Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепете анимацията "Златната ябълка"

Първият български анимационен сериал, базиран на българските митове и легенди – „Златната ябълка” набира финансиране с кампания в платформата за споделено финансиране Indiegogo.

Екипът, търси средства за своя първи пилотен 24-минутен епизод. БНТ ще поеме 20 на сто от разходите за създаването му, а условието е екипът да осигури останалите 80%. Сумата е 130 хил. долара /около 240 хил. лв./.

Сценарият за епизода е готов. Ако кампанията е успешна, работата по пилотния епизод ще продължи около осем месеца и в него ще бъдат заети около 60 души.

За разпространението вече има подписани предварителни договори с френски и американски компании.

Радио Варна повдига малка част от историята в "Златната ябълка". И така...

Според легендата, на всеки 100 години, в мистичната Кубер планина пада комета.

Там, където кометата падне, пораства дърво с една единствена златна ябълка, която има силата да изпълнява желания...

Така започва днешната ни среща с минутите на Радио Варна представя, в която ще ви разкажем една история за самодиви, змейове, кукери... и няколко български аниматори, базирани в "облаците". Всички те, работили за световни компании, а някои и завърнали се в България, за да разкажат най-невероятната история от българския фолклор - тази за света на Златната ябълка.

Нали помните началото на може би най-известната българска народна приказка – за златната ябълка, която се ражда всяка година на дърво в къщата на тримата братя, и която всяка година била отнасяна от халата, която се спускала от небето?

Е, ние няма да ви разказваме този вариант на приказката, а малко по-различен – базиран на българския фолклор, но преплетен като в истински класически драматичен анимационен сериал, който ви държи в напрежение до последния си дъх!

Нашият разказ започва малко по-прозаично, преди пет години, когато Димитър Петров, тогава все още работещ за едно от най-големите анимационни студия в света, си задава въпроса „А, какво би станало, ако ....

Днес Димитър Петров освен инициатор на сериала Златната ябълка е и негов арт директор.
 
Димитър привлича съмишленици – български илюстратори, които работят в различни краища по света. Кръщават се студио "Змей", защото нямат физическо място, на което да работят, а са екип от 25 души от няколко държави на 4 континента и действат онлайн. Освен Димитър Петров, в нашата приказка днес ще чуете и Румена Златкова, също част от екипа на студио Змей, и на историята за златната ябълка.



Когато нашите разказвачи в "Радио Варна представя" - Димитър Петров и Румена Златкова, започнали да работят по персонажите в анимацията си за златната ябълка, се опитвали да намерят повече за българския фолклор, но се оказало, че най-новите публикации са от 80-те години на минали век. Откриват доцент-доктор Вихра Баева от Института по фолклористика към БАН, която става главен консултант на филма. Информация събират не само по архивите и библиотеките, опитват се да открият и разнообразни живи легенди.



През 2015 г. 1100 души даряват средства за проекта, превръщайки „Златната ябълка“ в най-успешното българско начинание, реализиращо се изцяло чрез групово финансиране в популярната интернет платформа Kickstarter. Благодарение на огромната подкрепа на верните фенове и партньори на бъдещия сериал премиерата на трейлъра се превръща в събитие с международен отзвук и бързо събира близо половин милион гледания в YouTube.

Понастоящем Анимацията "Златната ябълка" търси подкрепа от феновете сив друга платформа – Indiegogo.

Като част от кампанията, фенове на „Златната ябълка“ ще бъдат нарисувани в стила на анимационния сериал, а част от подкрепилите проекта ще имат дори реплики и сцени с главните герои.

„Опитваме се да направим хората, които ни подкрепят, максимално съпричастни с творческия процес. Освен да рисуваме герои, вдъхновени от нашите фенове, ще споделяме тайни от кухнята на Студио Змей в месечни видео блогове, достъпни за всеки, който подкрепи кампанията. Искаме да демонстрираме отделните етапи, през които преминава една анимационна продукция – от идеята, през сценарий, скици, визуални разработки, сториборд, анимация, музика, монтаж,“ споделя Димитър Петров.



Може да подкрепите сериала тук.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35