Къщата на "Воден" 13 "възкръсна" 149 години след построяването й

12
Къщата-паметник днес

Една от старите къщи-паметници на културата във Варна блесна в цялата си красота преди дни. Тя може да бъде посетена от всеки, тъй като на първия етаж вече отвори врати кафене на световна верига.

Преобразяването на къщата, на ул.”Воден” 13 е резултат от работата на екипа на арх.Юлия Железова, специалист по недвижимо културно наследство. „Запазихме изцяло архитектурата на сградата, единствено леко повдигнахме подпокривното пространство, което позволява да се използва по-рационално. Вътре обединихме двете стълбища и добавихме асансьор, поради обществените функции на сградата. Инвестицията е на собственика, който обаче, отказва публичност, но е известно, че е от стар арменски род и от дълги години живее в Съединените щати. Затова и през цялото време работихме в дистанционен формат. Реставрацията е реализирана с банков кредит, който той ще изплаща чрез търговската експлоатация на обекта”, разказа в предаването „Новият ден” на Радио Варна арх.Живко Железов от проектантския екип.

Снимка„С много малко загуба на материя възстановихме детайлите по фасадата, които са от дялан камък. Рядко има толкова много каменни детайли, защото монтажът им е много скъп. Най-често старите сгради са с мазилкови детайли, т.е. отливки. Сградата е построена през 1896 година за търговеца Анастасия Фурнаджиян. По-късно дядото на нашия възложител, който е бил търговец на зърнени храни в България и Румъния и също е от арменска фамилия, притежава част от къщата. Нашият възложител я наследява, а впоследствие купува и другата част от сградата и решава да започне тази инвестиционна авантюра”.

СнимкаАрхеолозите очакваха в приземието да има находки, както в повечето сгради в централната градска част (археологически резерват „Одесос”), така се и случи. Това, което не очакваха е откритата кула от 4 век да бъде със закръглена форма, понеже другата разкрита кула на ул.”Шипка” е по-скоро квадратна. Откритата част в основите на сградата е кръгообразна. Тя може да бъде видяна през осветен стъклен под, който направихме. Остава само да обозначим какво точно се вижда. Кулата е част от крепостната стена на древния Одесос, широка около 4 метра. Впечатляващи са квадрите (големи каменни блокове по периферията на стената), дялани с прецизност, която трудно би била постигната и днес”, разкри още арх.Железов.

Документалната подготовка за реставрацията започва още преди 2010 г., а реалните строителни дейности са извършени през последната една година, разказа още проектантът. Процесът е дълъг, тъй като нормативното отношение към сградите-паметници е консервативно и всеки един проект подлежи на оценка и контрол от страна на институциите. Това е и една от мерките за защита на старите къщи.

Единствения стимул за собствениците е освобождаването от "данък сгради", а трудът и материалите които се използват са скъпи. Това пречи на собствениците да задействат такива реставрационни процеси, сподели още проектантът.

Арх.Живко Железов е част от екипа, възстановил основната сграда на варненския Икономически университет, Морското казино в Бургас, както и църквата и комплекса на о-в Света Анастасия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове от песни в картини на Светлин Ненов

Самостоятелна изложба на знаковия варненски художник Светлин Ненов ще бъде представена за трети път в Арт галерия Ларго във Варна. Настоящата изложба, озаглавена "Стълба към небето", е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет..

публикувано на 18.04.19 в 07:40

Трио "Класика" с концерт в Радио Варна

Концерт на барокова и класическа музика на триото "Класика"   ще се проведе тази вечер в Концертното студио на Радио Варна. Началото е от 18.00 часа при вход свободен. Триото е в състав: Румяна Петрова - флейта, Вяра Грънчарова - виола да гамба, и Борис Павлов - класическа китара. Ще звучат творби на Вивалди, Моцарт, Юмели и др. Събитието е..

публикувано на 16.04.19 в 07:00

"Сън в лятна нощ" във Варна тази вечер

СЪН В ЛЯТНА НОЩ Мюзикъл от Христо Йоцов 15 април 2019, понеделник, 17 часа Основна сцена Диригент Ганчо Ганчев Режисьор Костадин Бандутов С участието на Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс

публикувано на 15.04.19 в 06:53

Безплатен концерт на Хасмик Харутюнян във Варна

Концерт на сопраното Хасмик Харутюнян по повод 113-та годишнина от създаването на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“, ще се проведе тази вечер във Варна. Концертът е при вход свободен  от 18.00 часа, в Градската Художествена галерия. В програмата участват музиканти от България и Армения. Успешното сътрудничество между един..

публикувано на 14.04.19 в 07:54

Три дни Варна ще пее и танцува във "Фолклорен изгрев"

Певци, танцьори и инструменталисти се събират във Варна от днес до 14 април на „Фолклорен изгрев“.   14-то издание на Националния музикален фестивал ще изпълни атриумите на един от големите търговски центрове тази събота и неделя. Авторитетно академично жури ще отличи най-добрите. „Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за..

публикувано на 12.04.19 в 06:52

Клуб "Бродуей" представя "Коса" на варненска сцена

Мюзикълът „Коса” от Галт Макдермот, ще бъде представен във Варна тази вечер. Режисьор на постановката е Елизабет Иванова-Гибсън. Изпълнението на клуб „Бродуей” към Американския университет в Благоевград, който е съставен изцяло от студенти. Зрителите ще могат да проследят историята на едно “племе”, съставено от политически активни,..

публикувано на 11.04.19 в 06:30

Премиера на "Кастинг" в Добрич

След прекъсване от десет години добричкият драматичен театър „Йордан Йовков“ излиза днес с премиера на нов мюзикъл, наречен „Кастинг“. В него участват актьорите Стефан Сърчаджиев, Татяна Христова, Красимир Демиров, танцьори от спортния клуб „Алексия“, както и певци от поп-рок школата „Сарандев“. Режисьор на мюзикъла е Петър Радевски, а негов..

публикувано на 10.04.19 в 05:52