Маратон на четящите хора

| обновено на 22.04.18 в 13:33

„Приказната нощ в библиотеката” започва в навечерието на „Маратона”  в 21 часа на 22-ри срещу 23-ти април. По традиция децата от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще създават книга-игра, приключение с оживели герои. През  нощта в читалните зали на РБ „Пенчо Славейков” те  първи ще прочетат страниците си за  „Маратона на четящите хора”.

"Маратонът на четящите хора" е ежегодна проява на Варненската библиотека.  Идеята е  в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас. Включват се участници от детска и ученическа възраст, учители, издатели, както и Радио Варна. Организира се в Световния ден на книгата и авторското право. Всички регистрирани участници  в 16-тото издание ще получат Грамота за участие, обещават организаторите от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. “Маратонът на четящите хора” възниква през 2003 година, във връзка с празниците по повод 120-годишнината от създаването на Варненската библиотека. През 2006 г. инициативата на РБ “Пенчо Славейков” – Варна прераства в общонационална, под мотото “Четяща България”.

Стартът на 23 април  е в 8:30 часа в библиотеката с колеги и читатели. Посветен е на автори, връстници на библиотеката или с годишнини през 2018 г.  Участник в  първото четене ще бъде народния представител  д-р Емилия Милкова. През целия ден във фоайето на библиотеката на всеки час се сменят в тематични пояси  - автори,  жанрове  и събития.


На 23 април  от 11.00 ч. библиотеката ще представи и своето най-ново издание - сборникът "Споменът през поколенията и времето - Материали за историята на град Варна".  Сборникът е посветен на 135 г. от създаването на библиотеката и представя една библиографска рядкост – „ Материали за историята на град Варна”, издавани като  притурки към Варненски общински вестник " през 20 те години на ХХ век.

В заключителната част на Шестнадесетият Маратон на четенето във Варна е срещата – разговор  с Петър Денчев и Теа Денолюбова  за книгите и творчеството, за младия четящ човек, за писането когато, изкуството и литературата са вплетени в собственото ти битие.


Програма за "Маратона" през 2018-та година  е свързана с автори, които имат годишнини от своето рождение през тази година.


8.30 ч. – 9.30 ч.
Начало на Маратона – четем автори, на които тази година се отбелязва 135 г. от рождението – Никос Казандзакис, Алексей Толстой, Ярослав Хашек, Сирак Скитник, Рачо Стоянов, Франц Кафка .

09.30 ч. – 10.15 ч.
Пейо Яворов – 140 г. от рождението му.

10.15 ч. – 11.00 ч.
Иван Тургенев – 200 г. от рождението му .

11.00 ч. – 12.00 ч.
Представяне на сборника “Споменът през поколенията и времето – материали за историята на град Варна”. Той се издава от библиотеката 

12.30 ч. – 13.30 ч.
Български поетеси – 125 г. от рождението на Елисавета Багряна, 130 г. от рождението на Дора Габе и 150 г. от рождението на Мара Белчева

13.30 ч. – 14.30 ч.
Радой Ралин –95 г. от рождението му

14.30 ч. – 15.30 ч.
Алеко Константинов –155 г. от рождението му

15.30 ч. – 16.30 ч.
Реймънд Чандлър – 
130 г. от рождението му

16.30 ч. – 17.30 ч.
Димитър Талев – 120 г. от рождението му

18.00 ч.
Среща-разговор с младите автори Петър Денчев и Теа Денолюбова


До 15 май не върнатите в срок книги може да се върнат без санкция в РБ "Пенчо Славейков" - Варна.

Директорът на регионалната библиотека Пенчо Славейков - Варна Радка Калчева : 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Стоев и Камен Kалев с висши френски отличия за изкуство

Театралните и филмови режисьори Галин Стоев и Камен Калев бяха удостоени със степента Кавалер на Ордена за изкуство и култура. Те им бяха връчени лично от посланика на Франция Ерик Льобедел, обяви френското посолство в своя профил в "Туитър". Орденът е висше държавно отличие във Франция. Сред останалите известни негови носители през..

публикувано на 20.04.19 в 15:37

Гогин – за дебюта в музиката и опита с уличната мода

Градът има глас, има и цвят. Понякога забързан, понякога - спокоен, той е този, който носи в себе си различните култури и течения. А атмосферата му, разбира се, се допълва от музиката. Всичко това са думи, които дават началото на разговор с един от новите български изпълнители, които намериха своето достойно място в топ 20 на БНР. Неговата..

публикувано на 20.04.19 в 15:15

Евелина Митева и нейните разкази за недружелюбни момичета

Навръх Цветница, малко преди свечеряване, във Варна ще бъде представена книгата на Евелина Митева "Кратки разкази за недружелюбни момичета". Това e дебютната книга с разкази на Евелина Митева и втора за авторката след стихосбирката й “Двор на спокойствието”, излязла през 2018 г. Евелина Митева е родена във Вилнюс, израснала е в Ямбол и София. Завършила..

публикувано на 19.04.19 в 09:59
Експозиция

Първият фотограф на знаменитости във фокуса нa Master of arts днес

Филм за живота на първият пионер в портретната фотография - Надар, през 19-ти век, запечатал лицата на Шарл Бодлер, Виктор Юго, Жюл Верн, Сара Бернар и Рихард Вагнер и много други влиза във фокуса на продължаващия до 26 април Master of Arts Festival. Началото е в 18.30 в Contemporary Space във Варна. Сред останалите прожекции в четвъртото издание..

публикувано на 19.04.19 в 07:42

Текстове от песни в картини на Светлин Ненов

Самостоятелна изложба на знаковия варненски художник Светлин Ненов ще бъде представена за трети път в Арт галерия Ларго във Варна. Настоящата изложба, озаглавена "Стълба към небето", е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет..

публикувано на 18.04.19 в 07:40

Трио "Класика" с концерт в Радио Варна

Концерт на барокова и класическа музика на триото "Класика"   ще се проведе тази вечер в Концертното студио на Радио Варна. Началото е от 18.00 часа при вход свободен. Триото е в състав: Румяна Петрова - флейта, Вяра Грънчарова - виола да гамба, и Борис Павлов - класическа китара. Ще звучат творби на Вивалди, Моцарт, Юмели и др. Събитието е..

публикувано на 16.04.19 в 07:00

"Сън в лятна нощ" във Варна тази вечер

СЪН В ЛЯТНА НОЩ Мюзикъл от Христо Йоцов 15 април 2019, понеделник, 17 часа Основна сцена Диригент Ганчо Ганчев Режисьор Костадин Бандутов С участието на Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс

публикувано на 15.04.19 в 06:53