Уникални чанти от стари дрехи произвеждат деца в социално предприятие във Варна

9
Дияна Дянкова, дир.на ЦНСТ "Изгрев"
Снимка: Радио Варна

Ново социално предприятие отвори врати във Варна този месец. Зад създаването му стои екипът на Центъра за настаняване от семеен тип „Изгрев”, а идеята е на Антоанета Попхлебарова, която създаде варненската доброволческа организация „Делфините” към международната неправителствена организация „People to People International”.

В ЦНСТ „Изгрев” живеят 25 деца, изоставени от родителите си. Те си делят две къщи в общ двор. Децата са на възраст от 11 до 20 години.  Всички имат родители, но повечето са изоставени, а други отнети от социалните служби по преценка, че семейната среда е неподходяща за детето.

Има и истински щастливи мигове. Като този, в който братче и сестриче се връщат да живеят при майка си, успяла някак да си намери работа и да осигури приличен дом на децата си. Всички мечтаят това да им се случи, защото и най-бедният дом е желан, когато в него живееш с майка си.

Някои от децата в ЦНСТ „Изгрев” вече шият на шевна машина. Тя е много важна за дейността на социалното предприятие, в което основни работници са децата. Произвеждат чанти, тип торба, от стари дрехи. Първият им базар във Варна премина при голям успех. А социалното предприятие вече има клиенти и извън морската столица.

Снимка

"Чантите са уникални, защото нито една не се повтаря.", каза за Радио Варна директорът на ЦНСТ "Изгрев" Дияна Дянкова. Със спечелените пари ще бъдат покривани различни нужди – празнуване на рождени дни или други празници, пари за транспорт, плащане на такси за спорт и др.

"По-важното е, че децата ще придобият трудови навици.", каза още Дияна Дянкова.

Цената на една чанта е 15 лв. От първия базар са събрани 176 лв. Сега изпълняват поръчка за 10 торби, която са получили през фейсбук страницата им „Изгрев - направено от детски ръце, купено със Сърце”.

Деца и преподаватели са си поставили за цел да ушият 100 торби до Нова година. За сега ушитите чанти са 50. Търсят пространство във Варна, където да изложат готовата продукция за продажба.

И другата цел, която са си поставили е – торбите да бъдат толкова хубави и уникални, че хората да искат да си ги купят заради качеството и заради уникалността, а не от съжаление.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Верижна катастрофа по пътя Бургас – Варна

Верижна катастрофа между три коли е станала по пътя Бургас – Варна. В района на къмпинг „Европа“ до Поморие движението е затруднено. 

публикувано на 22.07.19 в 12:19

Тренд: Мнозинството българи вярват, че правителството ще изкара пълния си мандат

Мнозинството българи (57%) вярват, че правителството на ГЕРБ ще изкара пълния си мандат. Данните от изследванията на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа" показват, че сегашното управление, според гражданите, е без алтернатива.  На обратното мнение са една пета от запитаните. Обяснението на този факт Евелина Славкова от "Тренд" свързва до..

публикувано на 22.07.19 в 11:13

Пирати обраха екипажа на южнокорейски кораб

Пирати атакуваха кораб, плаващ под южнокорейски флаг в Южнокитайско море днес рано сутринта, и откраднаха пари в брой и дори обувки от моряците, предаде Ройтерс. Двама души са леко пострадали, когато седем пирати се качили на борда на товарния плавателен съд „CK Bluebell“ и отмъкнали 13 000 долара и вещи на 22-членния екипаж, сред които..

публикувано на 22.07.19 в 10:06

Шестима души са загинали вследствие на горещата вълна в САЩ

В няколко американски щата бяха поставени температури рекорди по време на горещата вълна този уикенд, обхванала територии от Средния запад до Атлантическото крайбрежие, предаде АФП, цитирана от БТА. Общо 150 000 милиона души бяха засегнати от горещините. Рекорди бяха отчетени от седем метеорологични станции, сред които на летище Кенеди в Ню..

публикувано на 22.07.19 в 10:04

Близо 1200 непълнолетни работят по морето

Близо 1200 непълнолетни работят това лято във Варненска област. Заети предимно в сферата на услугите, почти всички в ресторанти и хотели. В активния сезон средно на ден постъпват между 10 и 15 искания за наемане на младежи под 18-годишна възраст на работа. Директорът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов разказва повече. Може да го чуете в..

публикувано на 22.07.19 в 08:27

Без ток на 22 юли

От 9 до 5 без ток заради профилактика и неотложни ремонти остават в селата Туртаканци, Каменар и Манастир, както и в голяма част на Девня - ул. "Просвета" в бл. 1, бл. 2, бл. 3 и бл. 4, ул. "Кирил и Методий", ул. "Кокиче", ул. "Албена", ул. "Тодор Каблешков", ул. "Бузлуджа", ул."Панайот Волов", ул. "Капитан Петко", бул. "Съединение" - бл. 4, бл. 5 и..

публикувано на 22.07.19 в 06:44

Комисията за защита на личните данни започва проверка в НАП за изтичането на личните данни на над 5 млн. българи

 Резултатите ще са готови до месец.Националната агенция по приходите ще бъде глобена за изтичането на личните данни на над 5 млн. българи и санкцията тя няма да бъде малка. Това коментира председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало..

публикувано на 22.07.19 в 06:39