Строителство на пасивни къщи с българско ноу-хау

| обновено на 23.02.18 в 20:08

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. С тази технология ще се строят пасивни къщи, в пъти по-евтини от сегашната.

Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари и са по-леки, при това и по-евтини. Това твърди ядрен физик, разработил ноу-хауто. Румен Стоянов е учил в Москва, бил е преподавател в Техническия университет – София, а в момента се занимава с частен бизнес.

Роденият в Плевен учен е автор на патента за топлите дрожди, с тях се прави кисело мляко по цял свят.

Румен Стоянов твърди, че химикалите са безвредни и показва ръцете си, с които почти всеки ден прави демонстрации и не ползва ръкавици. По неговите изчисления едно такова строителство е със 110 процента ефективност на пасивна сграда. Това е постройка с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство.СнимкаДо откритието Румен Стоянов стига след като е провокиран от големите разходи  за отопление на жилищата.

Новата технология се използва в Испания, стартира предприятие в Италия, държавна фирма в Турция използва българското изобретение, интерес към него има в Русия и Япония, тъй като строителните материали имат по-високи показатели на издръжливост при земетресение от старите познати конструкции. Подобни изследвания вече са направени в университет в Токио.

Какво е новото ? – отговор от интервю на Габриела Гаврилова с автора на откритието Румен СТОЯНОВ за Радио Варна

Ноу-хауто е, че за пръв път в бетонова смес се въвежда азот, който е 3-4 пъти обема на структурата, което води до по-добри показатели, което бие познатите схеми за строителство...

Аз не споделям нито формулите, нито технологията за получаването на тези химикали и полимери, с които се работи... Има много опита за кражба на интелектуална собственост и затова аз няма да го патентовам, то ще остане в главата ми....

Страхувате се да не откраднат идеята?

А, те се опитваха много пъти. И то не идеята. Опитваха се да крадат и технологията, и начините за получаване на самата химия, даже и самата химия....

Откъде идва първоначалният продукт?

Това са химикали, които се произвеждат под мое ръководство и няма как да бъдат възпроизведени, ако някой не успее да се „докопа” до технологията...

Какви изследвания за безопасност са направени на Вашето изобретение?

Материалите имат всички необходими документи. Те са абсолютно безопасни за човек.  И аз, и останалите членове на екипа, когато правим демонстрации, ние не използваме никакви защитни средства....Вие виждате ръцете ми, те изглеждат като на пианист...

СнимкаСнимка


Химикалите са абсолютно безвредни...

Къде се използва Вашата технология?

В момента се работи в Испания, стартира предприятие в Италия, произвежда се в Турция....Има интерес и от Русия....


Снимка

А в България?

Както винаги – първо е в чужбина, и след това тук.... И то не защото аз не искам, но такава е конюктурата... Има няколко фирми, които работят с този продукт.

Във Варна ние започваме производство на екобетон. Той е на основата на нитробетона, но в него ще се рециклират отпадъчни материали. Идеята е отпадъците да се използват повторно. Тестовете започнаха още през 2013 година в немска лаборатория.


Направени са анализи за рисков фактор към средата, за безопасност на веществата в екобетона....


Новият екобетон съдържа леки отпадни елементи, които трудно се разпадат в природата – пластмаса, найлони, отпадъци от индустрията.... Полимерът ги запечатва в нитробетона ...


Кога започвате?

Новият бетон все още се тества, но предполагам, че до лятото на тази година вече ще е факт...Започва производство на нов екопродукт за строителството и това ще бъде във Варна.

В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство. Подобно предприятие има в Турция и такива сгради се редят като конструктор....Компанията там е държавна, тя няма да заобикаля законодателството на страната.


Нитробетонът и екобетонът са пластични и са по-издръжливи и на земетресение. Това се доказва и в чуждестранни лаборатории. Правят се изпитания в Испания и Италия, започват изпитания в Корея. През март се очаква да има преговори с Япония....

Целта е българинът да има по-евтино комфортно жилище....


ВИЖТЕ ОЩЕ

Личният пример на Мая и Георги

На всеки национален празник семейство Георгиеви от Варна   облича национални носии. Убедени са, че именно семейството трябва да даде пример за възпитанието и го правят по свой начин. Още от детските си години хореографията впечатлява бащата Георги Георгиев, който професионално се е занимавал и с гребане. Майката Мая играе..

обновено на 24.05.18 в 10:09

Иван Иванов: Варненските ученици-астрономи имат повече медали от олимпийците ни

Варненската обсерваторията „Николай Коперник“ чества днес своя 50-годишен юбилей. От 14 ч. е тържеството в зала “Пленарна“ на община Варна, за което пристигнаха астрономи от обсерваториите в цялата страна. От 15 ч. е – поздравителния концерт на ученици от НУИ “Добри Христов“, състави от ОДК – Варна, ученици от Първа и Четвърта ЕГ. На 23 май..

публикувано на 22.05.18 в 12:39

Чудеса прави водата на аязмото в село Близнаци

Аязмото във варненското село Близнаци е с магична сила. Водата, която е малко по-надолу от параклиса „ Възнесение Господне“ не пресъхва никога, разказват местните хора. За чудотворния извор, който е винаги пълен, дори и в най-големите жеги, бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. С нея местните измивали очичките на бебетата още..

публикувано на 22.05.18 в 09:42

Директорът на европотребители: "Плащайте с банкова карта по интернет!"

Варна е на второ място в страната по електронна пазаруване. Все повече българи избират къде да почиват и плащат през интернет.  80 процента от сигналите в Европейския потребителски център са на българи, които са пазарували зад граница. 2000 са жалбите през миналата година и една - трета от тях са свързани с онлайн търговията.  Европейският..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Нощ на музеите = 24-часов тур между експозициите

Богатата история на Варна показват на своите деца стотици семейства. Използват и днешното издание на „Нощта на музеите и галериите”. Прогнозата за дъжд не ги притеснява и те обикалят включените обекти в инициативата, внимателно следейки да не пропуснат нещо. Това прави 10-годишната Паула Кръстева, която много разчита на своята баба Галина Панайотова..

публикувано на 19.05.18 в 14:50
Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор

Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

  В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години. Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица...

публикувано на 17.05.18 в 07:00

Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва..

публикувано на 16.05.18 в 11:39