Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за Радио Варна

Виолета Тончева
Снимка: Радио Варна

Виолета Тончева е завършила немска филология и журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, специализира в Berliner Rundfunk, Deutsche Welle Koeln, НБУ София, BBC London и др. В БНР – Радио Варна работи като автор и водещ на информационно-музикални, културни и публицистични предавания на немски и български език, като PR мениджър и автор и водещ на културни събития. Заема длъжностите отг. редактор, зам.-гл. редактор, зав. връзки с обществеността, наблюдател на БНР.

Германист, преводач на книги и разкази от немски език, лектор по радиомениджмънт, автор на книги и критически студии в областта на медиите, литературата, архитектурата, изобразителното изкуство. Автор на изследванията "Книга за Радио Варна. Първа част: Традицията задължава..." (2004; е-издание 2004) и "Книга за Радио Варна. Втора част: Традицията е модерна" (2007; е-издание 2007). Публикува във вестниците “Култура”, „Литературен вестник”, „Варна и Европа”, “КИЛ” и др.; в алманаха за литература и изкуство „Света гора”, списанията “Архитектура”, „Арх&Арт”, „Аспекти”, “Знаци” и др.; многотомника “Книги за Варна”, “Енциклопедия на Варна”, различни сборници, както и в електронните издателства LiterNet, Public Republic, Глоси и др.

Отличена е с награди за превод на научно-фантастична литература, СПБ (1988 ); радиопублицистика, СБЖ (1998); превод и авторство на критически текстове в сферата на културата, Художествен музей “Георги Велчев” (2003); номинация за годишната награда “Сирак Скитник” на БНР (2005); награда „Златното перо” на СБЖ за „Книга за Радио Варна” „Традицията задължава” и „Традицията е модерна” (2008); награда на САБ за архитектурна публицистика и pr дейност в подкрепа на националната кампания „Наследство в риск (2008); Почетен знак от БНР за утвърждаване на Радио Варна като медиен и културен център (2009); Награда на Галерия „Буларт” за публикации на тема съвременно изкуство (2009).

http://www.liternet.bg/publish5/vtoncheva/radio1/index.html

http://www.liternet.bg/publish5/vtoncheva/radio2/index.html




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години Радио Варна - празникът

9 декември 2014 година

публикувано на 29.12.14 в 16:10

Радио Варна получи почетен знак на кмета на Варна

Радио Варна получи поредното признание за принос и професионализъм- почетния знак на кмета на Варна Иван Портних, по случай 80- годишнината на медията.

публикувано на 20.12.14 в 13:13

Цветът на живота

Архивни фотоси от историята на Радио Варна, представени на фотоизложбата "80 години Радио Варна".

публикувано на 16.12.14 в 12:46

Звукът на живота

Концерт-спектакъл "Радио Варна - 80 години звукът на живота" част 1 Концерт-спектакъл "Радио Варна - 80 години звукът на живота" част 2 Екипът на Радио Варна отпразнува 80-ия рожден ден на медията на 9 декември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна с концерт-спектакъл под наслов „Радио Варна – 80 години звукът на живота”...

публикувано на 16.12.14 в 12:35