Bujqësia bullgare ka një potencial të pashfrytëzuar

Foto: BGNES

Dhjetë vjet pas aderimit të Bullgarisë në BE dhe fillimit të aplikimit të politikës së përbashkët në fushën e bujqësisë, prodhimi bujqësor në shtet nuk i përgjigjet potencialit të vet, mendojnë ekspertët. Kushtet për zhvillimin e biznesit agrar tek ne janë ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme. Motori kryesor i këtyre ndryshimeve është Politika e Përbashkët Bujqësore e Bashkimit Evropian dhe përkrahja financiare e shtetit në formën e bashkëfinancimit kombëtar.

Mirëpo vitet e fundit Evropa ndodhet para njërës prej sfidave më të mëdha – bëhet fjalë për Evropën në dy shpejtësi. Kontinenti i vjetër nuk është homogjen as në aspektin ekonomik, as në atë social dhe vendimet kolektive që po zbatohen provokojnë vështirësi burokratike. Dhe në se për shtetet anëtare të vjetra tani me rëndësi janë çështjet ekologjike, në Bullgari të ardhurat dhe rritja në sektorin bujqësor janë me prioritet. Këtu del në dritë pyetja e madhe – se si dhe se deri në çfarë mase Politika e Përbashkët Bujqësore do të mund t’i bashkojë këto dy doktrina.

Sipas të dhënave të Institutit Statistikor Kombëtar për shtatë vitet e para të anëtarësisë tonë në BE (2007-2013) bujqësia bullgare ka marrë 3,5 miliarda euro në formën e subvencionimeve të ndryshme. Mirëpo analiza e përvetësimit të tyre tregon se pjesën më të madhe prej mjeteve financiare (më se 80% të pagimeve të drejtpërdrejta) e përdorin prodhuesit e mëdhenj. Në të njëjtën kohë ato, që kanë nevojë më të madhe për përkrahje, janë fermat e vogla. 

Aktualisht në kushtet e aplikimit të Politikës së Përbashkët Bujqësore prodhimi agrar në Bullgari nuk i përgjigjet potencialit të natyrshëm të bujqësisë sonë, janë të mendimit ekspertët. Për këtë arsye Bullgaria importon 70% të produkteve bujqësore në tregun tonë.

Një nga sfidat e mëdha para Bullgarisë është përvetësimi sa më efektiv i mjeteve financiare të ofruara nga fondet e BE-së – shpjegojnë ekspertët. Sipas tyre me rëndësi është jo vetëm sa mjete kemi përvetësuar, mirëpo edhe cili është efekti afatgjatë prej tyre mbi bujqësinë bullgare dhe mbi zhvillimin e regjioneve në shtet.

Sipas materialeve të BTA-së

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova


print Printo
Më shumë nga rubrika

Gazprom – Bullgaria: qendra ndarëse e gazit Ballkan përfiton përmasa më reale

Ideja e kryeministrit bullgar, me tre mandate, Bojko Borisov për shndërrimin e vendit në një qendër të rëndësishme evropiane për tregtimin e gazit, megjithëqë deri vonë konsiderohej utopike, kohët e fundit fitoi përkrahjen e matur të furnizuesit më të..

botuar më 17-06-09 3.25.MD

A u afrua Bullgaria me euron pas vizitës së Zotit Euro?

Këto ditë në Bullgari ishte Zëvendëskryetari i Komisionit Evropian për çështjet e valutës së përbashkët të Bashkimit Evropian Valdis Dombrovskis. Ai u takua dhe bisedoi me pothuaj të gjithë pushtetarët e nivelit të lartë, të cilët kanë ndonjë..

botuar më 17-06-06 3.00.MD

Sipas FMN-së sistemi financiar bullgar është i qëndrueshëm, por sipas KE-së ai fsheh rreziqe

U shpall raporti i Komisionit Evropian Semstri Evropian 2017. Ditën tjetër u shpall edhe raporti i ri me rekomandime të Fondit Monetar Ndërkombëtar. Edhe në të dyja dokumentet u është kushtuar një vëmendje e posaçme problemeve ekonomike e sociale..

botuar më 17-05-27 10.25.PD