Dy krijues bullgarë hapën një ekspozitë të përbashkët në Venecie

Foto: heveniceinsider.com

Ekspozita “Mbrojtësit”, e hapur më 6 maj në ditën e Shën Gjergjit në Venecie, përfshin 25 ikona të piktores Lili Vlladimiriva dhe 17 skulptura të akademikut Krum Damjanov. Kuratori prof. Xhuliano Pizani e quan “një dialog unikal mes krijuesve”, për shkak të gërshetimit të suksesshëm midis stilistikës moderne dhe zbatimit klasik.

Emri i saj nuk është zgjedhur rastësisht, deklaroi gjatë hapjes Ministrja e Presidencës Bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian Liljana Pavllova, sepse ne si evropianë kemi qëllim të ruajmë unitetin dhe gjithçka që kemi arritur, pavarësisht nga dallimet midis nesh, feja, gjuha dhe kombësia. Në fjalimin e saj ajo rikujtoi se me fillimin e Presidencës Bullgare ka filluar gjithashtu Viti Evropian i Trashëgimisë Kulturore, i iniciuar nga Komisioni Evropian, kurse “arsimi dhe kultura janë në thelbin e identitetit tonë evropian.”

Ekspozita do të mbetet në galerinë e Venecies “Mizerikordia” deri në fund të muajit maj.

Më shumë nga rubrika

Një vepër e Stefan Nikollaevit do të vendoset para Grand Palais në Paris

Skulptura monumentale Streetlight (nga anglishtja “llambë rruge”) e piktorit bullgar Stefan Nikollaev do të vendoset para hyrjes së Grand Palais në Paris. Ky është prezantimi i parë i veprës së një autori bullgar në ambientin urban të kryeqytetit..

botuar më 18-10-13 10.10.PD

46 filma dhe shumë dashuri në festivalin CineLibri 2018

Me fokus tematik mbi dashurinë në të gjitha përpjesëtimet e saj filloi edicioni i katërt i CineLibrit. Me moto “Dashuria midis rreshtave” nga 10 deri më 24 tetor në programin e festivalit janë përfshirë 300 projektimeve të 46 filmave në kryeqytet dhe në..

botuar më 18-10-12 1.02.MD
Zëvendës ministri i kulturës Amelia Gesheva , docenti doktor Hristo Popov, Shkëlqesia e Tij ambasadori i Greqisë Grigorios Vasillokonstandakis dhe doktoresha Polikseni Adam-Veleni në hapjen e ekspozitës.

Një ekspozitë tregon bashkëpunimin midis arkeologëve bullgarë dhe grekë

Në Muzeun Arkeologjik në Sofje është renditur ekspozita “Greqia – Bullgaria: Ura kulturore për përparim dhe zhvillim”. Bëhet fjalë për 11 pllakate, të cilat prezantojnë bashkëpunimin transkufitar midis të dyja shteteve në fushën e arkeologjisë...

botuar më 18-10-12 11.29.PD