Këngëtarja popullore Valja Ballkanska mbushi 76 vjeç

Foto: BGNES

Më 8 janar këngëtarja popullore me “zërin kozmik” Valja Ballkanska mbushi 76 vjeç dhe në ditëlindjen e saj ajo u uroi të gjithë bullgarëve paqe dhe bereqet gjatë 2018-ës. Ajo shprehu lumturinë e saj se gjatë viteve të fundit bullgarët gjithnjë e më shumë nderojnë traditat dhe folklorin tonë, njerëzit e rinj kthehen te traditat. Incizimi më i shquar i këngëtares Valja Ballkanska është një interpretim pa shoqërim instrumental i këngës “Doli Delju kaçak”, i bërë në fundin e viteve të 60-të të shekullit të kaluar nga shkencëtari amerikan i folklorit bullgar Martin Koening dhe i regjistruar në pllakë gramofoni në SHBA. Disa vjet më vonë i njëjti incizim u bë pjesë e seleksionimit për Pllakën e Artë (mesazhi nga Toka, i cili do të fluturonte jashtë kufijve të Sistemit Diellor, në bordin e dy anijeve të njëjta kozmike, pjesë e programit Voyager të NASA-s). Kënga është përfshirë në 90-minutatat prej veprave muzikore të zgjedhura nga Karl Sagan dhe në vitin 1977 doli në kozmos. Në vitin 1997 Valja Ballkanska mori çmimin olimpik në Olimpiandën e Parë të Arteve në Los Anxheles. Ajo është mbajtëse e medaljes “Stara Pllanina” për vitin 2002 për kontribut në kulturën bullgare.

Më shumë nga rubrika

Bullgaria siguron 300 000 euro për rinovimin e Shtëpisë së Kulturës Bullgare në Budapest

Qeveria lëshoi 300 000 euro për rinovimin dhe zgjerimin e Shtëpisë së Kulturës bullgare në Budapestin e Hungarisë. Ajo është hapur në kryeqytetin hungarez në vitin 1957 dhe është ndërtuar me mjetet financiare të dhuruara nga familjet e kopshtarëve..

botuar më 18-01-21 2.10.MD

Regjisori Galin Stoev: “Franca ishte një nga vendet, të cilët më pranuan pa rezerva”

Galin Stoev është një nga regjisorët bullgarë, të cilët u afirmuan edhe përtej kufijve. Pas një konkursi u zgjodh drejtori i Teatrit Kombëtar në Tuluzë. Tashmë 26 vjet ai punon si artist dhe regjisor teatror jo vetëm në Bullgari, por grumbullon..

botuar më 18-01-21 10.20.PD
Deçko Uzunov, “Autoportreti me shenjtorët”

Për ikonat dhe simbolet e tyre në artin bullgar

Deri në 4 shkurt në Galerinë e Arteve Figurative mund të shihet ekspozita “Simboli dhe imazhi në artin modern bullgar”. Ekspozita i është kushtuar ikonës dhe pranisë së saj në krijimtarinë artistike mondane. Veprat e ekspozuara janë mbi 100...

botuar më 18-01-13 8.05.PD