Къщата на "Воден" 13 "възкръсна" 149 години след построяването й

Къщата-паметник днес

Една от старите къщи-паметници на културата във Варна блесна в цялата си красота преди дни. Тя може да бъде посетена от всеки, тъй като на първия етаж вече отвори врати кафене на световна верига.

Преобразяването на къщата, на ул.”Воден” 13 е резултат от работата на екипа на арх.Юлия Железова, специалист по недвижимо културно наследство. „Запазихме изцяло архитектурата на сградата, единствено леко повдигнахме подпокривното пространство, което позволява да се използва по-рационално. Вътре обединихме двете стълбища и добавихме асансьор, поради обществените функции на сградата. Инвестицията е на собственика, който обаче, отказва публичност, но е известно, че е от стар арменски род и от дълги години живее в Съединените щати. Затова и през цялото време работихме в дистанционен формат. Реставрацията е реализирана с банков кредит, който той ще изплаща чрез търговската експлоатация на обекта”, разказа в предаването „Новият ден” на Радио Варна арх.Живко Железов от проектантския екип.

Снимка„С много малко загуба на материя възстановихме детайлите по фасадата, които са от дялан камък. Рядко има толкова много каменни детайли, защото монтажът им е много скъп. Най-често старите сгради са с мазилкови детайли, т.е. отливки. Сградата е построена през 1896 година за търговеца Анастасия Фурнаджиян. По-късно дядото на нашия възложител, който е бил търговец на зърнени храни в България и Румъния и също е от арменска фамилия, притежава част от къщата. Нашият възложител я наследява, а впоследствие купува и другата част от сградата и решава да започне тази инвестиционна авантюра”.

СнимкаАрхеолозите очакваха в приземието да има находки, както в повечето сгради в централната градска част (археологически резерват „Одесос”), така се и случи. Това, което не очакваха е откритата кула от 4 век да бъде със закръглена форма, понеже другата разкрита кула на ул.”Шипка” е по-скоро квадратна. Откритата част в основите на сградата е кръгообразна. Тя може да бъде видяна през осветен стъклен под, който направихме. Остава само да обозначим какво точно се вижда. Кулата е част от крепостната стена на древния Одесос, широка около 4 метра. Впечатляващи са квадрите (големи каменни блокове по периферията на стената), дялани с прецизност, която трудно би била постигната и днес”, разкри още арх.Железов.

Документалната подготовка за реставрацията започва още преди 2010 г., а реалните строителни дейности са извършени през последната една година, разказа още проектантът. Процесът е дълъг, тъй като нормативното отношение към сградите-паметници е консервативно и всеки един проект подлежи на оценка и контрол от страна на институциите. Това е и една от мерките за защита на старите къщи.

Единствения стимул за собствениците е освобождаването от "данък сгради", а трудът и материалите които се използват са скъпи. Това пречи на собствениците да задействат такива реставрационни процеси, сподели още проектантът.

Арх.Живко Железов е част от екипа, възстановил основната сграда на варненския Икономически университет, Морското казино в Бургас, както и църквата и комплекса на о-в Света Анастасия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кармен" представя варненската опера

Операта „Кармен“ на великия френски композитор Жорж Бизе е едновременно полет на неговия гений и житейско фиаско. Герои на действието са бандити, контрабандисти, войници. На премиерата през 1875 година в Опера Комик възмутени зрители негодуват срещу образа на главната героиня като „разпътна циганка”, „безсрамна..

публикувано на 16.11.18 в 06:57

"Котки" тази вечер в операта във Варна

Мюзикълът от Андрю Лойд Уебър, по стихове на Т. С. Елиът ще се играе тази вечер от 19 часа на основна сцена във варненската Държавна опера. Сър Андрю Лойд Уебър е съвременният гений на мюзикъла. След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г. и американската постановка на Бродуей в Ню Йорк на следващата година мюзикълът се играе в цял свят при..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Група Ямато представя музика без думи, но в сърдечен ритъм

Барабанистите от група Ямато гостуват във Варна с новата си програма „Предизвикателството”. Концертът започва тази вечер от 19 часа в Двореца на културата и спорта. Варненци ще имат възможност за първи път да чуят звуците на тайко-барабаните. Със звук и визия музикантите от Ямато завладяват световните сцени вече в продължение на 25 години и радват..

публикувано на 13.11.18 в 07:22

Още две международни признания за филма "Ирина"

Българският игрален филм "Ирина" спечели още две престижни международни награди - за най-добра актриса на Мартина Апостолова и най-добър дебют на режисьорката Надежда Косева на 28-ия кинофестивал в Котбус, Германия, съобщават продуцентите от "Арт фест". Отличията идват само ден след като "Ирина" взе наградата за най-добър филм в международния..

публикувано на 11.11.18 в 14:23

Художникът Милко Божков показа "Скици от Испания"

„Скици от Испания” – това е новата изложба на Милко Божков, с която варненската галерия A&G Art Meeting празнува своя пети рожден ден. На 6 ноември вратите на сецесионовата къща на „Братя Шкорпил” 13 се отвориха за среща с изящното изкуство от висока класа. Картините са инспирирани от едно незабравимо пътуване из земята на слънцето с..

публикувано на 09.11.18 в 17:58

Гранд хотел "Империал" или къщата с гълъбите

Гранд хотел "Империал" - някога това е бил хотелът, разположен най-близо до варненската община. Понастоящем старата общинска сграда не съществува, съборена е през 50-те години на миналия век във връзка с разширяването на площад "Независимост" и изграждането на фонтаните. С течаща топла вода, бани във всяка стая и централно парно отопление,..

публикувано на 07.11.18 в 18:07

"Последният мим" - фото книга на Христо Русев

Най-новият проект на българския фоторепортер Христо Русев се нарича "Последният /вечен/ мим". Фото книгата, която вече е готова, осветлява наистина важен проблем: изкуството на пантомимата е на изчезване! Герой на фото разказа е мимът Герасим Дишлиев , ученик на Марсел Марсо . Снимките са правени между 2014 и 2018 години, а фото книгата очаква..

публикувано на 05.11.18 в 13:08