Строителство на пасивни къщи с българско ноу-хау

| обновено на 23.02.18 в 20:08

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. С тази технология ще се строят пасивни къщи, в пъти по-евтини от сегашната.

Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари и са по-леки, при това и по-евтини. Това твърди ядрен физик, разработил ноу-хауто. Румен Стоянов е учил в Москва, бил е преподавател в Техническия университет – София, а в момента се занимава с частен бизнес.

Роденият в Плевен учен е автор на патента за топлите дрожди, с тях се прави кисело мляко по цял свят.

Румен Стоянов твърди, че химикалите са безвредни и показва ръцете си, с които почти всеки ден прави демонстрации и не ползва ръкавици. По неговите изчисления едно такова строителство е със 110 процента ефективност на пасивна сграда. Това е постройка с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство.СнимкаДо откритието Румен Стоянов стига след като е провокиран от големите разходи  за отопление на жилищата.

Новата технология се използва в Испания, стартира предприятие в Италия, държавна фирма в Турция използва българското изобретение, интерес към него има в Русия и Япония, тъй като строителните материали имат по-високи показатели на издръжливост при земетресение от старите познати конструкции. Подобни изследвания вече са направени в университет в Токио.

Какво е новото ? – отговор от интервю на Габриела Гаврилова с автора на откритието Румен СТОЯНОВ за Радио Варна

Ноу-хауто е, че за пръв път в бетонова смес се въвежда азот, който е 3-4 пъти обема на структурата, което води до по-добри показатели, което бие познатите схеми за строителство...

Аз не споделям нито формулите, нито технологията за получаването на тези химикали и полимери, с които се работи... Има много опита за кражба на интелектуална собственост и затова аз няма да го патентовам, то ще остане в главата ми....

Страхувате се да не откраднат идеята?

А, те се опитваха много пъти. И то не идеята. Опитваха се да крадат и технологията, и начините за получаване на самата химия, даже и самата химия....

Откъде идва първоначалният продукт?

Това са химикали, които се произвеждат под мое ръководство и няма как да бъдат възпроизведени, ако някой не успее да се „докопа” до технологията...

Какви изследвания за безопасност са направени на Вашето изобретение?

Материалите имат всички необходими документи. Те са абсолютно безопасни за човек.  И аз, и останалите членове на екипа, когато правим демонстрации, ние не използваме никакви защитни средства....Вие виждате ръцете ми, те изглеждат като на пианист...

СнимкаСнимка


Химикалите са абсолютно безвредни...

Къде се използва Вашата технология?

В момента се работи в Испания, стартира предприятие в Италия, произвежда се в Турция....Има интерес и от Русия....


Снимка

А в България?

Както винаги – първо е в чужбина, и след това тук.... И то не защото аз не искам, но такава е конюктурата... Има няколко фирми, които работят с този продукт.

Във Варна ние започваме производство на екобетон. Той е на основата на нитробетона, но в него ще се рециклират отпадъчни материали. Идеята е отпадъците да се използват повторно. Тестовете започнаха още през 2013 година в немска лаборатория.


Направени са анализи за рисков фактор към средата, за безопасност на веществата в екобетона....


Новият екобетон съдържа леки отпадни елементи, които трудно се разпадат в природата – пластмаса, найлони, отпадъци от индустрията.... Полимерът ги запечатва в нитробетона ...


Кога започвате?

Новият бетон все още се тества, но предполагам, че до лятото на тази година вече ще е факт...Започва производство на нов екопродукт за строителството и това ще бъде във Варна.

В Добрич скоро ще започне работа предприятие за производство на панели за бързо строителство. Подобно предприятие има в Турция и такива сгради се редят като конструктор....Компанията там е държавна, тя няма да заобикаля законодателството на страната.


Нитробетонът и екобетонът са пластични и са по-издръжливи и на земетресение. Това се доказва и в чуждестранни лаборатории. Правят се изпитания в Испания и Италия, започват изпитания в Корея. През март се очаква да има преговори с Япония....

Целта е българинът да има по-евтино комфортно жилище....


ВИЖТЕ ОЩЕ

KAMELOT на Варна Мега Рок

KAMELOT са една от малкото групи – пример за успешна смяна на вокалиста. Дори и при най-големите не се получи. Tommy Karevik обаче пасна като дялан камък в бандата. И вече има трети албум като фронтмен на KAMELOT. „The Shadow Theory” беше една от причините за разговор с вокалиста. Втората – фестивалът „Varna Mega Rock”, където групата ще представи..

публикувано на 17.08.18 в 10:42

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15
Робърт Куърк

Робърт Куърк: Очакваме много повече хора на второто издание на MTV Presents Varna Beach

9 часа музика, световни звезди, слънце, море и много забавление. Така накратко може да бъде описан MTV Presents Varna Beach. Музикалният фестивал се завръща на варненския плаж на 12 август. След успеха на миналогодишното събитие, това лято над 10 световни и български изпълнители родни звезди ще се качат на една сцена. Тази година,..

публикувано на 08.08.18 в 16:34