Paraqitën kalendarët “Rrënjat bullgare” 2019

Në Sofje Institutit për Etnologji dhe Folkloristikë pranë Akademisë Bullgare të Shkencave i paraqiti kalendarët “Rrënjat bullgare” për vitin 2019.

Njëri prej tyre i është kushtuar përvjetorit të Traktatit të Neuilly-sur-Seine, për shkak të të cilit u shkëputën nga vendi ynë territore me popullsi kompakte bullgare dhe u varros ideali kombëtar për bashkimin e vendit. Kalendari është për nder të mijëra refugjatëve dhe viktimave të trojeve të humbura. Ai e ka emrin “Tri motra – 100 vjet më vonë” dhe paraqet kostumet popullore të të shpërngulurve.

I dyti është “O vajzë e bukur”, i cili tashmë për të tretin vit me radhë realizohet me bashkëpunimin e muzeve në Bullgari dhe tregon bukurinë e kostumeve autentike popullore të rajoneve të ndryshme etnografike të vendit.

Më shumë nga rubrika

Vampirët në këngët popullore bullgare

Para 5 vjetëve një temë interesante dhe e pastudiuar deri në këtë moment e provokoi Radosllav Gizginxhievin  të studiojë materialet etnografike, shembujt folklorik dhe arkivat e këngëve popullore bullgare dhe 2 vjet më vonë të shkruajë punën e tij të..

botuar më 19-05-12 11.25.PD
Ansambli “Goce Dellçev” nga qyteti Sofja dhe Ansambli vokal “Ezerec” nga qyteti Bllagoevgrad në një skenë të përbashkët

Folklori krijon miqësira

Më 11 maj në lidhje me Ditën e apostujve të Shenjtë Kirill dhe Metodij në galerinë e Arteve të qytetit të Sofjes do të zhvillohet koncerti me titull “Arti krijon miqësira” i korit popullor pranë Ansamblit “Goce Dellçev” në qytetin e Sofjes me dirigjent..

botuar më 19-05-10 1.51.MD

Dobrin Dobrev: Ai që ka lindur në Dobruxha, ose ka jetuar nën yjet e saj, është si i magjepsur

Më shumë se 10 vjet këngëtari popullor Dobrin Dobrev jeton në Qipro. Ai është menaxher i një zyre informative, e cila merret me përkthime dhe legalizime dokumentesh, si dhe me organizimin e ngjarjeve kulturore. Bashkë me Ambasadën e Republikës së..

botuar më 19-05-08 12.13.MD