Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво можете да видите в Катар за 5 дни

Интерактивни музеи, културни забележителности, богат нощен живот и забавления

| обновено на 09.10.19 в 10:44

Доста българи мислят, че Катар е транзитна дестинация и я ползват само за смяна на полет. Истината е, че така те изпускат фантастични забележителности, атракциони, гурме преживявания. 

Ето няколко забележителности, които можете да включите в програмата си по време на 5-дневен престой в Доха. При това те са само малка част от това, което може да посетите в “перлата на Арабския свят”. Доха определено има с какво да ви впечатли и омагьоса, тук животът кипи през цялата година, 24 часа в денонощието. Ежедневно се организират десетки събития. И дори и да не сте музеен тип турист, ще останете смаяни от интерактивните музеи, културните забележителности, богатия нощен живот и забавления, споделят от Yasmin Holidays.

Започваме с най-новия музей, който бе открит официално от Виктория Бекъм и Джони Деп през март тази година - Националният исторически музей, който има формата на пустинна роза. Инвестицията е в размер на близо 430 млн евро, но впечатлява и с цялата си концепция и експозиция.

Музеят изненадва с невероятен дизайн, интерактивност и иновативни технологии. Експозицията проследява историята на малката арабска страна от Персийския залив от далечното минало до бляскавото й настояще.

Причините да посетите музея са многобройни, но тук събрахме 5-те най-важни, заради които си заслужава да добавите тази новооткрита икона в списъка с места за посещение в Доха.

Архитектурата

Музеят е проектиран от Жан Нувел, френски архитект, който печели наградата Pritzker, за Лувъра в Абу Даби. Сградата е вдъхновена от пустинна роза – конструкция със структурата на кристал, но и с формата на цвете, естествено създадено от ветровете на сухите райони.

Съчетавайки старото и новото, мястото обхваща и наскоро реставрирания дворец на шейх Абдула бин Джасим Ал-Тани, сочен за един от първите владетели на съвременния Катар. Интериорът няма прави стени, така че експонатите са показани изключително оригинално - някои буквално висят във въздуха.

Катар има богата и завладяваща история. Експонатите на Националния музей на Катар са организирани в три сектора – Началото, Животът в Катар и Съвременната история на Катар, които обхващат колкото се може повече от това наследство: от праисторическия произход до нейното развитие от няколко села на рибари и ловци на бисери в една от най-богатите нации в света.

Сред уникалните експонати е Pearl Carpet от Baroda – килим, за който се смята, че е поръчан да покрие гробницата на Пророка Мохамед. Той е ръчно бродиран и за украсата му са използвани 1,5 милиона перли, сапфири и диаманти. Тук можете да видите и метеорити, които са се разбили в огромната пустиня на Катар. Както и удивителна скулптура на китайския творец Ай Вайвеи, която символизира упадъка на перлената индустрия.

Децата не са забравени – всяка галерия има интерактивен елемент, който да ангажира малките пътешественици и те по свой детски начин да се докоснат до историята на Катар - без да чувстват езикова или друга бариера.

Магазинът за подаръци

Продължавайки темата за пустинята, магазинът за подаръци в музея е вдъхновен от местната природна забележителност Дал Ал Мисфир („Пещерата на светлината“), където се срещат известните розови кристали.

Зашеметяващото пространство е изградено от над 40 000 дървени греди, които образуват вълнообразен триизмерен пъзел. Колекцията в магазина включва ръчно изработени бижута, пустинна роза и кукли в национална катарска носия, както и много други интересни стоки и сувенири.

Филмите

Мултисензорният музей възлага на някои от най-известните режисьори в света да вдъхнат още повече “живот” на неговите експонати. Всеки филм е показан на стръмна вътрешна стена на сградата, като ви дава възможност да бъдете напълно потопени в преживяването.

