Gjatë janarit në Bullgari dalin kukerët për të dëbuar forcat e liga

Foto: BGNES

Me ardhjen e Vitit të Ri vjen koha, kur bullgari pret më shumë miq në shtëpinë e tij. Sipas traditës së vjetër, për Ditën e emrit mysafirët vijnë pa ftesë paraprake, ndërsa në muajin e parë të vitit Ditën e tyre të emrit e festojnë shumë bullgarë. Janari është muaji i lidhur edhe me Lojërat e kukerëve. Në qytete dhe fshatra shtëpitë janë të hapura për të pritur vallëzimin e burrave me maska të frikshme. Besohet, se me to ata dëbojnë forcat e liga, që kanosin njerëzit.

Në fshatin Zhabokrët, në afërsi të qytetit Kjustendil, për shembull, ka dy kolektiva të kukerëve, të cilët më 1 janar që nga ora 8 e mëngjesit shkojnë shtëpi më shtëpi. Janë të mirëpritur në çdo familje, pjesëmarrësit në këto kolektiva janë burra të moshave të ndryshme, mes tyre ka studentë, nxënës, punëtorë, bile policë për nga profesioni. Të gjithë janë të veshur me kostumet tradicionale prej lëkurave të kafshëve të ndryshme. Pjesëtarët e familjeve i dhurojnë me monedha për shëndet, me produkte mishi, me byrek dhe verë, të gjitha të prodhuara në shtëpi.

Më shumë nga rubrika

Në ditën e Enjos triumfon njeriu në harmoni me dritën dhe me natyrën

Më 24 qershor Kisha Ortodokse Bullgare nderon lindjen e njërit prej shenjtorëve më të nderuar dhe martir për besimin - Joan Pagëzuesin. Në kalendarin popullor festa quhet dita e Enjos dhe është  lidhur me diellin, ujin dhe tokën. Data përkon me..

botuar më 19-06-24 12.12.MD

Në pritje të edicionit të 50-të të Festës së Shopëve në qytetin Elin Pelin

Nga 17 deri më 23 qershor banorët dhe miqtë e qytetit Elin Pelin do të festojnë në ritmin e valleve dhe këngëve të shopëve(grup etnografik i Krahinës Perëndimore të Bullgarisë). Janë të ftuar artistë dhe krijues nga afër dhe nga larg. Tradita e..

botuar më 19-06-14 3.40.MD

Tubimi kombëtar “Bengu këndon” e ruan të gjallë kujtimin për Mita Stojçevën

Sivjet mbushen 110 vjet nga lindja e këngëtares së njohur nga Bullgaria Verriore Mita Stojçeva. Dhe sot e kësaj dite tregohen legjenda për zërin e saj prekës, i cili i ka mahnitur dëgjuesit nga eteri i Radios Kombëtare dhe nëpër koncertet e saj. Dihet se..

botuar më 19-05-30 3.50.MD