Великобритания активира процедурата по Брекзит на 29 март

ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще активира Член 50 от Лисабонското споразумение на 29 март, с което ще започне процедурата по излизането й от Европейския съюз, заяви говорител на премиера Тереза Мей. “Искаме преговорите да започнат бързо“, каза той по време на пресконференция.

Според съобщение на министерството, отговарящо за Брекзит, пратеникът на Лондон в Брюксел Тим Бароу „е информирал тази сутрин офисът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да активира Член 50 на Лисабонското споразумение на 29 март“.

„Следващата сряда правителството ще изпълни това решение и официално ще започне процеса като активира Член 50“, посочва министърът, отговарящ за Брекзит, Дейвид Дейвис. „Ние сме на прага на най-важните преговори за страната“ , допълни той, цитиран от своето ведомство.

От ЕС завиха, че са напълно готови да започнат процеса по излизането на Великобритания. „От тази страна всичко е готово“, посочи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, допълвайки, че Брюксел може да започне преговорите.

На 23 юни миналата година с 52% британските избиратели подкрепиха излизането на страната си от състава на ЕС. Така те станаха първата държава членка, взела подобно решение. Според процедурата по излизането, предвидена от Член 50, предстои двугодишен преговорен период, в който Брюксел и Лондон трябва да уредят по-нататъшните си отношения.

По-рано Тереза Мей заяви, че би искала страната да напусне единния европейски пазар, за да може по този начин по-лесно да се осъществява контрол върху имиграцията.

Очаква се Европейската комисия да даде отговор на съобщението на Великобритания за Член 50 до 48 часа. Същинските преговори обаче се очаква да започнат най-рано след няколко седмици или дори месеци.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плаж в Шабла без оборудване за спасители и медици

Морски плаж „Къмпинг Добруджа“, част 4, в Шабла, който е един от най-красивите по Българското Черноморие, днес бе инспектиран от  министъра на туризма Николина Ангелкова . На плажа липсва медицинско оборудване и оборудване на спасителните постове установи екипът на министерството. Издадохме  предписание да се осигури необходимото..

публикувано на 20.07.17 в 17:13

Пенсионерите живеят най-добре в Норвегия. България не е включена в класацията

Норвегия, Швейцария и Исландия оглавяват списъка на страните, в които е най-добре да излезем в пенсия. Това показват данните от Глобалния пенсионен индекс. В първата десетка влизат също така Швеция, Нова Зеландия, Австралия, Германия, Дания, Холандия и Люксембург. Класацията включва 43 държави. Нашата южна съседка Турция е на 39 място. Непосредствено..

публикувано на 20.07.17 в 16:21

5-звезден шахматен мач под небето в Албена

"Черно-белите" фигури ще местят двама Спортисти №1 на България, олимпийски медалист и две златни момчета на родния ни шахмат Уникален шахматен мач ще се проведе този уикенд в най-голямото спортно ваканционно селище у нас - „Албена". Световният шампион гросмайстор Веселин Топалов ще се изправи срещу Дрийм тийм. В отбора мечта влизат..

публикувано на 20.07.17 в 16:19

ЕС и Великобритания не се договориха за правата на гражданите

ЕС и Великобритания отново не успяха да се договорят за правата на гражданите след „развода”, заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние при втория кръг на преговори с Лондон. По неговите думи, все още има сериозни различия по този въпрос. Той призова британското правителство да изясни позицията си по редица ключови теми, свързани с..

публикувано на 20.07.17 в 15:34

Парламентът не прие ограничаване на плащането в брой до 5000 лв.

Плащането в кеш остава както е и в момента – до 10 000 лв. По време на дебатите председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова изтъкна, че кешовите плащания били в основата на нелоялните плащания. Според Таско Ерменков от БСП борбата със сивата икономика не е с ограничаването на плащанията с брой, а с документите, които институциите..

публикувано на 20.07.17 в 14:18

КНСБ с изследване за потребителските цени и издръжката на живота

Анализаторите от Института за социални и синдикални изследвания посочват, че през първото полугодие се регистрира нарастване на средства за издръжка. Според данните 78 на сто от домакинствата в страната – или над 5 милиона души, разполагат с общ доход, под необходимия за нормално преживяване без лишения. Най-много средства от общия си бюджет..

публикувано на 20.07.17 в 14:15

Хари Потър оживява отново през октомври

Две нови книги от поредицата "Хари Потър" ще бъдат публикувани през октомври. По същото време се очаква в Британската библиотека да бъде подредена изложба, посветенана 20-годишнината от издаването на първия том за момчето магьосник. Първата новоиздадена книга ще носи заглавието "Хари Потър: История на магията - книгата на изложбата" и ще е..

публикувано на 20.07.17 в 08:19