Обсъдиха проектобюджета на Балчик

23 милиона 238 хиляди лева е проектът за бюджет на Община Балчик за 2018 година, който бе представен днес на обществено обсъждане.

Заместник – кметът по финансите Митко Петров обобщи, че тази година капиталовата програма с общински ресурс е значително занижена – на 1,7 милиона лева. Причината са европейските проекти, които не фигурират в таблиците. Ще бъдат инвестирани в инфраструктурата още близо 10 милиона лева на база сключени договори към момента, което прави общ бюджет от 12 милиона лева в това перо.

По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат инвестирани близо 6 милиона лева за рехабилитация на общинските пътища: Храброво – Бобовец – Стражица; Стражица – Балчик; Гурково – Царичино. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще бъдат усвоени близо 1,5 милиона лева за разширение и рехабилитация на водопреносната и канализационната мрежа в село Оброчище. За Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево и Местната инициативна рибарската група Балчик – Каварна – Шабла се осигуряват по 1 милион лева за общината, обобщи финансовият заместник – кмет.

Разпределението на общинския ресурс ще отиде за ремонт на детската градина в Кранево (300 хиляди лева), за четвъртокласни пътища (700 000 лв.), за мултифункционална спортна зала на градския стадион (160 000 лв.), за конфигурацията и залесяване на парк „Балик“ (200 000 лв.).

Завишение на парите заради участия поискаха от Морския и шахматен клуб в Балчик.

Жители на Кранево настояха за направата на канализация по три улици – „Бузлуджа“, „Иван Асен“ и „Васил Левски“. Положението според тях е непоносимо. В двете махали в Балчик да се направят детски площадки, предложи общински съветник. В квартал „Младост“ в Оброчище да се изкърпят дупките и ремонтира покривът на кметството, настоя кметът Данаил Караджов за увеличение на капиталовата програма.

Направените предложения ще бъдат внесени за разглеждане. Днес стана ясно, че в администрацията предстои 5 процента средно увеличение на заплатите. Очаква се одобрение на бюджетната рамка в края на този месец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Архимандрит Никодимос Каварнос с концерт

Концерт на известния гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос ще се състои от 18:00 ч. в храм „Св. Атанасий” във Варна. Програмата включва византийска църковна музика. В концерта участие ще вземе и църковният хор при едноименния храм под диригентство на Евгения Григорова. Събитието е част от проявите свързани с..

публикувано на 17.06.18 в 16:21

Отлагат Синята зона

Синята зона във Варна няма да стартира на 18 юни, както беше обявено, а най-вероятно в края на месеца. Това съобщи за Радио Варна управителят на предприятието „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. Той уточни, че продължава пълненето на дупки и разчертаването на маркировката по улиците, по които ще има синя зона. „Технически не е..

публикувано на 17.06.18 в 15:27

Валежи с гръмотевици и утре

През нощта валежите временно ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб вятър предимно от север-северозапад. Минимални температури 15-20 градуса, за Варна около 19.Утре отново ще се развива купеста и купестодъждовна облачност и около и следобед ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места интензивни. Възможни са и..

публикувано на 17.06.18 в 15:10

Протест "Спаси България"

Протест на обединените каузи под надслов "Спаси България" ще се проведе тази вечер от 18 ч. на площад "Независимост" в София. Събитието обединява различни общности, създадени в социалната мрежа, по повод различни казуси в защита на природата и срещу застрояването на различни местности и зелени площи в страната. Сред организаторите са..

публикувано на 17.06.18 в 14:18

Затварят за движение ул. „Петко Каравелов“

От утре поради извършване на текущ ремонт ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Петко Каравелов“ във Варна, в участъка между улица „Македония“ и пешеходната зона на бул. „Сливница“. Кръстовищата на улица „Петко Каравелов“ с улиците   „Македония“, „Братя Миладинови“ и  „Пушкин“ ще бъдат отворени за преминаване, съобщават от община..

публикувано на 17.06.18 в 14:09

Мъж е загинал в пожара, който горя в центъра на Варна тази сутрин

Тялото на 67-годишен мъж, за който имаше информация, че е обитавал постройките, горели на ул. „Околчица” във Варна, беше намерено след потушаването на огъня. Според първоначалните данни мъжът е загинал вследствие на пожара. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникването на инцидента. Към момента пожарът е напълно потушен...

публикувано на 17.06.18 в 13:28

Празник в кв. "Аспарухово"

Традиционният празник „Аспарухово пее и танцува” се провежда за 51-ви път в парка в кв. Аспарухово. През годините празникът се утвърди като фестивал на изкуствата. Популярен е с жанрово многообразие и достъпна сцена, на която се изявяват много варненски таланти. Програмата днес започва от 11ч. с детски концерт „Талантите на Аспарухово” и..

публикувано на 17.06.18 в 08:20