Një ekspert paralajmëron për vonesë në modernizimin e ushtrisë

Foto: eu2018bg.bg

Ndryshe nga mosmarrëveshjet e konsiderueshme midis vendeve anëtare të BE-së mbi një sërë politikash të përbashkëta, në sferën e sigurisë nuk shihen dallime drastike. Kjo u duk edhe në takimin joformal të ministrave të mbrojtjes, që u mbajt javën e kaluar në Sofje në kuadrin e Presidencës Bullgare të Këshillit të BE-së. Bisedimet ishin pjesë e përgatitjes së takimit të ministrave të punëve të jashtme dhe të mbrojtjes gjatë qershorit, në të cilin pritet të miratohen vendime për sigurinë dhe mbrojtjen e ardhshme evropiane. Mirëpo, cili është vendi i Bullgarisë në mbrojtjen e përbashkët evropiane? Dhe çfarë mund t’i ofrojmë bashkimit?

Sipas ekspertit të çështjeve të sigurisë Jordan Bozhillov, kryetar i Forumit të Sofjes për Siguri, nuk duhet të nënvleftësohet pjesëmarrja e Bullgarisë në mbrojtjen e përbashkët evropiane. Mirëpo, sipas tij, investimet e vendit tonë në mbrojtje janë në nivel shumë të ulët. “Projektet për modernizimin e ushtrisë ngecen dhe aftësia mbrojtëse e vendit po ulet vazhdimisht”, theksoi zoti Bozhillov në një intervistë për Radion Kombëtare Bullgare. Sipas tij, në se Bullgaria nuk do të avancojë mund të dalë, se nuk është në gjendje të zbatojë angazhimet dhe të përfshihet në operacione të përbashkëta me partnerët. “Prandaj me rëndësi kyçe është që bullgarët të pranojnë, se modernizimi i ushtrisë bullgare është një domosdoshmëri, por jo humbja e mjeteve, të cilat mund të investohen në shëndetësi ose në sfera të tjera sociale”, mendon Jordan Bozhillov.

Korniza financiare e BE-së për mbrojtje për periudhën e ardhshme shtatëvjeçare pas vitit 2021 tregon, se BE-ja nuk i vë vetes për detyrë krijimin e një ushtrie të përbashkët evropiane. “Në këtë kuptim angazhimi kryesor do të jetë në krijimin e ushtrive kombëtare dhe të forcave kombëtare të armatosura”, komentoi Bozhillov, duke shtuar, se kjo ka të bëjë edhe me Bullgarinë. “Bullgaria në asnjë rast nuk duhet të krijojë te partnerët e saj ndjenjën se mund të ketë ndonjë pozitë tjetër veç asaj të përbashkët. Mesazhet, të cilat u drejtojmë partnerëve tanë evropianë dhe amerikanë duhet të jenë të qarta: Bullgaria është anëtare e NATO-së dhe e BE-së dhe vetëm ato dy organizata të bazuara mbi interesa dhe vlera të përbashkëta mbeten prioritet për vendin”, theksoi Jordan Bozhillov, kryetar i Forumit të Sofjes për Siguri.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Filloi bashkërendimi përfundimtar i Ligjit të ri për fetë ndërmjet politikanëve dhe klerikëve

Të enjten Kuvendi Popullor pranoi në lexim të parë dy projektligje për çështjet fetare. Ideja e deputetëve është që të mbrohen besimet tradicionale dhe të eliminohen mundësitë   për radikalizim në bazë të religjionit. Meqenëse Kisha Ortodokse..

botuar më 18-10-12 3.08.MD

Ballkani Perëndimor përsëri në rendin evropian të ditës me konferencë në Sofje

" Tani është në duart e elitës politike në Shkup për të përfunduar marrëveshjen e Prespës ” – këtë e deklaroi Ekaterina Zaharieva Zv. Kryeministrja dhe Ministrja e punëve të jashtme e Bullgarisë gjatë hapjes së konferencës “Transformimi i rajonit..

botuar më 18-10-08 2.28.MD
Ceremonia zyrtare e akreditimit të Ambasadorit Edon Cana në Pallatin Presidencial në Sofje

Ambasadori i ri i Kosovës Edon Cana: “Asgjë nuk na ndan, shumë na bashkon”

„ Marrëdhëniet bilaterale ndërmjet Bullgarisë dhe Kosovës janë të shkëlqyera, asgjë nuk na ndan, shumë na bashkon ” – janë fjalët e para të Ambasadorit të ri të Republikës së Kosovës në Sofje Edon Cana para mikrofonit të Radio Bullgarisë...

botuar më 18-09-27 12.37.MD