Българин е автор на световно ноу-хау в строителството

| обновено на 12.02.18 в 11:19

Във Варна до средата на лятото ще започне производство на нов екопродукт. Той е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон, но ще позволява рециклирането на леки отпадъци, като пластмаса и найлон.

Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари и са по-леки, при това и по-евтини. Това твърди ядрен физик, разработил ноу-хауто. Румен Стоянов е учил в Москва, бил е преподавател в Техническия университет – София, а в момента се занимава с частен бизнес.

Роденият в Плевен учен е автор на патента за топлите дрожди, с тях се прави кисело мляко по цял свят.

Румен Стоянов твърди, че химикалите са безвредни и показва ръцете си, с които почти всеки ден прави демонстрации и не ползва ръкавици. По неговите изчисления едно такова строителство е със 110 процента ефективност на пасивна сграда. Това е постройка с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство.


Снимка


До откритието Румен Стоянов стига след като е провокиран от големите разходи  за отопление на жилищата.

Новата технология се използва в Испания, стартира предприятие в Италия, държавна фирма в Турция използва българското изобретение, интерес към него има в Русия и Япония, тъй като строителните материали имат по-високи показатели на издръжливост при земетресение от старите познати конструкции. Подобни изследвания вече са направени в университет в Токио.

Какво е новото ? – отговор от интервю на Габриела Гаврилова с автора на откритието Румен СТОЯНОВ за Радио Варна

Ноу-хауто е, че за пръв път в бетонова смес се въвежда азот, който е 3-4 пъти обема на структурата, което води до по-добри показатели, което бие познатите схеми за строителство...

Аз не споделям нито формулите, нито технологията за получаването на тези химикали и полимери, с които се работи... Има много опита за кражба на интелектуална собственост и затова аз няма да го патентовам, то ще остане в главата ми....

Страхувате се да не откраднат идеята?

А, те се опитваха много пъти. И то не идеята. Опитваха се да крадат и технологията, и начините за получаване на самата химия, даже и самата химия....

Откъде идва първоначалният продукт?

Това са химикали, които се произвеждат под мое ръководство и няма как да бъдат възпроизведени, ако някой не успее да се „докопа” до технологията...

Какви изследвания за безопасност са направени на Вашето изобретение?

Материалите имат всички необходими документи. Те са абсолютно безопасни за човек.  И аз, и останалите членове на екипа, когато правим демонстрации, ние не използваме никакви защитни средства....Вие виждате ръцете ми, те изглеждат като на пианист...

СнимкаСнимка


Химикалите са абсолютно безвредни...

Къде се използва Вашата технология?

В момента се работи в Испания, стартира предприятие в Италия, произвежда се в Турция....Има интерес и от Русия....


Снимка

А в България?

Както винаги – първо е в чужбина, и след това тук.... И то не защото аз не искам, но такава е конюктурата... Има няколко фирми, които работят с този продукт.

Във Варна ние започваме производство на екобетон. Той е на основата на нитробетона, но в него ще се рециклират отпадъчни материали. Идеята е отпадъците да се използват повторно. Тестовете започнаха още през 2013 година в немска лаборатория.


Направени са анализи за рисков фактор към средата, за безопасност на веществата в екобетона....


Новият екобетон съдържа леки отпадни елементи, които трудно се разпадат в природата – пластмаса, найлони, отпадъци от индустрията.... Полимерът ги запечатва в нитробетона ...


Кога започвате?

Новият бетон все още се тества, но предполагам, че до лятото на тази година вече ще е факт...Започва производство на нов екопродукт за строителството и това ще бъде във Варна.

В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство. Подобно предприятие има в Турция и такива сгради се редят като конструктор....Компанията там е държавна, тя няма да заобикаля законодателството на страната.

Снимка


Нитробетонът и екобетонът са пластични и са по-издръжливи и на земетресение. Това се доказва и в чуждестранни лаборатории. Правят се изпитания в Испания и Италия, започват изпитания в Корея. През март се очаква да има преговори с Япония....

Целта е българинът да има по-евтино комфортно жилище....


ВИЖТЕ ОЩЕ
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47