Ditët e pazarit gjallërojnë rrugicat e qytezave në qarkun e Plovdivit

Foto: naprednazad.com

Në fillim të muajit gusht, i cili është më i preferuari për pushimet verore pazaret tradicionale në vend bëhen më të zhurmshme dhe më ngjyra-ngjyra. Më shumë janë ditët për pazare në qarkun e qytetit Plovdiv (Bullgari Qendrore). Atje ato fillojnë të martën me pazarin në qytetin Septemvri dhe përfundojnë të dielën me pazaret në qytetet Rakovski, Kriçim dhe Hisarja. Të mërkurën njerëzit nga rajoni shkojnë në pazar në Asenovgrad dhe Kallofer, kurse në ditën e së premtes – në Banja dhe Koprivshtica.

Tradita e pazareve djëditore është harruar në qytetet e mëdhe, por në më të voglat ajo është e gjallë. Atje për një ditë ndonjë nga rrugicat e zakonshme shndërrohet krejtësisht në treg të zhurmshëm, ku mund të gjeni gjithçka – derra të vegjël, kompjuterë, veshje autentike popullore nga mali i Rodopeve, pallto të vjetra, por të shëndosha. Aktualisht më shumë kërkohen perimet dhe frutat e freskëta, lulet dhe mallrat për shtëpi, por secili mund të gjejë diçka për vetvete dhe të bëjë pazar për zbritjen e çmimit.

Më shumë nga rubrika

Agimi i kërcimit latin në Bullgari dhe “Salsa doktorët”

Në vitet e socializmit, kur udhëtimet jashtë rajonit të shteteve socialiste ishte një privilegji për një pakicë njerëzish, në Qytezën Studentore në Sofje jo vetëm që dëgjoheshin gjuhët e mbarë botës, por shiheshin edhe tradita të ndryshme. Aty..

botuar më 18-12-11 12.30.MD

Ngjarje me adresë ballkanike

Shkup: "Deklarata e Krasimir Karakaçanovit është një arsye e shkëlqyer për armiqësi, kurse ne dëshirojmë miqësi" Deklarata e zëvendësministrit bullgar Krasimir Karakaçanov është një mundësi e jashtëzakonshme për një kundër-përgjigje të..

botuar më 18-12-10 2.45.MD

Mungesa e mjeshtërve të rinj i çon artizanatet drejt zhdukjes

Bullgari gjithmonë ka pasur një ndjenje të veçantë të së bukurës dhe megjithëse gjithmonë ka jetuar në mënyrë modeste, në jetën e vet të përditshme ka përdorur shumë sende të bukura, të prodhuara nga ai apo nga dora e ndonjë mjeshtri të përsosur...

botuar më 18-12-10 10.35.PD