Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безметежният август на Даниела Белчева

Музиката на Даниела Белчева е подходяща за всеки сезон. Деликатни, лични и изследващи световете в нас, песните ѝ с лекота пробиват ежедневието ни по всяко време на годината. Карат ни да поспрем, да погледнем навътре и наоколо, да послушаме света и себе си.

С Даниела се срещаме през август. Месецът, който ни повежда от горещото и шумно, препълнено с хора лято във Варна, към приятно топлата, спокойна есен край морето. През август вечерите са прохладни, а дните едва забележимо започват да се скъсяват. Август, който води към любимия на Даниела Белчева септември.

ДБ: Моят август е спокоен, каквато обикновено е цялата ми година. Много обичам да излизам навън и да наблюдавам нещата отстрани. Да съм сама в тези свои разходки, за да мога да чувам вътрешния си глас. Всичко, което виждам наоколо, е просто фон, където моите мисли могат да ходят по улиците. Втората половина на август е съпътствана от много лека тъжна нотка, която обаче ни изпълва с една благост. Това време много ми харесва - както и любимият септември, защото лятото все още не си е отишло, само напомня за това. Една от песните ми - "Butterfiles", е писана точно в този период от годината и в нея казвам, че луната отново започва да изгрява по-рано, прозорците затваряме малко по-плътно, но това всъщност е спокойствието, което сме чакали цяла година.



Как твоите идеи се превръщат в песни?

Музикантите, с които работя, създават цялата музикална среда за моите първоизточни идеи. Защото, аз съм автор на първоначалната мелодия и текст, но винаги съм търсела надграждане, връзка, среща със света на джаза. Неслучайно потърсих Димитър Семов за първия албум, "Acoustic Me", който, без много обяснения, разбра какво искам да чуя като музикален език. Аз на първо място съм певец и чрез пеенето изразявам мислите си, облечени в мелодия. От там нататък, за да бъде създадена красива музика, се свързвам с музиканти, които могат да ме разберат. В тази връзка Димитър Семов беше страхотен избор. Той привлече Милен Кукошаров и Михаил Иванов, с които записахме втория албум "Silver Button". А за дебютния си албум съвсем интуитивно избрах музиканти, на които се доверявам: Йордан Йорданов - пиано, Детелин Йосифов - китара, Диян Димов - бас, Веселин Солаков - флейта, и Нейко Бодуров - тромпет.



Наричаш песента "I Taste The Morning Light With You" неделна. Защо?

Защото идеята за нея ми хрумна в една неделна октомврийска сутрин. Аз си спомням причината за всяка песен, която съм написала, и историята зад нея. Спомням си и начина, по който ме е накарала да се почувствам, като това чувство е различно за всяка песен. За мен неделните сутрини са малко по-специални - те са по-тихи, сякаш и слънцето свети по различен начин.

Имаш ли любимо време от денонощието?

През работната част на деня сетивата ни са твърде заети с отговорностите и ангажиментите на ежедневието. Така че най-любимото ми време е рано сутрин - когато хората вкъщи спят и аз съм станала преди тях. Това време е само за мен.

Най-новата ти песен е озаглавена "Something Small".

Тя е част от един мой нов проект, в който каня уважавани от мен музиканти в студиото и заснемаме видеа, изпълнявайки мои песни на живо. Първият ми гост беше Стоян Роянов Я-Я, с когото записахме версия на "Say You Are Mine". И тъй като Митко Семов има много специално място за мен като човек, който ме поведе в тази нова музикална посока с двата албума, реших с него да запишем един дуетен експеримент на нещо съвсем ново. И това е новата ми песен "Something Small".



Безметежен - тих, спокоен, несмущаван от нищо. Така тълковният речник на българския език описва значението на думата, която изцяло приляга на музиката на Даниела Белчева. Дори и в онези изненадващи моменти, в които смутено откриваме нещо ново за себе си, докато я слушаме.

Целия разговор с Даниела Белчева в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00