Обсъдиха проектобюджета на Балчик

23 милиона 238 хиляди лева е проектът за бюджет на Община Балчик за 2018 година, който бе представен днес на обществено обсъждане.

Заместник – кметът по финансите Митко Петров обобщи, че тази година капиталовата програма с общински ресурс е значително занижена – на 1,7 милиона лева. Причината са европейските проекти, които не фигурират в таблиците. Ще бъдат инвестирани в инфраструктурата още близо 10 милиона лева на база сключени договори към момента, което прави общ бюджет от 12 милиона лева в това перо.

По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат инвестирани близо 6 милиона лева за рехабилитация на общинските пътища: Храброво – Бобовец – Стражица; Стражица – Балчик; Гурково – Царичино. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще бъдат усвоени близо 1,5 милиона лева за разширение и рехабилитация на водопреносната и канализационната мрежа в село Оброчище. За Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево и Местната инициативна рибарската група Балчик – Каварна – Шабла се осигуряват по 1 милион лева за общината, обобщи финансовият заместник – кмет.

Разпределението на общинския ресурс ще отиде за ремонт на детската градина в Кранево (300 хиляди лева), за четвъртокласни пътища (700 000 лв.), за мултифункционална спортна зала на градския стадион (160 000 лв.), за конфигурацията и залесяване на парк „Балик“ (200 000 лв.).

Завишение на парите заради участия поискаха от Морския и шахматен клуб в Балчик.

Жители на Кранево настояха за направата на канализация по три улици – „Бузлуджа“, „Иван Асен“ и „Васил Левски“. Положението според тях е непоносимо. В двете махали в Балчик да се направят детски площадки, предложи общински съветник. В квартал „Младост“ в Оброчище да се изкърпят дупките и ремонтира покривът на кметството, настоя кметът Данаил Караджов за увеличение на капиталовата програма.

Направените предложения ще бъдат внесени за разглеждане. Днес стана ясно, че в администрацията предстои 5 процента средно увеличение на заплатите. Очаква се одобрение на бюджетната рамка в края на този месец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Умни" лампи ще има по бул."Васил Левски" след ремонта

Интелигентно улично осветление ще има по изграждащия се бул. „Васил Левски”, когато приключи строителството му. Това коментира за Радио Варна доц. Димитър Матев от ТУ Варна и един от авторите на умното улично осветление, на което варненеци се радват вече трета година. Макар и да не го забелязваме, защото вървим под него, монтирането му през 2015..

публикувано на 21.09.18 в 11:35

Затварят за коли "Княз Борис I" от общината до ИУ в събота

За втори пореден път във Варна ще отбележим Европейския ден без автомобили. В рамките на ден, част от централния булевард „Княз Борис I” ще бъде затворен за коли и отворен за всички, които искат да се разходят по него пеша или с велосипед, както и да се включат в различните забавления за деца и възрастни. Затова в събота за времето от 9 ч. до..

публикувано на 21.09.18 в 11:29

Медовина и стрелба с лък на фестивал на средновековния бит и култура на българите в Тервел

На Фестивал на ранносредновековния бит и култура на българите в Тервел ще се стреля с лък и ще може да се опита медовина. За форума, посветен на 1300-годишнината от победата на кан Тервел над Арабския халифат край Константинопол, съобщиха от общината. Събитието на празничния 22 септември се организира със "Сдружение за възстановяване и..

публикувано на 21.09.18 в 11:27

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава. Решението беше взето единодушно със 130 гласа "за". Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. В двете паралелно протекли сражения Трета българска армия под командването на..

публикувано на 21.09.18 в 11:13

Пет "отбора" в 48-часовия филмов маратон „Красив Добрич“

Пет творчески екипа се включват в 48-часовия филмов маратон „Красив Добрич“ и от днес до 23 септември ще трябва да подготвят късометражни художествени филми. Лентите ще са с продължителност от 5 до 10 минути. За 48 часа участниците са изправени пред предизвикателството да създадат, филмират, обработят и представят своите филми. Организатори..

публикувано на 21.09.18 в 10:56

„България и Германия през Първата световна война. Приятелство или интереси“

На 26 септември (сряда), в 13.30 ч. във Военноморския музей във Варна ще бъде открита фотоизложбата „България и Германия през Първата световна война. Приятелство или интереси“. В нея са представени любопитни кадри от фондовете на Националния военноисторически музей – София, и на филиала му Военноморския музей – Варна, които обрисуватмоментната..

публикувано на 21.09.18 в 10:29

Възстановка „Българската армия от Аспарух до наши дни“ за Деня на независимостта

В 9:30 на площад  " Независимост" ще бъде сложено началото на празничната церемония по отбелязване на Деня на независимостта във Варна. След тържествено издигане на националното знаме започва Молебен за България. Отново на площада ще е и концертът на фолклорен ансамбъл „Варна“ В 11 часа на поляната до Аспаруховия вал в парка в квартал "Аспарухово“..

публикувано на 21.09.18 в 10:25