Започна Седмицата на чешката култура в Балчик

Йорданка Йорданова
Снимка: Радио Варна

Тържествено този понеделник започна Се­д­ми­ца­та на че­ш­ка­та кул­ту­ра в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. В галерия „Тихото гнездо“ е подредена са­мо­с­то­я­тел­на­та из­ло­ж­ба на Йор­дан­ка Йор­да­но­ва – българка, която живее в чешкия град Валашске Мезиржичи. Самоук художник. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски“. 15-те платна в стил жи­во­пис, вдъ­х­но­ве­ни от при­ро­да­та и от цве­тя­та, про­во­ки­рат със своя­та по­е­ти­ч­ност и цве­т­ност. Досега тя има няколко самостоятелни изложби в Оломоуц и Валашске Мезиржичи, в родния Велики Преслав, както и миналата година в галерия „Тунела“ в Двореца в Балчик.

„Освен цветята показвам и свои абстрактни неща. Исках изложбата да е хем лежерна, да не е еднопланова, хем да има елемент на размисъл“, сподели за Радио Варна Йорданка Йорданова, която за втора поредна година гостува в Балчик. Нейното послание към публиката е да е ведро и лятно.

Изложбата може да бъде видяна до 15 юли. Гости на откриването бяха кметът на моравския град Валашске Мезиржичи Роберт Стржинек и представители на кметството, народният представител Даниела Димитрова, кметът на Балчик Николай Ангелов.

Роберт Стржинек бе радостен да сподели, че двата града имат дългогодишно сътрудничество, което последните две години премина в нов етап. Деца от творчески колективи от Чехия и от България си гостуваха взаимно. Той подчерта и общият език на изкуствата между чешките училища и Двореца в Балчик. "Много се радвам за това наше сътрудничество и моето искрено желание е то да продължи", сподели пред балчишката публика чешкият кмет.

Седмицата на чешката култура продължава. На 10 юли от 20,00 часа в Каменна зала с класически концерт на семейство Пивоварчик от Чехия. Изявата им тук е за втора поредна година.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

“НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ 3” с трите най-големи наши ансамбъла – “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин”

“НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ 3” с трите най-големи наши ансамбъла –   “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин” със специално издание  във ВАРНА на 6 октомври ! Трите най-големи професионални ансамбли у нас, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство – ансамбъл „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“ ще гостуват във ВАРНА и ПЛОВДИВ с “НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ 3”...

публикувано на 25.09.18 в 17:00

Иван Стефанов–Нело обикаля света и го рисува

Живописна изложба на Иван Стефанов–Нело се открива днес в Художествената галерия на Балчик от 17,00 часа. Авторът е роден преди 82 години в Констанца, Румъния, и произхожда от скромно работническо семейство от Добрич. Чрез своите художнически пътешествия той ни среща с Азия, Северна Америка, Северното сияние, пустинята. „Моят творчески път..

публикувано на 25.09.18 в 15:27

Актьорът Георги Велчовски на 70

По повод 70-годишнината на забележителния актьор, режисьор и писател Георги Велчовски, Харковският театър пристига във Варна на специален гастрол. На 21 септември 2018 от 19.00 на сцена "Филиал" украинските драматични артисти ще представят пиесата „Псета“ от Георги Велчовски, поставена от самия него в Харков през 2010 година. Представлението ще се..

публикувано на 21.09.18 в 10:42

Колоритният Георги Карамитрев ще журира фолклорната надпревара „Като жива вода“ в Суворово

Георги Карамитев – познат на много варненци като дядо Гошо, радетел за българския автентичен фолклор, ще бъде част от журито на шестото изданиена Деня на народните танци и хора "Като жива вода" в Суворовотази година. Това съобщи секретарят на община Суворово Светла Енева, която е част от организаторите на проявата. Заедно с Горги..

публикувано на 20.09.18 в 17:15

„Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в България" откриват в Археологическия музей във Варна

„ Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в миналото на България“, така е озаглавена изложба, която ще бъде открита днес в Археологическия музей във Варна. От 60-те години на ХХ век финландските туроператори започват да предлагат евтини пакетни пътувания и до български морски дестинации. Каква е била почивката по Българското Черноморие..

публикувано на 20.09.18 в 09:27

Националните културни празници "Албена" събират историци и поети в Каварна

Историци, литературни критици и поети ще представят новите си книги в Каварна на националните културни празници "Албена", съобщават от пресцентъра на общината за предстоящия форум. Началото ще бъде поставено на 20 септември в морския град с творческа среща с академик Георги Марков, който заедно с читателската публика ще разлисти страници от..

публикувано на 20.09.18 в 09:15

Таласъмът Тропалан оживява на сцената на Държавен куклен театър „Дора Габе”

ДКТ „Дора Габе” открива новия сезон с премиера на един забавен спектакъл, който учи малките да се изправят срещу страховете си. Пиесата „Таласъмът Тропалан” е написана от Иво Кънчев, а драматизацията е дело на Янко Митев от град Хасково. Режисьор е Даниела Христова, сценограф - Наталия Гочева, а музиката е дело на Любомира Стоянова. Участват..

публикувано на 20.09.18 в 08:58