Dy dokumentarë bullgarë tregojnë itineraret e reja shpirtërore për shpëtimin tonë

“Kopshti i Shën Mërisë” tregon për jetën e murgjve në Manastirin e Zografit.
Foto: bg.sofiabitingdocs.com

Edicioni i gjashtë i festivalit për kinema dokumentare “Sofia Biting Docs Flm Festival” zhvillohet nën moton “Shoku shpirtëror” dhe përfshin dy filma të rinj dokumentarë bullgarë: “Rruga e Santjagos”: Aventura e shpirtit” dhe “Kopshti i Shën Mërisë”.

Festivali u hap më 1 tetor në Shtëpinë e Kinemasë me filmin për itinerarin e pelegrinëve Kamino. Historia për njerëzit, të cilët ecin në rrugën e shenjtë, që të gjejnë zgjidhje të problemeve të tyre shpirtërore dhe ta ndiejnë energjinë e kësaj aventure magjike është treguar me shumë humor.

Dokumentari tjetër, i cili prezantohet për herë të parë në programin e festivalit, është “Kopshti i Shën Mërisë”. Ai tregon për jetën e murgjve në Manastirin e Zografit dhe nëpërmjet tij shikuesi mund të njihet me bashkësinë më të vjetër të murgjve, ku nuk ka shkelur këmba e gruas tashmë më shumë se 1000 vjet – ishulli Aton në Greqi, ku murgjit i kryejnë detyrimet e tyre të përditshme – gatuajnë ushqimin, presin drurë, pastrojnë, pikturojnë ikona. Ata na tregojnë historinë e një ikone, e cila ka ardhur në manastir në një mënyrë enigmatike para 30 vitesh.

Festivali, i cili paraqet nëpërmjet mjeteve të kinemasë dokumentare tema të rëndësishme, si për shembull shkelja e të drejtave të njeriut, integrimi i minoriteteve, problemet e mjedisit etj., po vazhdon deri në 10 tetor.

Më shumë nga rubrika

Arti me kauzë i cili e hap shpirtin drejt dashurisë së pakushtëzuar

Arti është një shprehje e synimit drejt bukurisë dhe fluturimit të mendimit, ai e prek shpirtin edhe të njeriut të arsimuar, edhe të atij të pashkolluar, sepse buron nga zemra. Pikërisht përmes artit, fëmijët me aftësi të kufizuara mund të shprehin veten..

botuar më 19-05-21 2.20.MD

Një fond i posaçëm do të popullarizojë trashëgiminë kulturore dhe historike të vendeve të Evropës Juglindore

Një fond të përhershëm bashkëpunimi në fushën e kulturës krijuan vendet e Evropës Juglindore. Vendimi për këtë ishte marrë në takimin e Këshillit të Ministrave të Kulturës të Evropës Juglindore në Sofje. Gjatë vitit të kaluar ky Këshill ishte nën..

botuar më 19-05-20 2.59.MD

“Një libër – shumë botime”

Me rastin e festës së shkrimit sllav dhe të kulturës bullgare – 24 maj, biblioteka regjionale “Dora Gabe” në qytetin Dobriç paraqet një nga veprat më të vlershme të ekspozitës “Një libër – shumë botime”. Në koleksion është edicioni i tretë i..

botuar më 19-05-19 11.45.PD