КЕВР вдигна цената на природния газ

| обновено на 28.12.18 в 13:59
Докато комисията-регулатор заседава, пред сградата протестираха десетки граждани, като настояха да участват в заседанието.
Снимка: БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес новата цена на природния газ, като заседанието е съпътствано от протест на граждани, недоволни от предстоящото поскъпване на водата.

Както се очакваше, от 1-ви януари синьото горива поскъпва с 3,5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода.

Комисията за енергийно и водно регулиране продължава да заседава, за да утвърди новите цени на водата. Според вече обявените разчети водата на повечето места ще поскъпне с до 10 на сто.

Докато комисията-регулатор заседаваше, пред сградата протестираха десетки граждани, като настояха да участват в заседанието.

Те носеха плакат с надпис „Убивате ни с тока, водата и парното. И за въздуха ли ще трябва да плащаме?“.

Социални искания също бяха отправени и срещу дружествата-монополисти, според тях. Протестиращите се опитаха да влязат в сградата на КЕВР, но не бяха допуснати.

„Компанията взима водата за 36 стотинки, а ни я продава за 2,68 лв. Представяте ли си какъв грабеж в момента се извършва от тези, които са в Комисията за енергийно и водно регулиране“, каза един демонстрант.

„Отворете вратата. Това е комисия на българските граждани“, добави друг.

„Там трябва да влезем всички ние. Аз предлагам да влезем вътре. Трябва да влезем със сила, тъй като мирно не става. Мафия!“, каза трети протестиращ.

Разчетите на КЕВР сочат, че цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.

С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1-ви януари 26 ВиК дружества ще продават водата по по-високи цени.

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се плащат 3,40 лева.

Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни:

„Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове, прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Свързани новини

Иван Иванов - председател на Българската асоциация по водите

Иван Иванов прогнозира поскъпване на водата догодина в някои градове

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. „Така е..

публикувано на 28.12.18 в 07:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на динения маджун в Смилец

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. Подготовката на празника започва още през май със засаждането на бостана...

публикувано на 25.08.19 в 10:53

Евакуираха туристи от гръцкия остров Самос

Заради пожар стотици туристи бяха евакуирани от хотели и плажове. 70 пожарникари и 13 противопожарни машини се борят с огъня в източната част на острова, съобщиха гръцките власти. 1000 души са евакуирани от хотели в близкия град. Десетки пожари са..

публикувано на 25.08.19 в 08:54
Гърция пожари

Екстремна опасност от пожари

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната за 25 август, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии и от областите  Русе, Силистра,..

публикувано на 25.08.19 в 08:12

Издирват избягали затворници

Двама лишени от свобода са избягали от затворническо общежитие от открит тип към затвора в Стара Загора, съобщиха от правосъдното министерство. Служителите от надзорно-охранителния състав са констатирали, че лицата са преодолели охранително съоръжение...

публикувано на 25.08.19 в 07:54

Атия на протест срещу опасни отпадъци

Протестен митинг срещу изграждането на три депа за опасни отпадъци ще проведат жителите на созополското село Атия. Без да блокират движението на колите, те ще се съберат на входа на селото. В петиция до община Созопол протестиращите настояват за..

публикувано на 25.08.19 в 07:52

Аксаково празнува

15 години от обявяването за град отбелязват в Аксаково. Празникът ще започне в 9.00 часа с празнична Света Литургия в храм “Свето Успение Богородично” в  Аксаково. По обед в центъра стартира “Ретро рали Варна”. Вечерта градският стадион ще се..

публикувано на 25.08.19 в 06:21

Горещо в неделя

И днес ще е предимно слънчево, около и следобед горещо. Сутринта във вътрешността ще е почти тихо, през деня ще духа умерен вятър изток-североизток, по крайбрежието сутринта слаб северозападен вятър, следобед умерен до засилен североизточен вятър...

публикувано на 25.08.19 в 06:15