Обсъдиха проектобюджета на Балчик

23 милиона 238 хиляди лева е проектът за бюджет на Община Балчик за 2018 година, който бе представен днес на обществено обсъждане.

Заместник – кметът по финансите Митко Петров обобщи, че тази година капиталовата програма с общински ресурс е значително занижена – на 1,7 милиона лева. Причината са европейските проекти, които не фигурират в таблиците. Ще бъдат инвестирани в инфраструктурата още близо 10 милиона лева на база сключени договори към момента, което прави общ бюджет от 12 милиона лева в това перо.

По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат инвестирани близо 6 милиона лева за рехабилитация на общинските пътища: Храброво – Бобовец – Стражица; Стражица – Балчик; Гурково – Царичино. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще бъдат усвоени близо 1,5 милиона лева за разширение и рехабилитация на водопреносната и канализационната мрежа в село Оброчище. За Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево и Местната инициативна рибарската група Балчик – Каварна – Шабла се осигуряват по 1 милион лева за общината, обобщи финансовият заместник – кмет.

Разпределението на общинския ресурс ще отиде за ремонт на детската градина в Кранево (300 хиляди лева), за четвъртокласни пътища (700 000 лв.), за мултифункционална спортна зала на градския стадион (160 000 лв.), за конфигурацията и залесяване на парк „Балик“ (200 000 лв.).

Завишение на парите заради участия поискаха от Морския и шахматен клуб в Балчик.

Жители на Кранево настояха за направата на канализация по три улици – „Бузлуджа“, „Иван Асен“ и „Васил Левски“. Положението според тях е непоносимо. В двете махали в Балчик да се направят детски площадки, предложи общински съветник. В квартал „Младост“ в Оброчище да се изкърпят дупките и ремонтира покривът на кметството, настоя кметът Данаил Караджов за увеличение на капиталовата програма.

Направените предложения ще бъдат внесени за разглеждане. Днес стана ясно, че в администрацията предстои 5 процента средно увеличение на заплатите. Очаква се одобрение на бюджетната рамка в края на този месец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистиха Военното гробище-музей в Добрич

Във Военното гробище-музей в Добрич завърши почистването и обновяването на ландшафната растителност. Оформени са допълнителни алеи, почистено е пространството около параклиса „Св. Архангел Михаил”. Дейностите са по проект за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство от Първата световна война, в който Регионалният исторически..

публикувано на 16.01.18 в 16:46

Облачно с валежи от дъжд в сряда

През нощта ще има променлива облачност, сутринта на места до ясно. Вятър слаб до умерен от юг - югозапад. Минималните температури във вътрешността ще са от минус 6 до минус 1 градус, по крайбрежието от 0 до 5 градуса. През деня облачността ще се увеличи, следобед до значителна, като привечер от запад ще започнат валежи от дъжд. Вятър умерен..

публикувано на 16.01.18 в 15:56

Започна извозването на oпасния химикал трихлоретан от девненския завод „Полимери”

До шест месеца трябва да приключи транспортирането на опасния химикал трихлоретан, съхраняван на територията на фалиралия завод "Полимери " в Девня до завод за утилизация на опасни вещества в Кале, Франция. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който присъства на началото на   процедурата. Количеството на опасното..

публикувано на 16.01.18 в 15:02

Информационна кампания по програма "Иновации и конкурентоспособност" във Варна

От днес стартира информационна кампания за представяне на процедура „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". В рамките на информационните дни, които започнаха от Варна, експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” ще..

публикувано на 16.01.18 в 14:37

Започна кампанията за плащане на местни данъци и такси

Данъкът върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци, данъкът върху моторните превозни средства и патентният данък за 2018 година вече могат да бъдат платени. В община Варна няма промяна в размера на налозите от миналата година.  Плащането на данъка върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данъка върху превозните средства, е..

публикувано на 16.01.18 в 14:31

Адресите без вода този следобед

Без вода във Варна са   живеещите в карето между бул. "Христо Смирненски", ул. "Кокиче", бул. "Васил Левски" и ул. "Прилеп" до 15.30ч. До 19ч. без вода са и в кв."Виница" около конната база, до 17ч. спиране на водата няма и високата част на кв. "Владиславово", абонатите от селищни образования Кочмар, Планова, Сълзица, Пчелина и високите части на..

публикувано на 16.01.18 в 14:27

Първото бебе на Балчик за 2018 г. се роди 2 седмици след Нова година

Момче е първото бебе за 2018 г. в балчишката болница. То проплака след секцио днес в АГ отделението на здравното заведение в Белия град. Малкият мъж е с ръст 51 сантиметра, тежи 3 210 грама. Емир е първо дете на 26-годишната балчиклийка Джемиха Ибрахим.

публикувано на 16.01.18 в 13:37