Започна Седмицата на чешката култура в Балчик

Йорданка Йорданова
Снимка: Радио Варна

Тържествено този понеделник започна Се­д­ми­ца­та на че­ш­ка­та кул­ту­ра в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. В галерия „Тихото гнездо“ е подредена са­мо­с­то­я­тел­на­та из­ло­ж­ба на Йор­дан­ка Йор­да­но­ва – българка, която живее в чешкия град Валашске Мезиржичи. Самоук художник. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски“. 15-те платна в стил жи­во­пис, вдъ­х­но­ве­ни от при­ро­да­та и от цве­тя­та, про­во­ки­рат със своя­та по­е­ти­ч­ност и цве­т­ност. Досега тя има няколко самостоятелни изложби в Оломоуц и Валашске Мезиржичи, в родния Велики Преслав, както и миналата година в галерия „Тунела“ в Двореца в Балчик.

„Освен цветята показвам и свои абстрактни неща. Исках изложбата да е хем лежерна, да не е еднопланова, хем да има елемент на размисъл“, сподели за Радио Варна Йорданка Йорданова, която за втора поредна година гостува в Балчик. Нейното послание към публиката е да е ведро и лятно.

Изложбата може да бъде видяна до 15 юли. Гости на откриването бяха кметът на моравския град Валашске Мезиржичи Роберт Стржинек и представители на кметството, народният представител Даниела Димитрова, кметът на Балчик Николай Ангелов.

Роберт Стржинек бе радостен да сподели, че двата града имат дългогодишно сътрудничество, което последните две години премина в нов етап. Деца от творчески колективи от Чехия и от България си гостуваха взаимно. Той подчерта и общият език на изкуствата между чешките училища и Двореца в Балчик. "Много се радвам за това наше сътрудничество и моето искрено желание е то да продължи", сподели пред балчишката публика чешкият кмет.

Седмицата на чешката култура продължава. На 10 юли от 20,00 часа в Каменна зала с класически концерт на семейство Пивоварчик от Чехия. Изявата им тук е за втора поредна година.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Картина на Димитър Киров

Изложба "Балет" в Градската художествена галерия

Изложба  с картини от ателието на художника Димитър Киров (1935-2008) се открива тази вечер от 18.00 часа в Градската художествена галерия във Варна. Тя е под надслов "БАЛЕТ", а живописните платна на Димитър Киров са любезно предоставени от неговата съпруга, балерината Русалия Кирова. Картините дават представа за предпочитанията му към..

публикувано на 18.07.18 в 08:07

Варна е домакин за 28-ми път на Международния балетен конкурс

По традиция пламъкът на Балетната Олимпиада ще бъде запален от най-малките участници, които тази година са Антонио Касалинхо (Antonio Casalinho) от Португалия и Рейра Икеда (Reira Ikeda) от Сингапур. Тази вечер на тържествена церемония на сцената на емблематичния Летен театър в морската столица председателят на Народното събрание Цвета..

публикувано на 15.07.18 в 12:27

Какво се крие "Зад обявите"?

Любовта към изкуството може всичко. Като това да инвестираш собствени средства, за да докажеш, че съвременният танц има място във Варна. Това правят две млади балерини, които желаят да създадат постоянна трупа в морската столица. Проектът няма финансиране – нито държавно, нито общинско. Карина Илиева и Силвия Христова разчитат на себе си и..

обновено на 14.07.18 в 11:10

Кукли от Варна гостуват в Южна Корея

Спектакъл на Държавен куклен театър - Варна гостува в Южна Корея. Четиримата най-млади актьори ще покажат пред най-младата публика една от хитовите постановки - "Приказна полянка", каза за Радио Варна директорът на театъра Вера Стойкова. Да влязат във вълшебния свят на онези приказки, които ни нашепват птичките, тревичките, мушичките ще помогнат Мария..

публикувано на 13.07.18 в 09:55

Галин Стоев представя своята „Безкрайна градина” на „Любовта е лудост”

Режисьорът Галин Стоев, директор на Националния театър в Тулуза, ще бъде специален гост на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. Най-новият му филм „Безкрайната градина” е българското предложение в конкурсната програма на събитието, което ще се проведе от 24 август до 2 септември във Варна. Тази година почитателите на родното кино..

публикувано на 12.07.18 в 15:17

Максим Минчев представя малко познатата Намибия

Издателска къща „Хермес“ ви кани на среща със сладкодумния разказвач Максим Минчев в град Варна. Заповядайте на Литературен четвъртък в Книжарница „Хермес“ - 12 юли, 18,30 ч., бул. „Осми приморски полк“ №55 . Събитието е част от литературното турне на автора, което премина през Русе, Пловдив и София. " Съзнавам, че когато човек е бил в повече..

публикувано на 12.07.18 в 07:00
Картина на Антон Антонов

„Пътят на копнежа" - живопис на Антон Антонов

12.07. – 08.08.2018 г. Откриване: 12.07.2018 г. , 18.30 ч. Има много начини да изразиш себе си чрез изкуството си. Можеш да бъдеш директен - да споделиш, без да се съобразяваш с този, който възприема споделеното. Можеш да останеш верен на себе си, но да се изразиш така, че само посветени да вникнат в същината, а истинското ти чувство да..

публикувано на 11.07.18 в 14:25