Как да съхраним полезните качества на билките?

От векове когато е болен, българинът пие  билков чай. Събира полезните треви през лятото, суши ги внимателно, съхранява ги правилно и в сезона с намален имунитет има безопасна аптека от природата. Това вижда в семейството си Джени Чернева, дипломиран ботаник от Медицинския университет, асистент в катедра  “Биология ”. Нейните основни научни интереси са в областта на лечебните растения. Още като дете нейната майка ги води заедно със сестра й по поляните, за да научат билките и да знаят при какви случаи какво се използва. Правели го под формата на игра - докато сплитали венец от билки, учели имената и ползите от конкретна билка.

СнимкаМного е важно как се приготвя билката, за да се съхранят полезните й качества, каза за Радио Варна Джени Чернева. Тя е убедена, че когато билката се използва с лечебна цел, коя точно и в какви количества трябва да се приема - изборът за това трябва да е на фитотерапевт. Специалистът ще определи и как да се приготвя. Но е важно да се знае, че при настойки и отвари билката трябва да се вари на водна баня, за да се запазят полезните активни съставки, след което сместа се охлажда и тогава се прецежда. Джени Чернева припомня за научно изследване, което доказва, че най-полезни за човек са билките, които растат на чисти поляни до неговия дом.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коренът на "Шеметна Варна"

Отборното   състезание „Шеметна Варна” ще се проведе на 31 август от 10:00 ч. в Морската градина. Деветото издание е под надслов „Коренът” и ще припомни българските обичаи, народна памет и привичките на ежедневието в далечното минало. В „Шеметна Варна” отбори по трима и четирима души премерват сили срещу останалите участници като..

публикувано на 20.08.19 в 17:25

Руснак продава котка, лекуваща махмурлук, за 200 000 евро

Жител на руския град Ростов на Дон продава за 15 милиона рубли (около 200 000 евро) котка, за която твърди, че лекува махмурлук. Той е публикувал офертата в сайт за безплатни обяви и обяснява, че освен, че лекува махмурлук, котката, представена като „Мистична британка“, предпазва и мъжете от похотливи съседки. За РИА „Новости“ Михаил..

публикувано на 20.08.19 в 15:20

Вече и научно доказано: Разходка в парка "лекува" лошото настроение

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават учени, след проучване на настроенията на гражданите, пише Ройтерс. Известно е, че дърветата в градовете понижават температурата и повишават качеството на въздуха. Ново изследване сочи, че те може да допринасят и за по-доброто настроение на жителите, уточнява БГНЕС. Екип от..

публикувано на 20.08.19 в 10:58
Участник в събор на бесарабски българи от Молдова и Украйна

Снимка в телефона или снимка на стената?

180 години се навършват през 2019, откакто фотографията е призната за изкуство от Френската академия на науките и изящните изкуства. Оттогава фотографията се развива и модернизира, за да можем днес да държим в джоба си телефон с камера, по-хубава от някои съвременни фотоапарати. Дали заснета с..

публикувано на 19.08.19 в 16:15

Татуировките през лятото – съветва ни Добрин Стойчев

Семпли, малки и цветни татуировки предпочитат да си правят варненци през това лято. Това са впечатленията на татуиста Добрин Стойчев (Don Pinko), който работи в студио в центъра на града.. „По-малко са клиентите през това лято. Хората не си правят големи татуси, понеже това отнема повече време, боли повече и изисква повече финанси“, отчете още..

публикувано на 20.08.19 в 08:00

Розово фламинго завладя Атанасовското езеро

Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните птици фламинго, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“..

публикувано на 19.08.19 в 15:52

Любовните графити на Варна

Невинаги е лесно да кажеш “Обичам те”. Затова много романтици го правят не чрез думи, а чрез жестове - от по-интимни като вечеря на свещи или цвете без повод до публични излияния под формата на билборд или флашмоб. А понякога, думите и жестовете се сливат и така надписът “Обичам те” се появява по стените на блокове,..

обновено на 19.08.19 в 15:32