Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукът на живота

Концерт-спектакъл "Радио Варна - 80 години звукът на живота" част 1

Концерт-спектакъл "Радио Варна - 80 години звукът на живота" част 2

Екипът на Радио Варна отпразнува 80-ия рожден ден на медията на 9 декември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна с концерт-спектакъл под наслов „Радио Варна – 80 години звукът на живота”.

Тържеството беше на самия рожден ден на радиото – 9 декември. На тази дата през 1934 година с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала „Съединение” е отбелязано официалното откриване на Радио Варна – първото обществено радио в Черноморския регион. С държавен указ от 1936 година Радио Варна вече е част от националната радиомрежа.

За годишнината Радио Варна получи десетки официални поздравителни адреси и голямата награда златен плакет на Съюза на българските журналисти.

В арт колекцията на Радио Варна добавихме и металопластиката „Радиокула” на ходужника Иво Бистрички – дар от колегите от БНР, донесен лично за празника от Радослав Янкулов – генерален директор на Българското национално радио.

Специални гости бяха музикантите от легендарната ФСБ – Иван Лечев и Румен Бояджиев. През 1993 година, когато Радио Варна стартира 24-часовата си програма, ФСБ подготви сигнали на Радио Варна, които в аранжимент и изпълнение на Константин Цеков и Румен Бояджиев звучат и днес.

Актьорите от варненския драматичен театър подготвиха специален поздрав, вдъхновен от популярната българска песен „Без радио не мога”. Откъс от спектакъла „Някои особености на кукления театър” представиха куклените актьори на Варна. Още един театър излезе на сцената – Фолклорен танцов театър „Родина” при Народно читалище „Отец Паисий – 1934” – Варна и ни завъртя в ритъма на шопския танц. Концерт от А. Вивалди за две цигулки в ла минор изпълниха Ралица Богданова и Йоана Божидарова от НУИ „Добри Христов” с акомпанимент на пиано Звезделина Тодорова. Балетното студио ВМ при ФКЦ изпълни класическата миниатюра „Приемственост” по П. И. Чайковски. Детско шлагерно студио „Да” излезе на сцената с най-новия модерен денс-вариант на популярната песен на „Ало, Слънчице”. Нелко Коларов – композитор и виртуозен музикант, изпълни своята авторска пиеса „Без думи” в аранжимент за соло пиано. Музикантите от V.S.O.P. - Varna Swing Orchestra Projectс диригент Страцимир Павлов ни върнаха в 30-те години на 20 век, когато се ражда суингът, а радиото е „прозорец към света”.














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години Радио Варна - празникът

9 декември 2014 година

публикувано на 29.12.14 в 16:10
Виолета Тончева

Книга за Радио Варна

Виолета Тончева е завършила немска филология и журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, специализира в Berliner Rundfunk, Deutsche Welle Koeln, НБУ София, BBC London и др. В БНР – Радио Варна работи като автор и водещ на информационно-музикални, културни и публицистични предавания на немски и български език, като PR мениджър и автор и водещ на..

публикувано на 29.12.14 в 13:45

Радио Варна получи почетен знак на кмета на Варна

Радио Варна получи поредното признание за принос и професионализъм- почетния знак на кмета на Варна Иван Портних, по случай 80- годишнината на медията.

публикувано на 20.12.14 в 13:13

Цветът на живота

Архивни фотоси от историята на Радио Варна, представени на фотоизложбата "80 години Радио Варна".

публикувано на 16.12.14 в 12:46