Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетичният конкурс "Паметта на водата" в Бяла завърши

За трета поредна година бе организиран  национален конкурс за поезия „Паметта на водата”. Поетичният конкурс се организира от Община Бяла, под патронажа на кмета Анастас Трендафилов и се провежда със съдействието на  „Сдружение на писателите“ – Варна. Тазгодишното литературно съревнование се проведе под мотото: "Измислица ли е морето!" (Христо Фотев).
Участие в него взеха 32 талантливи поети от цяла България, с повече от 70 стихотворения. Журито: Ангел Дюлгеров, Владимир Стоянов и Милена Белчева оцени всички произведения. Първо място е присъдено на Павлина Йосева от гр. София. Второто място печели Илиана Илиева също от гр. София. А третото е разделено между Ивайло Терзийски от Силистра и Венцислав Василев от Варна.
Награждаването на победителите ще се проведе на 8 ноември (петък) от 18:00 часа в салона на НЧ „Пробуда 1918“ гр. Бяла.
В последните години черноморската община не спира да подпомага развитието на културния живот в България, организирайки събития в подкрепа на изкуството като Националния събор на читалищата, Международния арт-пленер и Симпозиума по дървопластика. Идеята на поетичния конкурс „Паметта на водата“ бе да стимулира литературното творчество, посветено на многообразието на българския воден ресурс и свързаните с него философски, естетически, дори туристически вариации


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:43

Отпускат 16 милиона лева за напояване на земеделски култури

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер до 16 000 000 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2024 г., съобщиха от ДФЗ. Схемата е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Росица Матева

Утре теглят жребия с номерата на партиите в бюлетината

В 16 часа в сряда, 8 май, ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в бюлетините за предстоящите избори на 9 май.  Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие във вота, предаде..

публикувано на 07.05.24 в 16:30

ПП-ДБ регистрираха листата си за народни представители във Варна

От коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" регистрираха листата си във Варна за парламентарните избори с водач Даниел Лорер. Втори е д-р Ивайло Митковски, а трети - доц. д-р Антон Тонев.  "Личната ми кауза, както и тази на доц. Тонев, винаги е била една и съща - здравеопазването във Варна... О питахме се в този мандат да направим..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Съставиха 12 глоби и 4 акта заради неправилно изхвърляне на отпадъци във Варна

12 глоби и 4 акта са съставени във Варна при проверки на системата за разделно събиране на отпадъци във Варна през април.  261 проверки около съдовете за разделно събиране на отпадъци са извършили през април служители на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна, съобщиха от администрацията. Ц Дадени са 143 предписания,..

публикувано на 07.05.24 в 15:58

Екипът на Радио Варна се срещна със своите верни слушатели

Екипът на Радио Варна се срещна със своите верни слушатели в Деня на радиото и телевизията - 7 май. Тази година Радиото отвори вратите си за всички, които искат да видят как се прави програмата и кой стои зад познатите и любими гласове. Гостите, които още по първи петли започват с "Новият ден", влязоха в студиата и усетиха атмосферата на живото предаване..

публикувано на 07.05.24 в 15:30

С военен ритуал и полагане на венци Варна отбелязва 9 май

Варна ще почете 9 май с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк. Събитието започва от 10 часа в четвъртък, 9 май, пред мемориала на бул. "Осми приморски полк", съобщиха от общинската администрация.  В 11 часа на същия ден следва церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред..

публикувано на 07.05.24 в 14:12