Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трепетът на последния първи учебен ден

Дванайсетокласничката Александра Стефанова от ІV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ във Варна днес ще посрещне своя последен първи учебен ден.

Броени минути преди откриването на новата учебна година Алекс разказа в ефира на Радио Варна с какви емоции ще прекрачи прага на гимназията си днес, за първите й спомени, свързани с училище и за най-важния урок, научила през годините.






- Здравей, Алекс и Честит първи учебен ден, макар и за последен път!

- Привет! Благодаря! Аз искам да честитя празника на всички ученици, които с нетърпение очакват началото на новата учебна година, на всички учители и на родителите най-вече, тъй като те са най-голямата опора на всички нас!

- Как се чувстваш? Броени минути остават до откриването на учебната година във вашето училище? Какви са настроенията и емоциите ти в този ден? По-различно ли е, тъй като ще е последен първи учебен ден?

- Много, много е различно! Винаги съм мислила как ще дойде краят по-бързо, но сега е голяма носталгия за изминалите години... Това е много голям и сериозен етап в живота на всеки един човек. И тъй като е последен носталгията напира...

- За кое ще ти е най-мъчно?

- Самата обстановка, учителите, приятелите, всички спомени, моментите на близост, това да научавам много интересни неща, да обогатявам културата си, да преоткривам себе си... Както и да разгръщам потенциала си, тъй като има много фестивали и конкурси, в които може да изявиш творчеството си.

- Вече решила ли си накъде ще продължиш?

- Решила съм - Софийски университет и специалност Право. Ще се постарая да дам най-доброто от себе си, за да ме приемат, да усвоя материала и да прилагам наученото в полза на държавата.

- Вече започна ли да се готвиш за кандидатстудентските изпити, матурите?

- Започнах още през лятото с темите по история и по български език и литература.

- Искаш да кажеш, че лятната ваканция преди 12 клас не е толкова отпочиваща?

- Не е лежерна определено...

- Кой е най-топлият ти спомен, свързан с ученическите години?

- Много труден въпрос... Хиляди спомени имам, които са ме изпълнили с любов и са ми помагали да преоткрия себе си, да израсна, да разбера какви са ми мечтите. Иначе най-най-топлият ми е наистина първият учебен ден, в първи клас, тъй като с него започнах и живота си в този прекрасен град - Варна.

- Помниш ли първата си класна?

- Разбира се! Това е човекът, на когото дължа всичко, майчински грижи, дори съм я наричала "мамо". Това е Галя Георгиева, учителка в ОУ "Свети Свети Кирил и Методий".

- Поддържаш ли връзка още с нея?

- Поддържам. Лятото ходихме на няколко оперети заедно. Определено това е човек, на когото съм много благодарна за личностното ми израстване и за това, което съм в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15