Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на "Въртопът" на Драга Дюлгерова

| обновено на 30.05.16 в 14:47

„Въртопът” – книга за паметта и прошката

Драга Дюлгерова и издателство „Славена”, носител на Награда ВАРНА 2016, представиха на 31 май в Арт салона на Радио Варна допълненото и преработено издание на „Въртопът”. За книгата Виолета Тончева сподели: 

" „Въртопът” е книга за паметта. За рода и началото, от което се разклонява дървото на живота. Но и книга за българите, които разпилени по бежанските пътища на Егейска Македония, Беломорска Тракия, Северна Добруджа или Западните покрайнини, не спират да милеят за родното. Не спират да се съпротивляват срещу Въртопа, в който – с поетичните думи на авторката: „Неопято е нашето минало. Вампирясало. Непогребано”. Насън или наяве, бежанците се връщат при българското, призовават го, възкресяват го, въздигат го в най-високата нравствена категория. ..." 

"В тази книга нищо не е измислено - преписано е от приказката на живота. Събитията и разказаните истории са се случили, а имената на героите не са променени."

За автора: Драга Дюлгерова е родена в с. Крупник, Благоевградско. Завършва техникум за художествени занаяти и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Българска филология" (1978). Работи като художник-аранжор, радиопрограмен ръководител, драматична и куклена актриса. Няколко години живее в Италия и САЩ. Автор на 16 книги, последната от които "Свят, от цвят направен" (2013). Живописните творби, с които илюстрира книгата, подрежда и в самостоятелна изложби живопис, шеста по ред в биографията й на художник. Пише също стихове за деца, има и един издаден роман. Нейни стихове са печатани в САЩ, Канада и Русия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия