Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално-литературна вечер с Иван Жеков- пиано

| обновено на 24.11.14 в 10:43
Иван Жеков, личен архив

28 ноември, петък, от 18:00 часа, Концертно студио на Радио Варна

ПРОГРАМА:
Роберт Шуман - Арабеска до мажор
Фредерик Шопен - Етюд оп. 25, ла бемол мажор
  - Ноктюрно оп. Постум
  - Три валса
Клод Дебюси -  Лунна светлина
Иван Жеков - четири миниатюри от "Little Jazz-Impressions"
Джордж Гершуин - два фрагмента от "Порджи и Бес"
  - "Рапсодия в синьо"


За изпълнителя:

Иван Жеков е роден 1942 година в София. През 1964 година завършва с отличен успех Инструменталния факултет на Държавната музикална академия в София (днес НМА „Панчо Владигеров”), както и майсторския клас по пиано при проф. Люба Енчева през 1966 година.  През същата година печели златен медал на Международния конкурс за пианисти „Ф. Бузони” в Италия. Концертира в различни европейски страни, както и в Китай, Куба, Египет и др.

Като ученик в музикалното училище започва да композира. През 1979 година Иван Жеков пише песни за детски хор по поръчка на Българската национална телевизия.

От 1980 до 2008 година Иван Жеков живее и работи в Германия като педагог, пианист и композитор. Член е на Съюза на немските композитори от 1985 година. Написал е около 90 творби, предимно в областта на камерната музика, голям брой от тях за деца и юноши. Над 50 негови произведения са издадени при музикални издателства в Германия.

През 1994 година той получава отличие на международния конкурс за композиции „Е. Блох” в Лугано, Швейцария, за творбата му „Terra sacra” за струнен оркестър. Негови произведения са изпълнявани в Европа, САЩ и Япония. Участвал е като лектор със свои творби на семинари за съвременна музика  D-Trossingen и CH – Rorschach

СнимкаИван Жеков ще представи и новата си книга "Оцеляване"- социално-криминален роман.

Действащите лица са измислени герои, които олицетворяват събитията в България във времето между 1939-2012 година Фамилията на потомствени интелектуалци се бори за оцеляване в дълбоката провинция с достойнство и честен труд. От другата фамилия забогатели привилегировани представители на социалистическия период започват веднага след 1989 година да изграждат голям бизнес в страната. Най-младият от това семейство е обзет от манията за бързо натрупване на богатства. Неговите действия са обаче на всяка крачка следени от мафията. Той трябва да води борба за оцеляване, при която има жертви, материални щети, отвличания и атентати. Неговата алчност води до деградация на собствената му личност и до разрушаване на семейното му щастие.

Вход свободен

Събитието е посветено на 80-годишнината на Радио Варна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!