Обсъдиха проектобюджета на Балчик

23 милиона 238 хиляди лева е проектът за бюджет на Община Балчик за 2018 година, който бе представен днес на обществено обсъждане.

Заместник – кметът по финансите Митко Петров обобщи, че тази година капиталовата програма с общински ресурс е значително занижена – на 1,7 милиона лева. Причината са европейските проекти, които не фигурират в таблиците. Ще бъдат инвестирани в инфраструктурата още близо 10 милиона лева на база сключени договори към момента, което прави общ бюджет от 12 милиона лева в това перо.

По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат инвестирани близо 6 милиона лева за рехабилитация на общинските пътища: Храброво – Бобовец – Стражица; Стражица – Балчик; Гурково – Царичино. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще бъдат усвоени близо 1,5 милиона лева за разширение и рехабилитация на водопреносната и канализационната мрежа в село Оброчище. За Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево и Местната инициативна рибарската група Балчик – Каварна – Шабла се осигуряват по 1 милион лева за общината, обобщи финансовият заместник – кмет.

Разпределението на общинския ресурс ще отиде за ремонт на детската градина в Кранево (300 хиляди лева), за четвъртокласни пътища (700 000 лв.), за мултифункционална спортна зала на градския стадион (160 000 лв.), за конфигурацията и залесяване на парк „Балик“ (200 000 лв.).

Завишение на парите заради участия поискаха от Морския и шахматен клуб в Балчик.

Жители на Кранево настояха за направата на канализация по три улици – „Бузлуджа“, „Иван Асен“ и „Васил Левски“. Положението според тях е непоносимо. В двете махали в Балчик да се направят детски площадки, предложи общински съветник. В квартал „Младост“ в Оброчище да се изкърпят дупките и ремонтира покривът на кметството, настоя кметът Данаил Караджов за увеличение на капиталовата програма.

Направените предложения ще бъдат внесени за разглеждане. Днес стана ясно, че в администрацията предстои 5 процента средно увеличение на заплатите. Очаква се одобрение на бюджетната рамка в края на този месец.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

З лева за кубик вода във Варна

Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване - с около 1,5 процента.Според предложенията от Нова година най-много..

публикувано на 17.12.18 в 08:06

Награждават най-добрите военни моряци

Цeремония за награждаване  на най-добрите военни моряци за 2018 година  ще се проведе днес. От 11.00часа в Щаба на Военноморските сили, ще бъдат връчени традиционните годишни награди на редакцията на списание “Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.

публикувано на 17.12.18 в 07:14

Облачно с валежи предимно от слаб дъжд

Днес ще остане облачно с валежи предимно от слаб дъжд, който в Лудогорието и районите На Предбалкана е възможно да премине в сняг. На места ще има и поледици. Ще духа слаб вятър от север-северозапад, по Черноморието умерен от север-североизток. С него ще прониква студен въздух и дневните температури почти няма да се променят – максимални..

публикувано на 17.12.18 в 06:17

Откриват новия ГКПП Крушари-Добромир

Новият ГКПП с Румъния на територията на Община Крушари, ще бъде открит официално утре /17 декември/ от 11.00 часа. Откриването е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на два нови гранично-контролно пропускателни пункта между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир...

публикувано на 16.12.18 в 17:46

Облачно и дъждовно в понеделник

Ще остане облачно и с прекъсвания ще продължи да превалява дъжд, в северозападната част от района и сняг. Там са възможни поледици! Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, по крайбрежието от север-североизток и с него ще продължи да нахлува по-студен въздух. Температурите на въздуха няма да имат добре изразен денонощен ход и ще са от 4 до..

публикувано на 16.12.18 в 17:28

Коледен концерт в ДКС Варна

Фолклорен коледен концерт "Дряновица", започва от този час в Двореца на културата и спорта във Варна. Празничният концерт е с вход свободен и в него ще вземат участие над 800 артисти от детски и младежки фолклорни ансамбли, специализирани паралелки по хореография и клубове по народни танци. Проявата ще продължи до 18-сет часа.

публикувано на 16.12.18 в 14:13

Гледаме с просто око най-ярката комета за годината

Най-ярката комета за годината, позната под името 46Р/Виртанен ще може да се наблюдава днес с просто око, ако обаче атмосферните условия го позволяват. Тази неделя тя  се намира най-близо до Земята. Кометата 46Р/Виртанен спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от..

публикувано на 16.12.18 в 10:42