Великобритания активира процедурата по Брекзит на 29 март

ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще активира Член 50 от Лисабонското споразумение на 29 март, с което ще започне процедурата по излизането й от Европейския съюз, заяви говорител на премиера Тереза Мей. “Искаме преговорите да започнат бързо“, каза той по време на пресконференция.

Според съобщение на министерството, отговарящо за Брекзит, пратеникът на Лондон в Брюксел Тим Бароу „е информирал тази сутрин офисът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да активира Член 50 на Лисабонското споразумение на 29 март“.

„Следващата сряда правителството ще изпълни това решение и официално ще започне процеса като активира Член 50“, посочва министърът, отговарящ за Брекзит, Дейвид Дейвис. „Ние сме на прага на най-важните преговори за страната“ , допълни той, цитиран от своето ведомство.

От ЕС завиха, че са напълно готови да започнат процеса по излизането на Великобритания. „От тази страна всичко е готово“, посочи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, допълвайки, че Брюксел може да започне преговорите.

На 23 юни миналата година с 52% британските избиратели подкрепиха излизането на страната си от състава на ЕС. Така те станаха първата държава членка, взела подобно решение. Според процедурата по излизането, предвидена от Член 50, предстои двугодишен преговорен период, в който Брюксел и Лондон трябва да уредят по-нататъшните си отношения.

По-рано Тереза Мей заяви, че би искала страната да напусне единния европейски пазар, за да може по този начин по-лесно да се осъществява контрол върху имиграцията.

Очаква се Европейската комисия да даде отговор на съобщението на Великобритания за Член 50 до 48 часа. Същинските преговори обаче се очаква да започнат най-рано след няколко седмици или дори месеци.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Мей

Тереза Мей прогнозира "твърд" Брекзит

Британският премиер Тереза Мей е на мнение, че преговорите по "развода" с Европейския съюз ще бъдат трудни, предаде БТА. Тя заяви това в отговор на твърдата позиция, възприета от лидерите на Европейския съюз във връзка с предстоящите преговори за Брекзит. Вчера, лидерите на 27-те останали страни на ЕС приеха твърди условия за Великобритания и..

публикувано на 30.04.17 в 16:51
НСА - база Равда

Събориха сграда на МОН в Равда

Сграда, собственост на МОН е съборена днес в Равда, за да освободи имот на първа линия в селото, съобщи БНТ. Заповедта за събарянето е издадена от кмета на Несебър Николай Димитров в четвъртък, 27 април. Сградата е бивша почивна станция, собственост на "Ученически отдих и спорт" ЕАД - търговско дружество, едноличен собственик на капитала на..

публикувано на 30.04.17 в 14:27

Правят слънчева централа в Чернобил

Започва изграждането на първата слънчева електроцентрала в Чернобилската зона, съобщи украинският министър-председател Владимир Гройсман. "Наскоро чествахме тъжна годишнина от трагедията в Чернобил, но днес ние работим за съживяването на района. Първата стъпка е построяването на соларна централа“, написа той във Фейсбук. Строежът е за..

публикувано на 30.04.17 в 12:31

Викингски музей в Стокхолм оборва митове

Нов музей в Стокхолм разсейва митовете за викингите, украсяващи историите с неверни факти. Пример за това са рогата върху шлемовете им, каквито всъщност не е имало, разказва директорът на музея Улф Ларсон. По неговите думи необходимостта от такова място е голяма, тъй като всяка година множество туристи посещават Стокхолм, запленени от..

публикувано на 30.04.17 в 11:17

Освещават катедралния храм на Ловеч

Катедралният храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч днес ще бъде тържествено осветен. В освещаването ще участват патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод в пълен състав, поканен е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който е сред крупните дарители за изграждането на катедралата, гости от другите поместни православни църкви и БПЦ,..

обновено на 30.04.17 в 09:04

Частични избори за кмет в 5 селища в страната

Днес ще се произведе първият тур на частични избори за кмет в пет населени места, съобщава Централната избирателна комисия. Ще се избират кмет в кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин /659 избиратели/, кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали /346 избиратели /, кметство Гецово, община Разград, област Разград /1523..

публикувано на 30.04.17 в 07:50

САЩ ще плаща за ракетите в Южна Корея

Южнокорейските власти заявиха днес, че съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп е потвърдил, че остава в сила съществуващото двустранно споразумение за разноските по разполагане на системата за противоракетна отбрана ТХААД, предаде Ройтерс. В телефонен разговор днес съветникът по националната сигурност на Тръмп..

публикувано на 30.04.17 в 06:46