Уникални чанти от стари дрехи произвеждат деца в социално предприятие във Варна

9
Дияна Дянкова, дир.на ЦНСТ "Изгрев"
Снимка: Радио Варна

Ново социално предприятие отвори врати във Варна този месец. Зад създаването му стои екипът на Центъра за настаняване от семеен тип „Изгрев”, а идеята е на Антоанета Попхлебарова, която създаде варненската доброволческа организация „Делфините” към международната неправителствена организация „People to People International”.

В ЦНСТ „Изгрев” живеят 25 деца, изоставени от родителите си. Те си делят две къщи в общ двор. Децата са на възраст от 11 до 20 години.  Всички имат родители, но повечето са изоставени, а други отнети от социалните служби по преценка, че семейната среда е неподходяща за детето.

Има и истински щастливи мигове. Като този, в който братче и сестриче се връщат да живеят при майка си, успяла някак да си намери работа и да осигури приличен дом на децата си. Всички мечтаят това да им се случи, защото и най-бедният дом е желан, когато в него живееш с майка си.

Някои от децата в ЦНСТ „Изгрев” вече шият на шевна машина. Тя е много важна за дейността на социалното предприятие, в което основни работници са децата. Произвеждат чанти, тип торба, от стари дрехи. Първият им базар във Варна премина при голям успех. А социалното предприятие вече има клиенти и извън морската столица.

Снимка

"Чантите са уникални, защото нито една не се повтаря.", каза за Радио Варна директорът на ЦНСТ "Изгрев" Дияна Дянкова. Със спечелените пари ще бъдат покривани различни нужди – празнуване на рождени дни или други празници, пари за транспорт, плащане на такси за спорт и др.

"По-важното е, че децата ще придобият трудови навици.", каза още Дияна Дянкова.

Цената на една чанта е 15 лв. От първия базар са събрани 176 лв. Сега изпълняват поръчка за 10 торби, която са получили през фейсбук страницата им „Изгрев - направено от детски ръце, купено със Сърце”.

Деца и преподаватели са си поставили за цел да ушият 100 торби до Нова година. За сега ушитите чанти са 50. Търсят пространство във Варна, където да изложат готовата продукция за продажба.

И другата цел, която са си поставили е – торбите да бъдат толкова хубави и уникални, че хората да искат да си ги купят заради качеството и заради уникалността, а не от съжаление.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди да удари "Хагибис": Пурпурно небе над Япония

Необичаен природен феномен наблюдаваха жителите на Япония часове преди тайфунът “Хагибис” да удари страната. Наближаващата стихия оцвети небето в наситено лилаво, а гледката, макар и красива, предвещава сериозни разрушения, казват метеоролози, цитирани от бTV. Експерти обясняват необичайните наситени цветове с т.нар. “разпръсване” – природен феномен,..

публикувано на 15.10.19 в 16:56

Варненци очакват innoWAVE summit 2019

При голям медиен интерес се проведе официалната пресконференция послучай innoWAVE summit 2019 – най-голямото високотехнологично събитие в Югоизточна Европа. То ще се проведе на 18 и 19 октормври в Двореца на културата и спорта във Варна. Конференцията се провежда за пети пореден път. В каря на седмицата гостите и жителите на Варна , които се..

публикувано на 15.10.19 в 16:32
Борислав Михайлов

Борислав Михайлов подаде оставка

Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък, съобщиха от БФС на своя сайт. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на..

публикувано на 15.10.19 в 16:15

Все повече са наркоманите с психични проблеми

Острите пристъпи на психическите заболявания се овладяват в психиатричните клиники, четири от които със 150 легла, са в университетската болница "Света Марина" във Варна. След изписването на болните обаче, те не се проследяват и не е известно какво се случва с тях, затова е необходима държавна програма. Това заяви във Варна проф. д-р Христо..

публикувано на 15.10.19 в 15:59

Томислав Дончев: Ще се инвестира в инфраструктурата на Северна България

Парите за образование и икономическо развитие през следващия програмен период на европейско финансиране ще бъдат повече, заяви вицепремиерът Томислав Дончев при посещението си в Добрич. Според него българските общини трябав да се научат да работят съвместно, а не всяка за себе си, а основните инвестиции трябва да са насочени в областта на иновациите...

публикувано на 15.10.19 в 15:31

Цените на руския газ за България били два пъти по-високи от тези на борсата в Австрия

В момента цените, по които страната ни купува газ по дългосрочния си договор с руската компания „Газпром“, са два пъти по-високи в сравнение с тези на борсата в Австрия. Тези данни обяви председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев. „Цените, по които България внася по дългосрочните договори, в които цената на..

публикувано на 15.10.19 в 14:47

Случаите на домашно насилие се увеличават

Около 25 са смъртните случаи на жени, жертви на домашно насилие само за една година в България. Това каза Ралица Христова – президент на Зонта клуб – Варна.   Международната организация Зонта интeрнешънъл, работеща за по-добър живот на жените и момичета в свят без насилие, отбелязва своята 100-годишнина. По този повод президентките на 11-те клуба в..

публикувано на 15.10.19 в 14:25