Мавританският директор Абдерахмане Сисако разглежда бедуинския народ в страната и сезонното им пътуване от Ал Бар („пустинята“) до брега, за да намерят вода, да търсят пасища и да обменят стоките си.

Някои филми са без диалог, включващи само звуци от обкръжението, продукцията е едновременно предизвикателна и образователна.

Филмът на режисьора Мира Наир, режисьор на Queen of Katwe, който е показан на два екрана с дължина 101 метра показва невероятен поглед върху физическите и емоционални трудности на перлената индустрия, която поддържа устойчивата икономика на Катар преди петрола през 20-ти век.

Тези произведения се допълват от записани разкази на катарските хора за миналото им, както и с акцент върху традициите и семейната култура.

Кулинария

Както при експонатите, така и при кулинарията в музея има много въображение и уникалност.

На приземния етаж е Desert Rose Café, управлявано от прочутия готвач на Катар Nouf Al Marri. В него се предлагат някои от най-обичаните ястия в страната, като балаеет (сладко и солено ястие от фиде и мед) и шакшока (яйца в доматен сос).

“Privé” от Сара Ал Сайед може и да се помещава в малък павилион на територията на музея, но това, което му липсва в размера, го компенсира с вкус.

Кафене 875, разположено на мецанина в сградата на музея, е вдъхновено от традиционните златни бижута на Катар – 875 е изключително висок клас чистота на благородния метал. Мястото също внася бедуинските елементи в неговия дизайн, като черно-бели тъкани на Саду.

Предстои скоро и откриването на ресторант Jiwan, предлагащ изискани ястия. Името на мястото на четвъртия етаж означава „перфектна перла“, илюстрирана чрез над 4 милиона кристални мъниста със слонова кост, украсяващи интериора.

Интересен факт е, че доскоро входът за всички музеи беше безплатен. Сега таксите са на символични цени. Примерно билет за музея е приблизително 25 лв. и важи за 2 дни.

Културното селище Катара, също наречено Долината на културите, е интересно място за всички, особено за онези, които се интересуват от театър, опера, култура, изкуство и архитектура.

Селището е построено на източния бряг между перлата и западния залив на север от Доха и е отворено през 2010 г. по повод културната столица Доха на Арабския свят. Долината на културите е създадена, за да възпроизведе катарската култура в комплекс, предлагащ много дейности. Този проект се оценява на приблизително 82 милиона щатски долара, включващ центрове за наследство, опера, библиотеки, амфитеатър, художествени галерии и други академични съоръжения, да не говорим за кафенета, музеи, други бизнес заведения, зелени площи и информационен център.

Целият комплекс Катара е построен в комбинация от ориенталски архитектурен и ретро-романтичен стил.

Не можем да отидем в Доха и да не се впуснем в приключение в пустинята, нали?

Сафари в пустинята ще ви донесе вълнуващо и пълно с адреналин приключение до бреговете на Арабско море. По време на адреналиновото приключение може да отдъхвате с фото паузи на брега на морето, което естествено гранични с пустинята и посетите традиционен бедуински лагер с вечеря, а защо не и дори пренощуват.

Пазарът  Сук Уакиф е също много емблематично място, обичано от местните, дори често може да се види емирът на Катар да се разхожда там, а също и посещавано от много туристи.

Сук (от арабски пазар) Уакиф е пазарът където може да купите всичко от сокол до злато в Доха. Този оживен комплекс без съмнение е едно от най-популярните места за опознаване. Децата също ще го харесат. Огромни, екзотични и възхитително хаотични, тези местни пазари са пълни с дрънкулки, аксесоари, подправки и разнообразни изкушения. Построен на древен пазар, районът остава социалното сърце на Доха. Преди векове бедуините донасят своите овце, кози и вълна тук, за да търгуват, и цялата пазарна зона е умело преустроена, за да изглежда като част от пазар от 19-ти век, с кални бани и открити дървени греди, плюс някои автентични и красиво възстановени оригинални катарски сгради.

