Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организирай това!

Младежка фондация "Аморфа" в подкрепа на градската общност с Академия за създатели на културен живот

8
Снимка: Фондация "Аморфа"

Културният живот във Варна и в страната е обект на непрекъснати дискусии, изследващи причините защо не успява да удовлетвори търсенията на градските хора. Организирането на културни събития е в основата на социалния живот на един град и като че ли сме приели по подразбиране, че някой друг трябва да се заеме с това. Но кой?

Академия за създатели на културен живот е крачка към отговора на този въпрос. Младежка фондация "Аморфа" търси млади хора (16-29 г.), които да се включат в петте модула на програмата за обучение: Архитектура и градска среда, Визуални изкуства, Изпълнителски изкуства, Литература и Интердисциплинарен модул, съчетаващ всички останали. Екипът на Академията включва ментори, лектори и експерти, голяма част от които притежават значителен международен опит. Те ще създадат богата представа за интересни събития, формати, тенденции в изкуствата и за динамиката на различните културни сцени. Целта на Академията обаче няма да е чисто информативна – крайната цел на всеки участник е заедно с групата, която избере, да създаде културно събитие във Варна с помощта на своя ментор и целия екип. А участието на одобрените кандидати е напълно безплатно.

Условията за кандидатстване, екипът и целите на Академията за създатели на културен живот са подробно описани в сайта ѝ, а Мария Баджакова - съосновател на Младежка фондация "Аморфа", и Ясен Цеков-Фенги - музикант, продуцент и организатор, един от обучителите в Академията, разказаха повече за концепцията и мисията на инициативата.

Мария: Академията има една основна цел - изграждане на капацитет у младите хора. И макар че звучи малко отдалечено, това всъщност означава как те се научават да създават събития, как тестват това, което са научили и какви събития могат да организират в общността. Това, което правим в Академията, не е ново нито за "Аморфа", нито за Варна. В началото, през 2007-2008 г., нашата фондация тръгна именно от градските пространства, от различните младежки култури в града. Занимаваше ни това как тези млади хора, част от различни субкултури, се събират заедно и създават автентични, истински събития, а не такива, които са финансирани от някого за собствена изгода. И в това странно време, в което живеем днес, получих вдъхновението да погледнем назад, за да видим какво сме научили и постигнали през годините и да го съберем в една академия.

А каква е ролята на Ясен Цеков-Фенги в Академията?

Фенги: Когато се сблъсках с градската среда на Варна преди около 15 години, имаше хора, които ми помогнаха да навляза, да си създам мрежа от съмишленици и да се науча как се случват нещата. И когато получих покана да участвам в Академията на "Аморфа", се замислих, че е време да върна жеста към града. Това беше причината да се включа. Ще си говорим за това, как се организира едно събитие, как се изгражда комуникацията с публиката, като профилите на събитията ще покрият всички модули.

Всички ще се съгласим, че Варна си има своите недостатъци, но по някакъв начин ни привлича неудържимо. Как си го обяснявате?

Фенги: Варна притежава уникална енергия. Морето също е фактор, а, както добре знаем, през лятото тук могат да се случват прекрасни неща. Всичко това ме кара винаги да се връщам във Варна, която бих определил като "агентски" град, т.е. град на стойностни и интересни хора.

Мария: В годините, преди да се върна във Варна, попътувах доста и успях да срещна хора от различни държави и континенти, да събера много опит и преживявания. За мен Варна е просто едно от местата по света. В него инвестирам голяма част от живота си през последните 15 години и през цялото време се опитвам да нося различни гледни точки, за да може този град да се отваря и да расте. Т.е. не просто да притежава значима история, но и да има отворена перспектива напред и отговорно отношение към нея. Варна е град, който се намира на границата на Европейския съюз, той е на ръба на европейския континент. Той е важна точка в Евразия, важна стъпка към процеси много далеч на Изток, а също и културни процеси на Запад. Така че, ако Варна иска да има бъдеще, също както има внушително минало, трябва да инвестира в своето пространство и в хората, защото хората са мисловният хоризонт, визията напред. И именно това прави Академията - тя не развива модели, а създава ситуации, в които всеки да може да извади най-доброто от себе си и да се развива, разбирайки себе си като част от една общност.

Целия разговор на Мария и Фенги с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35