Къщата на "Воден" 13 "възкръсна" 149 години след построяването й

12
Къщата-паметник днес

Една от старите къщи-паметници на културата във Варна блесна в цялата си красота преди дни. Тя може да бъде посетена от всеки, тъй като на първия етаж вече отвори врати кафене на световна верига.

Преобразяването на къщата, на ул.”Воден” 13 е резултат от работата на екипа на арх.Юлия Железова, специалист по недвижимо културно наследство. „Запазихме изцяло архитектурата на сградата, единствено леко повдигнахме подпокривното пространство, което позволява да се използва по-рационално. Вътре обединихме двете стълбища и добавихме асансьор, поради обществените функции на сградата. Инвестицията е на собственика, който обаче, отказва публичност, но е известно, че е от стар арменски род и от дълги години живее в Съединените щати. Затова и през цялото време работихме в дистанционен формат. Реставрацията е реализирана с банков кредит, който той ще изплаща чрез търговската експлоатация на обекта”, разказа в предаването „Новият ден” на Радио Варна арх.Живко Железов от проектантския екип.

Снимка„С много малко загуба на материя възстановихме детайлите по фасадата, които са от дялан камък. Рядко има толкова много каменни детайли, защото монтажът им е много скъп. Най-често старите сгради са с мазилкови детайли, т.е. отливки. Сградата е построена през 1896 година за търговеца Анастасия Фурнаджиян. По-късно дядото на нашия възложител, който е бил търговец на зърнени храни в България и Румъния и също е от арменска фамилия, притежава част от къщата. Нашият възложител я наследява, а впоследствие купува и другата част от сградата и решава да започне тази инвестиционна авантюра”.

СнимкаАрхеолозите очакваха в приземието да има находки, както в повечето сгради в централната градска част (археологически резерват „Одесос”), така се и случи. Това, което не очакваха е откритата кула от 4 век да бъде със закръглена форма, понеже другата разкрита кула на ул.”Шипка” е по-скоро квадратна. Откритата част в основите на сградата е кръгообразна. Тя може да бъде видяна през осветен стъклен под, който направихме. Остава само да обозначим какво точно се вижда. Кулата е част от крепостната стена на древния Одесос, широка около 4 метра. Впечатляващи са квадрите (големи каменни блокове по периферията на стената), дялани с прецизност, която трудно би била постигната и днес”, разкри още арх.Железов.

Документалната подготовка за реставрацията започва още преди 2010 г., а реалните строителни дейности са извършени през последната една година, разказа още проектантът. Процесът е дълъг, тъй като нормативното отношение към сградите-паметници е консервативно и всеки един проект подлежи на оценка и контрол от страна на институциите. Това е и една от мерките за защита на старите къщи.

Единствения стимул за собствениците е освобождаването от "данък сгради", а трудът и материалите които се използват са скъпи. Това пречи на собствениците да задействат такива реставрационни процеси, сподели още проектантът.

Арх.Живко Железов е част от екипа, възстановил основната сграда на варненския Икономически университет, Морското казино в Бургас, както и църквата и комплекса на о-в Света Анастасия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10 години ХАЛЕ

ХАЛЕ 1, 2, 3 = 10 години. Алтернативно пространство, алтернативна сцена, алтернативна култура в градска среда. Възможно ли е? Да, във Варна. Проектът обединява хората в общата идея за свобода, независимост и творчество. Всичко започва със скейт, продължава с музика, графити, кино... Настоящото ХАЛЕ З, което се намира в сградата на..

публикувано на 18.01.19 в 14:34

Снимат първия игрален филм за Петя Дубарова

През лятото започват снимките на игрален филм, посветен на живота на Петя Дубарова. "Филмът ще е копродукция. Има вече осигурено финансиране от Националния филмов център и от германски копродуценти. Ние предлагаме община Бургас също да подкрепи създаването на този филм. В тази връзка предлагаме тази година да мине под знака на Петя Дубарова...

публикувано на 18.01.19 в 12:05

Зимното турне на Хилда Казасян започва от Добрич

Зимното турне на джаз певицата Хилда Казасян започва от Добрич тази вечер. То е озаглавено „Музиката на Вили” и представя творбите на нейния баща Вили Казасян. Жителите и гостите на Добрич ще могат да се насладят на прекрасната музика от 18:30 часа, в Концертната зала „Добрич”. В турнето, което включва още Русе, Видин и Стара Загора, ще се включат..

публикувано на 18.01.19 в 08:00

"Ще ти разкажа за Америка" - гастрол на Шуменския театър във Варна

Смях и забавление от сцена "Филиал" на Драматичния театър във Варна очаква тези, които изберат да гледат тази вечер постановката "Ще ти разкажа за Америка". Спектакълът е на   Шуменския драматичен театър, който гостува на варненци и е авторски на режисьора Димитър Димитров. Специално участие в постановката имат актьорите Красимир Ранков и..

публикувано на 16.01.19 в 11:56
Постановката

"Златната рибка" във варненския куклен театър

“Живял дядо със своята баба край морето синьо и дълбоко...” Театралната магия съживява тази любима на поколения деца Пушкинова приказка, за да ни напомни още веднъж, че хората, водени от прекомерна алчност, накрая остават пред пробитото вехто корито.   За деца над 3 години.Начало 11ч., ДКТ-Варна.

публикувано на 13.01.19 в 06:33

13-ти януари - Ден на българското кино

Младите кинолюбители от кино школа „Братя Люмиер“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие към Общинския детски комплекс във Варна ще отбележат рождения ден на българското кино. Това ще стане с прожекция в ОДК, на която ще бъде представен римейк на лентата „Българан е галант”.  Неин режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и..

публикувано на 13.01.19 в 06:23

"Зелената книга" и "Роди се звезда" са фаворитите на американските кинокритици

Националният съвет на кинокритиците връчи годишните си награди на гала вечеря в клуб "Сиприани" в Манхатън, Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. За разлика от скорошната церемония за наградите "Златен глобус", която премина без политически речи, за гостите на снощната гала беше трудно да се въздържат от темата. Причината беше, че проявата..

публикувано на 09.01.19 в 14:46