Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският лекар д-р Даниел Димитров с първото отличие "за лекарска всеотдайност и етика" на БЛС

Снимка: архив

На 19 октомври, Денят на българския лекар, Българският лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2023 г. Званието „Лекар на годината 2023“ получи проф. д-р Станимир Сираков. 

За първи път лекарската гилдия връчи отличие „за лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов. Първият носител на наградата е д-р Даниел Димитров, който участва в мащабната спасителна операция, при която американският изследовател Марк Дики беше изведен от пещерата Морджа в Турция.  

Д-р Даниел Димитров работи като анестезиолог в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ във Варна и е един от малкото доктори, които са доброволци в пещерното спасяване в България. 

Д-р Станимир Сираков, тазгодишният носител на приза "Лекар на годината", поличи своята награда от д-р Иван Маджаров – председател на БЛС. Д-р Сираков завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 година е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ и е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Има специализации в Сърбия и Франция. Председател е на Българското дружество по интервенционална рентгенология. Проф. Сираков благодари на гилдията за престижното отличие, което идва от съсловието. Лекарят на 2023-та година  заяви,  че институциите трябва да работят в синхрон, за да могат младите лекари да останат в България. 

Президентът г-н Румен Радев присъства на церемонията заедно със съпругата си Десислава Радева. Той изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто. „Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, каза още президентът.

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната, доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на седем медици, сред които е д-р Митко Груев, РЛК Добрич. 

Всички носители на престижните награди "Лекар на годината 2023" може да видите тук. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в събота

Днес ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност. Сутринта ще е почти тихо, преди обeд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и североизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 1-2 бала, следобед 2-3. Температура на морската вода 13°-16°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 9..

публикувано на 27.04.24 в 08:13

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33