Строителство на пасивни къщи с българско ноу-хау

| обновено на 23.02.18 в 20:08

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. С тази технология ще се строят пасивни къщи, в пъти по-евтини от сегашната.

Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари и са по-леки, при това и по-евтини. Това твърди ядрен физик, разработил ноу-хауто. Румен Стоянов е учил в Москва, бил е преподавател в Техническия университет – София, а в момента се занимава с частен бизнес.

Роденият в Плевен учен е автор на патента за топлите дрожди, с тях се прави кисело мляко по цял свят.

Румен Стоянов твърди, че химикалите са безвредни и показва ръцете си, с които почти всеки ден прави демонстрации и не ползва ръкавици. По неговите изчисления едно такова строителство е със 110 процента ефективност на пасивна сграда. Това е постройка с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство.СнимкаДо откритието Румен Стоянов стига след като е провокиран от големите разходи  за отопление на жилищата.

Новата технология се използва в Испания, стартира предприятие в Италия, държавна фирма в Турция използва българското изобретение, интерес към него има в Русия и Япония, тъй като строителните материали имат по-високи показатели на издръжливост при земетресение от старите познати конструкции. Подобни изследвания вече са направени в университет в Токио.

Какво е новото ? – отговор от интервю на Габриела Гаврилова с автора на откритието Румен СТОЯНОВ за Радио Варна

Ноу-хауто е, че за пръв път в бетонова смес се въвежда азот, който е 3-4 пъти обема на структурата, което води до по-добри показатели, което бие познатите схеми за строителство...

Аз не споделям нито формулите, нито технологията за получаването на тези химикали и полимери, с които се работи... Има много опита за кражба на интелектуална собственост и затова аз няма да го патентовам, то ще остане в главата ми....

Страхувате се да не откраднат идеята?

А, те се опитваха много пъти. И то не идеята. Опитваха се да крадат и технологията, и начините за получаване на самата химия, даже и самата химия....

Откъде идва първоначалният продукт?

Това са химикали, които се произвеждат под мое ръководство и няма как да бъдат възпроизведени, ако някой не успее да се „докопа” до технологията...

Какви изследвания за безопасност са направени на Вашето изобретение?

Материалите имат всички необходими документи. Те са абсолютно безопасни за човек.  И аз, и останалите членове на екипа, когато правим демонстрации, ние не използваме никакви защитни средства....Вие виждате ръцете ми, те изглеждат като на пианист...

СнимкаСнимка


Химикалите са абсолютно безвредни...

Къде се използва Вашата технология?

В момента се работи в Испания, стартира предприятие в Италия, произвежда се в Турция....Има интерес и от Русия....


Снимка

А в България?

Както винаги – първо е в чужбина, и след това тук.... И то не защото аз не искам, но такава е конюктурата... Има няколко фирми, които работят с този продукт.

Във Варна ние започваме производство на екобетон. Той е на основата на нитробетона, но в него ще се рециклират отпадъчни материали. Идеята е отпадъците да се използват повторно. Тестовете започнаха още през 2013 година в немска лаборатория.


Направени са анализи за рисков фактор към средата, за безопасност на веществата в екобетона....


Новият екобетон съдържа леки отпадни елементи, които трудно се разпадат в природата – пластмаса, найлони, отпадъци от индустрията.... Полимерът ги запечатва в нитробетона ...


Кога започвате?

Новият бетон все още се тества, но предполагам, че до лятото на тази година вече ще е факт...Започва производство на нов екопродукт за строителството и това ще бъде във Варна.

В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство. Подобно предприятие има в Турция и такива сгради се редят като конструктор....Компанията там е държавна, тя няма да заобикаля законодателството на страната.


Нитробетонът и екобетонът са пластични и са по-издръжливи и на земетресение. Това се доказва и в чуждестранни лаборатории. Правят се изпитания в Испания и Италия, започват изпитания в Корея. През март се очаква да има преговори с Япония....

Целта е българинът да има по-евтино комфортно жилище....


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ара Маликян: "Аз съм гражданин на света"

Ексцентричният цигулар Ара Маликян - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, е главното действащо лице на финалния гала концерт от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Ара Маликян ще разкаже своята много лична емоционална приказка за "Невероятната история на една цигулка"...

публикувано на 19.10.18 в 16:04

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46