Обсъдиха проектобюджета на Балчик

23 милиона 238 хиляди лева е проектът за бюджет на Община Балчик за 2018 година, който бе представен днес на обществено обсъждане.

Заместник – кметът по финансите Митко Петров обобщи, че тази година капиталовата програма с общински ресурс е значително занижена – на 1,7 милиона лева. Причината са европейските проекти, които не фигурират в таблиците. Ще бъдат инвестирани в инфраструктурата още близо 10 милиона лева на база сключени договори към момента, което прави общ бюджет от 12 милиона лева в това перо.

По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат инвестирани близо 6 милиона лева за рехабилитация на общинските пътища: Храброво – Бобовец – Стражица; Стражица – Балчик; Гурково – Царичино. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще бъдат усвоени близо 1,5 милиона лева за разширение и рехабилитация на водопреносната и канализационната мрежа в село Оброчище. За Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево и Местната инициативна рибарската група Балчик – Каварна – Шабла се осигуряват по 1 милион лева за общината, обобщи финансовият заместник – кмет.

Разпределението на общинския ресурс ще отиде за ремонт на детската градина в Кранево (300 хиляди лева), за четвъртокласни пътища (700 000 лв.), за мултифункционална спортна зала на градския стадион (160 000 лв.), за конфигурацията и залесяване на парк „Балик“ (200 000 лв.).

Завишение на парите заради участия поискаха от Морския и шахматен клуб в Балчик.

Жители на Кранево настояха за направата на канализация по три улици – „Бузлуджа“, „Иван Асен“ и „Васил Левски“. Положението според тях е непоносимо. В двете махали в Балчик да се направят детски площадки, предложи общински съветник. В квартал „Младост“ в Оброчище да се изкърпят дупките и ремонтира покривът на кметството, настоя кметът Данаил Караджов за увеличение на капиталовата програма.

Направените предложения ще бъдат внесени за разглеждане. Днес стана ясно, че в администрацията предстои 5 процента средно увеличение на заплатите. Очаква се одобрение на бюджетната рамка в края на този месец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тридневен форум „Кариери” в Икономически университет-Варна

Рекорден брой фирми участват в деветото издание на кариерния университетски форум. 81 работодатели и представители на различни браншови организации представят дейността си, като осигуряват над 300 свободни длъжности - стажове, работни позиции с постоянна или сезонна заетост, длъжности на професионално и експертно ниво. Студенти и бизнес се..

публикувано на 20.03.18 в 13:22

Благотворителен Великденски концерт в Каварна в подкрепа на Теди

Великденският концерт в Каварна тази година е с благотворителна кауза. Събитието е насрочено за 5 април 2018 г. от 18 ч. в Народно читалище „Съгласие-1890”, като средствата от продажбата на билетите ще бъдат насочени за лечението на малкия Теди от Каварна, който се нуждае от нуждае от спешна черепно-мозъчна операция, съобщиха от крайморската..

публикувано на 20.03.18 в 13:05

6 840 социалнослаби от Добричко ще получат пакети с храни

Хранителните пакети са по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане. Раздаването на продуктите започва на 26 март и по график ще продължи до началото на май , съобщиха от Областния съвет на БЧК в Добрич. Пакетите са с тегло 16,3 кг и съдържат по 4 кутии лютеница, 7 кг леща, 1 кг пчелен мед, 3 кг зелен грах консервиран,..

публикувано на 20.03.18 в 12:42

По-топлата зима тази година намали сметките за ток

ЕНЕРГО-ПРО анализира статистически данни за потребената от домакинствата електроенергия в Североизточна България за периодите декември 2016 г. – февруари 2017 г. и декември 2017 г. – февруари 2018 г. Сравнителните данни сочат, че консумацията на електроенергия и съответно средните сметки за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през месец декември на..

публикувано на 20.03.18 в 10:30

Нова транспортна схема променя автобусни линии в Добрич

Нов маршрут на автобусна линия № 302 и нови автобусни спирки по три линии от градския транспорт предвижда промяна в общинската транспортна схема в Добрич, която ще се обсъжда на предстоящото заседание на Общинския съвет на 27 март. Новият маршрут на линия № 302 включва бул. „Русия“ – бул. „Добруджа“ – бул. „Добричка епопея“ – бул. „Трети март“ –..

публикувано на 20.03.18 в 10:27

Обновяват детски градини с цел интеграция на ромите в Балчик

Дворовете на всички детски градини в община Балчик и Общински детски комплекс ще бъдат облагородени. Това гласи утвърденият тазгодишен общински план в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други малцинствени групи.  Общината продължава своята политика за подобряване на училищната среда...

публикувано на 20.03.18 в 10:02

Жители на тервелски села търсят сигурност от депутат на ГЕРБ

За полицейско присъствие и видеокамери настояха жители на тервелски села на среща с народния представител Даниела Димитрова. Исканията бяха поставени по време на проведените приемни в две от най-големите села в община Тервел – Орляк и Безмер, съобщиха от офиса на ГЕРБ в Добрич. Хората търсят съдействие за полицейско присъствие и видеонаблюдение,..

публикувано на 20.03.18 в 09:42