Festivali „Unë jam bullgar“ mblodhi në Rumani fëmijë nga shtete të ndryshme evropiane

Foto: glaspress.rs

Për vitin e nëntë me radhë fëmijët bullgarë nga shtete të ndryshme evropiane organizuan një festival të tyre. Sivjet ai u zhvillua në qytetin Timishoara, Romani. Organizatorët janë asociacioni T.A.N.G.R.A. (Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades) nga Madridi dhe Asociacioni kulturor i bullgarëve në Vinga, Rumani. Qyteti Timishoara ndodhet në rajonin e quajtur Banat në Rumani, ku që nga fillimi i shekullit të XVIII deri më sot jeton një komunitet kompakt bullgar.

Qëllimi i festivalit është mbrojtja e vetëdijes kombëtare, kulturës dhe jetës së veçantë të përditshme të bullgarëve, të cilët jetojnë jashtë shtetit. Në edicionin e sivjetshëm morën pjesë fëmijë nga Ukraina, Rumania, Serbia, Hungaria, Spanja, Gjermania dhe Italia. Festivali organizohet çdo vit nga 2009 e këtej.
Më shumë nga rubrika
Georgi Çollakov

Georgi Çollakov është kryetari i ri i Gjykatës së Lartë Administrative

Georgi Çollakov është kryetari i ri i Gjykatës së Lartë Administrative gjatë 7 viteve në vijim. Në ceremoni nuk ishte i pranishëm Presidenti Rumen Radev, i cili një herë refuzoi ta emërojë Çollakovin dhe nënshkroi urdhrin e emërimit të tij pasi ai u..

botuar më 17-11-22 4.25.MD

Në vitin 2016 janë konstatuar mbi 17 mijë raste të fëmijëve të përzier në konfliktet e prindërve

Kryetarja e Agjencisë Shtetërore për Mbrojtjen e Fëmijës Ofelia Këneva deklaroi para Radios Kombëtare Bullgare se gjatë vitit 2017 në vijën telefonike kombëtare për fëmijë /116 111/ çdo muaj dërgohen rreth 9000 sinjale për dhunë. Nja 70 sinjale për..

botuar më 17-11-22 3.28.MD

Përkthimet e dokumenteve nga jashtë do të vërtetohen nga noterët në Bullgari

Vërtetimi i nënshkrimit të përkthyesit të dokumenteve nga jashtë do të kryhet nga të gjithë noterët bullgarë dhe jo siç deri tani – nga selia e Ministrisë së Punëve të Jashtme në Sofje. Këtë e parashikojnë ndryshimet e miratuara nga qeveria në..

botuar më 17-11-22 2.49.MD