Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Море от ритми" за 9-ти път в Балчик

По­ве­че от 1 400 из­пъл­ни­те­ли от 16 об­лас­ти на Бъл­га­рия и от чуж­би­на ще се ка­чат на сце­на­та на фол­клор­ния фес­ти­вал "Мо­ре от рит­ми", кой­то прев­зе­ма Бал­чик ве­че де­ве­та го­ди­на в праз­нич­ни­те септемврийски дни - от 20-и до 23-и сеп­тем­ври. На­цио­нал­но­то съ­би­тие от ми­на­ла­та го­ди­на пре­рас­на в меж­ду­на­род­но. В то­ва из­да­ние може да бъдат видени из­пъл­не­ния на бъл­гар­ски фол­клор от ру­мън­ски, ук­раин­ски и пол­ски със­та­ви. Те са по­ве­че от 500 ду­ши и ще дой­дат, за да се пред­ста­вят у нас, съоб­щи ар­тис­тич­ният ди­рек­тор Га­ли­на Гав­ра­ило­ва. Централният площад "21 септември" е основна сцена на фестивала

Кон­кур­сна­та прог­ра­ма по тра­ди­ция има и съ­път­ства­ща - дет­ска хо­ро­те­ка, обо­га­тен дет­ски кът за оц­ве­тя­ва­не на фол­клор­ни но­сии и ап­ли­ки­ра­не на ше­ви­ци. В ули­ца­та на за­ная­ти­те ще се на­ре­дят и де­сет за­наят­чии от Ук­рай­на.

Фес­ти­ва­лът ще бъ­де от­крит на 20 сеп­тем­ври от 17,00 ча­са с де­фи­ле на учас­тни­ци­те, а от 19.00 ч. след­ва кон­церт на вар­нен­ския ан­сам­бъл "Оде­сос" с ръ­ко­во­ди­тел Ра­дос­лав Ива­нов.

"По на­ша по­ка­на, на 22 сеп­тем­ври по обяд, на сце­на­та на фес­ти­ва­ла ще бъ­де про­жек­ти­ран 30-ми­нут­ният филм "Та­зи ба­ба", де­ло на Бъл­гар­ския кул­ту­рен цен­тър в Сиа­тъл. Глав­ният ге­рой на фил­ма, ба­ба Пен­ка, съ­що ще бъ­де в Бал­чик. Ин­те­ре­сен филм за ед­на бъл­гар­ка, коя­то отиш­ла в Аме­ри­ка да гле­да вну­ци и от­кри­ла, че мо­же да пее на­род­ни пес­ни", спо­де­ли Гав­раи­ло­ва: 

И то­ва из­да­ние на фол­клор­ния фо­рум ще бъ­де из­лъч­ва­но на жи­во он­лайн.

Кон­кур­сна­та прог­ра­ма в раз­лич­ни­те раз­де­ли на фол­клор­но­то твор­чес­тво ще бъ­де съ­път­ства­на от три ате­лие­та - "Сце­нич­на раз­дум­ка", "Пес­ни", "Хо­реог­раф­ска ком­по­зи­ция". Во­ка­лен пе­да­гог от­но­во е Да­фин­ка Да­мя­но­ва - пре­по­да­ва­тел в му­зи­кал­но­то учи­ли­ще във Вар­на и един от гла­со­ве­те на ан­сам­бъл "Мис­те­рия­та на бъл­гар­ски­те гла­со­ве", хо­реог­раф е Мар­тин Моч­ков, а за сце­нич­на­та раз­дум­ка от­го­ва­ря проф. Ни­ко­лай Ни­ков. "До­ба­вих­ме още един член на жу­ри­то, тъй ка­то т.г. заяв­ки­те за песни са мно­го - доц. д-р Галя Петрова-Киркова. Жу­ри в пет­чле­нен със­тав ще оце­ня­ва око­ло 170 сце­нич­ни изя­ви, обоб­щи ръ­ко­во­ди­те­лят на фес­ти­ва­ла. Останалите членове са проф. д-р Даниела Джене­ва, проф. д-р Антон Ан­до­нов, д-р Данислав Кехайов, проф. д-р Николай Ников.

Фол­клор­ният фес­ти­вал "Мо­ре от рит­ми" се ор­га­ни­зи­ра от Сдру­же­ние "За Бал­чик" с из­клю­чи­тел­на­та под­кре­па­та на Об­щи­на Бал­чик под пат­ро­на­жа на кме­та Ни­ко­лай Ан­ге­лов  и съ­дей­ствие­то на пар­тньо­ри и спон­со­ри. Учас­тни­ци­те ще се със­те­за­ват в 6 раз­де­ла: Ав­тен­ти­чен фол­клор - тан­ци, пес­ни, об­ре­ди, но­сия; Сце­нич­на раз­дум­ка; Об­ра­бо­тен фол­клор - тан­цо­ви със­та­ви, хо­ро­ве; На­род­но пее­не - ин­ди­ви­дуал­ни из­пъл­не­ния - про­фе­сио­на­лис­ти и лю­би­те­ли, ка­мер­ни фор­ма­ции; Клу­бо­ве за на­род­ни хо­ра; Меж­ду­на­род­ни.

Де­ве­то­то из­да­ние на "Мо­ре от рит­ми" ще връ­чи оби­чай­ни­те спе­циал­ни наг­ра­ди  - за съх­ра­ня­ва­не на ав­тен­ти­чен фол­клор, най-го­лям и ма­лък учас­тник, най-ар­тис­ти­чен и мно­гоб­роен ко­лек­тив, най-лич­ни мо­ма и мо­мък, хо­реог­раф, во­ка­лен пе­да­гог. Наг­раж­да­ва­не­то и зак­ри­ва­не на фес­ти­ва­ла с га­ла­кон­церт ще се със­тои на 23 сеп­тем­ври от 10,00 ч. на пл. “21 сеп­тем­ври”.

Всич­ко за фес­ти­ва­ла е помес­те­но на сай­та moreotritmi.com.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35