Резултати : Autor Gergana Mançeva

“John Atanasoff” 2019 bilim ödülleri geleceğe dair “açık kod”

Ekim ayına Bulgar asıllı bilim adamı “Bilgisayarın babası” olarak bilinen John Atanasoff’un doğum günü var. John Atanasoff, şu an kullandığımız türde bilgisayarla örtüşecek cihazı icat eden ve bilgisayar devrini başlatan kişidir. İlk..

10.10.19 09:00 |

Dekoratat “Xhon Atanasov” 2019 – një kod i hapur për përparim në shkencë

Gjatë muajit tetor është data e lindjes e Xhon Atanasovit – bullgari i cili ka punuar në fushën e matematikës, fizikës dhe shkencave të inxhinierisë në Shtetet e Bashkuara, të cilin e quajmë “babanë e kompjuterit elektronik”. Në emër të tij tek ne..

09.10.19 16:51 |

Një forum në Hagë do të prezantojë mundësitë për karrierë në Bullgari

Duke pasur parasysh interesin e madh kohët e fundit nga ana e studentëve bullgarë në Gjermani, Britaninë e Madhe dhe Austri për ekspozitat për karrierë në Bullgari, një e tillë është organizuar dhe në Holandë. Vendi i takimit të të rinjve me..

04.10.19 13:41 |

Lahey’deki Bulgaristan vatandaşlarına ülkemizdeki iş imkanları tanıtılacak

Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları için “vatanına geri yol” projesiyle, ülkede kariyer olanakları sunuluyor. Almanya, İngiltere ve Avusturya’da okuyan Bulgaristan vatandaşı öğrencilere vatanlarında kariyer olanakları forumlarına büyük..

04.10.19 13:37 |
Eklipsi i plotë diellor më 2 korrik 2019, të vëzhguar nga shkencëtarët e Institutit të Astronomisë pranë Akademisë Bullgare të Shkencave

Në Bullgari u mbajt Nata e 13 e shkencëtarëve me theks tek Planeti ynë i gjelbër

Bullgaria u përfshi në iniciativën “Nata Evropiane e Shkencëtarëve” (më 27 shtator) për të 13-in vit me radhë. Këtë herë u përfshinë më shumë shkencëtarë që punojnë në fusha të ndryshme – që nga kozmosi, deri në mikrobiologjinë dhe nanoteknologjitë e..

01.10.19 11:03 |
Bulgaristan Bilimler Akademisi(BAN)Astronomi Enstitüsü’nden bilim adamların Atacama çölünde 2 Temmuz 2019 tarihinde gözlemledikleri tam güneş tutulması.

Bulgaristan’da 13. Bilim İnsanları Gecesi düzenlendi

Bulgaristan, 27 Eylül’de Avrupa Bilim İnsanları Gecesi’ne katıldı. Ülkemiz bu etkinliğe artık 13. kez katılıyor. Bu yılki yeniliklerden birisi, farklı alanlarda çalışan – uzay, mikro biyoloji ve geleceğin nano teknolojileri alanlarından daha çok bilim..

30.09.19 16:09 |

Etnografi amerikan Martin Koeing na tregon Bullgarinë nga vitet е 60-të të shekullit të XX-të

“Një jehonë nga Ballkani i shekullit të XX-të: Portrete dhe tinguj nga Bullgaria" - kështu është titulluar ekspozita me fotografi dokumentare bardh e zi, të bëra  përpara 50 vjetëve në Bullgari  dhe në akoma  6 shtete ballkanike. Kuadrot origjinale..

29.09.19 07:30 |

Lidhja „adoptuesi – i birësuari“ është në qendrën e vëmendjes së institucioneve sociale

Raporti ndërmjet numrit të të birësuarve dhe atij të fëmijëve të braktisur nga prindërit е tyre tek ne mbetet pothuaj pa ndryshim gjatë viteve dhe kjo është një shenjë për këtë se sistemi për zgjedhjen e familjeve që aplikojnë për adoptim ka nevojë për..

25.09.19 15:18 |

Amerikan etnograf Martin Coenig 20. asrın 60’lı yıllarındaki Bulgaristan’ı fotoğraf sergisine taşıdı

“20. yüzyıl Balkanlarından yankılar. Bulgaristan’dan portre ve sesler” başlıklı siyah- beyaz fotoğraflardan oluşan sergi, 50 yıl önce Bulgaristan ve daha altı Balkan ülkesinde çekilen kareleri izleyiciyle buluşturuyor. Sofya’da Kraliyet Sarayı olarak..

25.09.19 08:00 |

Eğitim Bakanlığı’ndan inovatif okullara ve öğretmenlere teşvik

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasından günler sonra Bulgaristan’daki eğitim reformlarından ve Bulgar okullarında yürürlüğe sokulan idari yeniliklerden söz etmeye devam ediyoruz. Başkentin bazı büyük okullarında kullanılan elektronik not..

18.09.19 15:26 |