И архитектите споделиха идеи за Дупката

Експертно обсъждане на различни визии за съдбата на Дупката се проведе във Варна, след финала на онлайн анкетата, която бе проведена сред гражданите по инициатива на Община Варна. В нея се включиха над 3000 души, а резултатът бе категоричен - варненци не искат търговски дом на мястото на Дупката, а многофункционално културно пространство, с експониране на археологията.

Експертното обсъждане е първо от поредица срещи, които предстоят, с цел да бъде изяснена точната функция на база допитването сред гражданите. Дискусията бе проведена в Дома на архитекта, организирана от екипа, реализирал анкетата в морската столица. В дебата се включиха представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, арх. Чавдара Николова, доц. Станчо Веков, Димитър Трайчев от Фонд „Култура“ към Община Варна, арх. Георги Минчев, арх. Виктор Бузев – главен архитект на община Варна и др.

В дискусията се чуха идеи за акустична концертна зала, информационен културен център, aрхеологическите находки да бъдат интегрирани в цялостния ансамбъл, а не да бъдат изложени самоцелно. Бе разгледана и опцията да са част от археологически маршрут, свързващ близките археологически ценности. 

Организаторите от „Идея за Варна“ обясниха, че предстои да се проведат обществени и експертни обсъжания и със специалисти в други области, чиито мнения да формулират ясна функция за бъдещия проект.

 Допитването, което приключи на 20-ти септември, бе проведено в две посоки. Първата включваше проучване на нагласите сред 134 експерти в областта на архитектурата, градоустройството, културата, туристическия бизнес. На втория етап бе създадена анкета сред 3124 граждани над 15 г., съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап. Общо предложенията на експертите за бъдещето на пространството са над 35, сред които обществено пространство, мултифункционален център, парк, бизнес център, амфитеатър, концертна зала, спортна зала, експониране на археологическите разкопки и други.

За какво е подходящо пространството в Дупката?

В топ 3 от предложенията на експертите са  многофункционален културен център – изложбена зала, галерия, опера; експониране на археологията; обществено пространство – парк, площад.

В топ 3 от предложенията на гражданите – обществено пространство, парк, площад; амфитеатър; мултифункционален културен център.

Т. нар. Дупка е терен в центъра на Варна, заключен между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг",  ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет". Тя се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК)  излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” е останало като грозна дупка  в центъра на града.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономисваме от пътувания

През третото тримесечие на 2019 г. 1 733 900 български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 75.6%, са пътували само в страната, 20.5% - само в чужбина, а 3.9% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 21.11.19 в 11:17

Варненец отглеждал марихуана в къща в Осеново

При проведена специализирана полицейска операция служители на ОДМВР- Варна са задържали 36-годишен местен жител. Последвалото претърсване в помещения, използвани от мъжа, установява голямо количество суха тревиста маса – марихуана. В къща, разположена в с. Осеново, задържаният оборудвал стая за отглеждане на растения от рода на конопа. Иззети са..

публикувано на 21.11.19 в 11:03

Деца от Варна ще се включат в кампанията „Да помогнем на 90 000 деца да отгледат собствени дървета”

5 000 комплекта с всичко необходимо за засаждане на дърво е заявила Община Варна от сайта Гората.бг, екипът на който организира кампанията „Да помогнем на 90 000 деца да отгледат собствени дървета”. Семена на червен дъб и явор са заявени от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” и са предназначени за училища и детски..

публикувано на 21.11.19 в 11:00

Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света

Варненецът д-р Красимир Петров заложи на живот между скалпела и самолетния билет и преди няколко седмици се превърна в българина, посетил всички 196 независими, международно признати държави в света. Голямото пътуване за коремния хирург, който трета година е изпълнителен директор на спешната болница на българския Североизток -  МБАЛ “Света..

публикувано на 21.11.19 в 10:38

Над 8700 медоносни дръвчета ще засадят пчелари от Варна и Добрич

8 700 медоносни дръвчета за засаждане са заявили пчелари от областите Варна и Добрич пожелали да се включат в инициативата на екипа на сайта Гората.бг. Тя е насочена към пчелари от цялата страна, на които екипът подарява 100 000 медоносни дръвчета в подкрепа на пчелите.   От двете области са изпратени общо 37 заявки към днешна дата, каза за..

публикувано на 21.11.19 в 08:00

Благотворителен базар в подкрепа на деца с аутизъм се провежда днес във Варна

Концерт с благотворителен базар в подкрепа на деца с разстройства от аутистичния спектър организира Центърът за социална рехабилитация и интеграция „Живот под дъгата” във Варна. Центърът има нужда от микробус, с който да превозва децата в занятията им на открито, както и до домовете им след приключване на занятията, каза за радио Варна Поля..

публикувано на 21.11.19 в 07:00

Агенцията по храните изтегля от пазара заразени суджук и скумрия

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна изтегляне от пазара на пушена скумрия на шайби, произведена в България, както и на домашен свински суджук, също българско производство, заради наличието на листерия моноцитогенес. Това стана факт, след като БАБХ взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на..

публикувано на 21.11.19 в 06:21