Shteti bleu një portret të princit Aleksandër I Batenberg – simbol i pushtetit në Bullgari pas Çlirimit nga zgjedha turke

Foto: dorotheum.com

Shteti bullgar bleu një portret dhe sende të çmueshme pronë të princit Aleksandër I Batenberg në një tender, organizuar nga një shtëpi ankandi në Vjenë. Sipas informacionit të Ministrisë së Kulturës është blerë portreti më i njohur origjinal i Princit me të gjitha shenjet mbretërore të pikturuara nga Karl Dielitz si dhe tri tabaka të dhuruara nga banorët e qyteteve Ruse, Lloveç dhe Berkovica në lidhje me vitet e para të pushtetit të tij, i cili u zgjat nga 26 korriku 1879 deri më 26 gusht 1886. Gjatë vitit 2019 mbushen 140 vjet nga zgjedhja e Aleksandër I Batenberg nga Kuvendi i Madh Popullor princ i Bullgarisë.

Ishte mirë t'i merrnim këto sende të çmueshme për shtetin bullgar, por ishte me rëndësi që kjo të bëhej me çmime të arsyeshme”, theksoi ministri i kulturës Boill Banov. Sipas tij informacioni për këto sende të rëndësishme erdhi para nja 10 ditësh nga burime të ndryshme. "Biseduam me Kryeministrin, me Ministrin e Financave Vlladisllav Goranov dhe morëm vendim se do të marrim pjesë në ankand, por vendosëm të mos e përhapim informacion që të mos ketë ritje spekulative të çmimeve. Sendet u zgjodhën për blerjen nga ekspertë të Muzeut Kombëtar Historik. Akoma nuk dihet se ku do të ekspozohen, por disa institucione të ndryshme kulturore tashmë kanë shfaqur dëshirë për t'i pronësuar.Më shumë nga rubrika

Mbeturinat e një anijeje me vela nga Epoka Osmane (shekulli 18), që shtrihen në një thellësi prej 301 metrash para Bregdetit Jugor të Detit të Zi

Deti i Zi na tregon pak nga pak sekretet e veta

Bullgaria kufizon në lindje me Detin e Zi. Prandaj nuk është e rastit se ka kaq shumë legjenda kushtuar detit. Sipas një prej tyre ai e ka këtë emër për shkak të anijembytjeve të shumta. Çfarë misteresh i mbulojnë ujërat e Detit të Zi? Këtë pyetje e..

botuar më 19-04-18 3.08.MD
Shtëpia e Kujumxhiut

Allafrënga – shenjë për afrimin e Plovdivit drejt kulturës evropiane në mesin e shekullit të 19

Si pjesë nga “Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës 2019”, Muzeu Etnografik Regjional në qytet ka përgatitur një vështrim interesant ndaj realitetit rilindës. Miqtë dhe banuesit do të mund të shijojnë pjesë nga kjo histori në ekspozitën “Koha..

botuar më 19-04-18 1.21.MD

140 vjet nga shpallja e Kushtetutës së Tërnovos

Pak pasi u çlirua, Atdheu ynë i rilindur ishte thirrur sipas Traktatit të Berlinit të krijonte ligje të veta. Parlamentarët bullgarë pa përvojë deri atëherë, me entuziazmin, përgjegjësinë dhe atdhedashurinë e vet e kryen shkëlqyeshëm punën e tyre. Kështu..

botuar më 19-04-16 1.56.MD