Музеят на Ислямското изкуство е още една прекрасна възможност да се докоснете до ориенталския свят.  Разположен на изкуствен остров на 60 метра от морския бряг. „Той интегрира миналото и бъдещето”. Паркът от дюни и оазиси на бреговата линия зад музея предлага живописен фон, а самата сградата е свързана с брега от два моста. Фенери с височина над 100 фута маркират западната част на музея като вход за гостите пристигащи с лодки.

До тук забележителностите не свършват, оставяме малко време да се насладите на топлия климат и максимално се отдадете на плаж покрай морето или  във великолепните външни басейни около хотелите.

Ако сте с деца може да се забавлявате заедно в увеселителните центрове, да се разходите в парковете, да посетите някои от детските събития в хотела, в който сте отседнали. Препоръчваме ви непременно и да минете по крайбрежния булевард Корниш и опитате традиционно арабско барбекю.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Печелившият в играта "До Катар за двама"

Пепа Стоянова печели голямата награда от играта "До Катар за двама" на Радио Варна,  Ясмин Холидейз и  Qatar Airways ! Честито! През осемте седмици на играта бяха изтеглени 85 имена на участници дали верен отговор по седмичния пост. Изтеглените имена участваха в жребий за почивка за двама в Катар . Печелившият бе изтеглен от..

публикувано на 09.12.19 в 20:27

5 идеи за почивка в Доха

Когато ни предстои организация на почивка от съществено значение е хотелът, който ще изберем. Мястото за настаняване е до толкова определящо, че то влияе и на цялостното преживяване от престоя. Често търсим отзиви, четем коментари, за да придобием представа. Ако планирате ваканция в Катар, нашите приятели от Ясмин Холидейз са ни..

обновено на 28.11.19 в 12:38

Катар наема „плаващи хотели" за фенове на Световното през 2022 г.

Катар ще наеме два круизни лайнера, за да помогне на настаняването на футболни фенове по време на Световното първенство по футбол през 2022 г. Първоначалните очаквания са около 1 млн. привърженици да посетят арабската страна за финалите и един от въпросите е къде ще бъдат настанени толкова много хора. Местният организационен комитет заяви, че е..

публикувано на 19.11.19 в 14:59

Перлата - сърцето на Катар

Настанила се удобно в прегръдката на Персийския залив, за нея често ще чуете, че е Перлата на Арабския свят - Катар . Преди Катар да открие своето “богатство” - залежите от петрол, Доха е скромно селище в пустинята. И основен поминък на хората е бил “ловът” на перли. Днес, години по-късно ще видим един космополитен град, развил..

публикувано на 12.11.19 в 11:07

Мултикултурализмът в Катар

Местната култура на Катар е подобна на тази на другите арабски държави от Персийския залив и е силно повлияна от Исляма. Тя е пренесена от арабските племена от Саудитска Арабия, мигрирали в Катар и на други места в Персийския залив. Но, има едно голямо НО! Катар е мултинационална държава и всяка една култура намира добър прием в емирството. Например на..

обновено на 04.11.19 в 10:44

Катар - висшият пилотаж в бизнеса

Икономиката на Катар е основана на добива на нефт и природен газ. Нефтените запаси на емирството се оценяват на около 16 милиарда барела, с дневен добив около 790 500 барела. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25,5 трилиона куб. м., което представлява повече от 5 % от..

обновено на 31.10.19 в 11:35

Какво не знаем за световното първенство по футбол Катар 2022

Повечето от вас вече знаят, че следващото първенство по футбол ще се проведе в Катар през 2022 г. И това е едно голямо предизвикателство за Катар, за първи път в историята на футбола Арабска страна ще бъде домакин. Катар трескаво се подготвя за събитието, като най-важно разбира се е изграждането на стадионите. Някои от тях са вече открити. Любопитен..

публикувано на 29.10.19 в 12:30