Banka Botërore e paralajmëron Bullgarinë për të marrë masa për adaptimin ndaj ndryshimeve klimatike

Foto: dnevnik.bg

Sipas analizës së Bankës Botërore në qoftë se Bullgaria nuk ndërmerr masa për adaptimin ndaj ndryshimeve klimatike, zhvillimi ekonomik i vendit do të komprometohet seriozisht. Po të mos ndërmerren masa, deri në vitin 2050 tempet e rritjes do të pakësoheshin shumë dhe këtej e tutje do të bëheshin negative. Në këtë kontekst aktualisht një ekip i Bankës Botërore është duke punuar mbi një projekt për Strategjinë kombëtare për adaptim ndaj ndryshimeve klimatike, kurse nga sajti i Ministrisë së Mjedisit dhe Ujërave bëhet e qartë se ai do të paraqitet para qeverisë deri në fund të shtatorit.

Gjatë përpunimit të projektit ekipi i institucionit ndërkombëtar përdor modele dhe metodologji të përdorura në vende të tjera-anëtare të BE-së. Analizohen efektet e mundshme të ndryshimeve klimatike në 9 sektorë kyçë – bujqësia, shumëllojshmëria biologjike, energjetika, pyjet, shëndetësia, transporti, zhvillimi urban, turizmi dhe ujërat. Ekspertët bëjnë konkluzionin se këtej e tutje domosdoshmëria për adaptim ndaj ndryshimeve klimatike duhet të jetë në thelbin e marrjes së vendimeve në fushën e udhëheqjes dhe të investimeve. Analizat tregojnë se çdo një euro, e cila është investuar në politikat për pakësimin e ndikimit të ndryshimeve klimatike, do të rikthehet. Kështu për shembull në qoftë se temperaturat mesatare vjetore rriten me 4 gradë deri në vitin 2050, mund të pritet se çdo një euro e investuar në bujqësi do të jetë në dobi prej afro 4 eurosh. Parimisht, në rast skenari të rritjes së temperaturave me 4 gradë Celsius, masat e adaptimit do të pakësonin ndikimin negativ të këtij ndryshimi mbi rritje nga 4.3 për qind në 2.5 prej PBB-së. Mirëpo, në qoftë se nuk merren masa për adaptimin, do të ketë pasoja të rënda për Bullgarinë, si për shembull rritja e çmimeve reale në tërë ekonominë, pakësim i konsiderueshëm i të ardhurave reale dhe rritje e varfërisë.

Duke e vënë theksin te dobitë e adaptimit ndaj ndryshimeve në klimë, analiza e Bankës Botërore arrin në përfundimin se në të gjitha rastet kjo mund të pakësojë konsiderueshëm ndikimin e tyre të pafavorshëm.

Përpiloi: Stoimen Pavllov

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika
Снимки: БГНЕС

Bullgarët me të ardhura të ulëta harxhojnë 44 për qind prej të ardhurave të tyre për të ngrënë

Që nga data 1 janar në Bullgari hyri në fuqi rritja prej 10 për qind të pagave në sferën buxhetore. Mirëpo, sipas të dhënave të fundit të Institutit Kombëtar të Statistikave, cituar nga gazeta “Trud”, vetëm 11.3 për qind prej popullsisë së..

botuar më 19-01-16 2.32.MD
Стамен Янев

Pritje të guximshme për investimet gjatë vitit 2019

Duke komentuar para Radios Kombëtare Bullgare pritjet për investimet gjatë vitit 2019 drejtori ekzekutiv i Agjencisë për Investimet Stamen Janev deklaroi se në bazë të arritjeve gjatë 2018-ës parashikimet e këtij institucioni qeveritar janë..

botuar më 19-01-08 3.08.MD
Снимка: БГНЕС

Bullgaria dalëngadalë po hyn në epokën e autotransportit modern – 1.9 mlrd euro për rrugët gjatë vitit 2019

Rrugët në Bullgari janë një problem i madh edhe për popullsinë, edhe për autoritetet. Ato thjeshtë janë shumë larg përfytyrimit modern për rrugët dhe automjetet, ndërsa në Bullgari parku prej automjetesh tejkalon 2.7 mln kundrejt popullsisë..

botuar më 19-01-07 4.59.MD