Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Чимев за тръпката, наречена куиз

| Интервю

Кое е това нещо, за което се счита, че съществува от 15 юни 1219 г., и прави Дания страната, която без прекъсване го използва най-дълго измежду всички държави по света?* А в каква класация, отнасяща се до цялостната история на световните първенства по футбол, Мексико, Мароко и България са на първите три места?**

Тези и безброй други любопитни въпроси намират място в набиращите все по-широка популярност викторини, познати като "куизове". Те се провеждат най-често в заведения, а сред градовете, където са най-разпространени, са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Шумен, Каварна, Велико Търново, Перник.

Един от основните организатори на куизове във Варна е Светослав Чимев. От 2020 г. той развива Quiz Time Varna - отборно състезание с отворени въпроси от всевъзможни области на познанието, а през 2016 г. заедно с Димитър Георгиев (който по-късно се оттегля, за да стартира собствен общообразователен куиз), създава Football Quiz Varna - състезание изцяло на футболна тематика.

Светослав е почитател на образователните състезания от ранна възраст. Негови въпроси са задавани в "Минута е много", участвал е в "Голямото преследване" и е бил телефонен "жокер" в "Стани богат", където желанието му да седне на стола е огромно. Но основният му фокус са куизовете, които всяка седмица организира във Варна.

Когато чуе думата "куиз", човек си представя, едва ли не, че ще трябва да излиза на сцена и да дава отговори пред останалите - споделя Светослав. - Всъщност куизът представлява събиране на хора в най-обикновено заведение, където, освен хапването и пийването, за да бъде още по-интересна тяхната вечер, им се задават въпроси. Най-често те са разпечатани на лист и всеки от тимовете има определено време, за да реши какви отговори да даде. Т.е. дори някой да не знае отговора на даден въпрос, останалите членове на отбора компенсират този пропуск, и обратното - той може да даде отговора на въпрос, който затруднява останалите. Куизовете са начин човек да изпробва познанията си и да научи нещо ново и интересно.

По какъв регламент се провежда един куиз?

Всеки отбор се състои максимум от шест човека. Куизовете, които аз организирам, се провеждат в три кръга. Въпросите са изцяло отворени, за да се сведе до минимум елементът на късмет. Един от трите кръга е на конкретна тема, която не обявявам предварително, за да е по-интересно за участниците.

Общообразователният куиз включва въпроси от различни области на познанието - кино, литература, георграфия, история, обща култура, митология... Стремя се въпросите да са възможно най-разнообразни, за да бъдат интересни на максимално широк кръг от хора.

Другите три вида куизове, които правя, са със специална тематика: география и пътешествия; кино, музика и литература; и футбол. Когато започнах да организирам куизове през 2016 г. стартирах именно с футболния, тъй като съм огромен почитател на този спорт.


Какви качества трябва да притежава един участник, за да има успех в куизовете?

Най-важното е да бъде любознателен, да се интересува от колкото е възможно повече неща и да има добра и услужлива памет.

Как човек може да се включи в даден куиз?

Най-лесно това може да стане, като последва страницата Quiz Time Varna във Фесйбук. В нея публикуваме информация както за вече състоялите се куизове, така и за предстоящите. Там може да разбере и началния час и мястото на следващия куиз.

Какви хора участват в тези състезания?

Тук може би трябва да разграничим футболния и общообразователния куиз. Хората, които идват на футболния, са по-съзтезателно настроени, което е логично, тъй като футболът в крайна сметка е едно състезание. Докато хората на общообразователния, не мога да кажа, че не идват, за да спечелят и да се представят добре, но като че ли при тях елементът на забавление е с приоритет. Просто при тях победата не е на всяка цена.

Целия разговор със Светослав Чимев слушайте в прикачения звуков файл.

_______________________________
* Националният флаг
** Това са трите държави, които най-често са си вкарвали автоголове на световни първенства





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни перуки за онкоболни жени във Варна

Безплатни перуки могат да изберат жени, диагностицирани с онкологично заболяване, по време на информационна среща, организирана от онкоболницата във Варна, съобщават оттам. „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ООД, „Жените в онкологията“ – България и Inner Wheel клуб Варна за втора..

публикувано на 13.05.24 в 17:47

Лесна работа: Скромен съвет

Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и..

публикувано на 13.05.24 в 16:00
Исмаил Ахмедов - районен мюфтия на Варна

Няма значение от кой етнос е човекът, важното е човекът да е човек

Над 20% от населението на планетата изповядват исляма. Това е втората най-разпространена религия в света след християнството. У нас мюсюлманите са около 10 на сто от населението. 40 хиляди са мюсюлманите в нашата област, а във Варна са 10 хиляди. "Понеже хората от селата идват да работят в по-големите градове, броят на мюсюлманите..

публикувано на 13.05.24 в 15:00

Евгения и Антон, които върнаха духа на Стара Варна в бистрото си

Как се възстановява историята, съхранена в старите варненски сгради?  Отговорите дават Евгения Пироева и Антон Александров, които пресъздадоха духа на Стара Варна от началото на миналия век в интериора на заведение - част от някогашен хотел с бистро на централната тогава ул. "Преславска" (днес ул. "Преслав"). Възстановяването им отнело около година...

публикувано на 13.05.24 в 12:05

Бар на колела - атракция във варненско село

Да избягаш от големия град дори и за едно кафе, но не какво да е кафе и не на какво да е място, а на чист въздух, в тишина и спокойствие. Мястото е село Кичево, на около 7-8 км. от Варна в посока Балчик, където за пролетните празници и след тях в центъра на селото ще ви посрещне Елица, собственичката на бар за крафт напитки. Заведението..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

Две училища в Каварна изпращат своите зрелостници

51 зрелостници завършват Средното училище "Стефан Караджа" в Каварна днес.  Двете паралелки от ХІІ "а" и ХІІ "б" клас с профили  математика и езиково обучение ще се разделят и със своите класни ръководители Петя Георгиева и Ирина Атанасова. Церемонията започва от 10 часа в двора на учебното заведение. Час по-късно за последен път в двора на училище..

публикувано на 13.05.24 в 08:51

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Това е о тбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.  След класирането..

обновено на 13.05.24 в 08:13