Shënojmë 75 vjet nga shpëtimi i hebrenjve bullgarë

Monumenti i Dimitër Peshevit në Kjustendill
Foto: BTA

Sot shënohet zyrtarisht përvjetori i 75 i shpëtimit të rreth 50 000 hebrenjve bullgarë nga dërgimi i tyre në kampet naziste të vdekjes. Para monumentit të Shpëtimit në qendër të Sofjes u zhvillua një ceremoni solemne. “Jemi të detyruar të mbajmë mend heroizmin e bullgarëve të guximshëm. Ata kanë kryer një vepër, për të cilën popujt e tjerë nuk kanë pasur kurajë dhe dinjitet” – nënvizoi në ceremoni Zëvendëskryetari i Bashkisë së Kryeqytetit Todor Çobanov.

Ndër aktivistët më të shquar në shpëtimin e hebrenjve në Bullgari janë deputeti Dimitër Peshev, Mitropoliti i Sofjes Stefan I, Mitropoliti i Plovdivit Kiril, si dhe liderët e disa organizatave profesionale, ndër të cilat ato të shkrimtarëve, artistëve, avokatëve, mjekëve, tregtarëve.
Më shumë nga rubrika

Kreu i Shtetit Rumen Radev: Çmimi Ndërkombëtar i Dukës së Edinburgut zhvillon të rinj të përgjegjshëm për të ardhmen

Shtatë të rinj bullgarë morën nga Presidenti Radev distinktivë të artë dhe certifikata prej Çmimit Ndërkombëtar të Dukës së Edinburgut. Dekorata dorëzohet për zhvillim të personalitetit dhe arritje. Çmimi ka tri nivele – bronz, argjend dhe ar. Në çdo..

botuar më 18-09-21 7.15.MD

Bojko Borisov: Bullgaria do të lehtësojë eksportin e armës pneumatike dhe të gjuetisë

Shteti do të lehtësojë procedurat administrative, të lidhura me prodhimin e armëve pneumatike dhe të gjuetisë. Këtë e tha në Gabrovo Kryeministri Bojko Borisov në hapjen e një prodhimi të ri në uzinën për komponentë për armë sportive dhe të gjuetisë të..

botuar më 18-09-21 5.26.MD
Çarshia e Samovodenes në Veliko Tërnovo

Veliko Tërnovo na fton në Festivalin e Zejeve Tradicionale

Katër ditë – nga sot deri më 24 shtator, do të vazhdojë Festivali i Zejeve “Nata e Çarshisë së Samovodenes" në kryeqytetin e vjetër bullgar Veliko Tërnovo. Në aktivitet, i cili gërsheton të kaluarën dhe të tanishmen në zejet, traditat, muzikën dhe në..

botuar më 18-09-21 4.27.MD