Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Момчилов представя "Светът отвисоко" - прелюдия към детска симфония

Новаторският проект обединява млади музиканти от Дордрехт и Варна

На 23 декември музикалното произведение "Светът отвисоко" направи световната си радио премиера в предаването Studio de Witt по RTV Dordt. В същия ден композицията прозвуча за първи път и в българския радиоефир - в предаването на Радио Варна Улица "Събота". А от 27 декември "Светът отвисоко" звучи в YouTube и всички музикални онлайн платформи.



"Светът отвисоко" е съвместен проект между Дордрехт и Варна. Нидерландският и българският град си сътрудничат в областта на културата и спорта вече 20 години. Благодарение на конкурс за ремикс, който варненският музикант, композитор и преподавател Цветан Момчилов печели през 2021 г., той попада сред хората, които осъществяват това сътрудничество. Там възниква идеята за създаването на културен обмен, чрез който да се създаде авторско музикално произведение, а в процеса да бъдат въвлечени ученици, изучаващи класическа музика в Дордрехт и във Варна. Така се ражда идеята за "Светът отвисоко" - произведение за симфоничен оркестър (струнен оркестър с две валдхорни, обой и фагот). Композитор е Цветан Момчилов, а в записите участват ученици от Националното училище по изкуства "Добри Христов" и училище за музикално продуциране Omni's Cool във Варна, и ученици от частното музикално училище "Попцентрала" в Дордрехт. Записите от българска страна са осъществени във варненското звукозаписно студио 4Rooms, а 16 младежи от Dordts Youth Orchestra, ръководени от Mauro Goossen, записват своите партии в културния център Energiehuis в Дордрехт. Смесването и мастерингът на финалния продукт са осъществени във Варна от звуковия инженер Хуан Руа.

"Светът отвисоко" е първата фаза от композирането и продукцията на цяла симфония, която младите хора ще завършат и запишат сами през 2024 г., базирайки се на идеите от прелюдията. А през есента на следващата година екипът планира обединяване на учениците от Дордрехт и Варна в един общ оркестър и представяне на произведението с концерти в двата града.

"За мен е изключително интересно да участвам в този проект - споделя Цветан Момчилов. - До момента съм правил доста различни неща, но никога не бях писал музика за симфоничен оркестър. Въпреки че съм свирил много симфонична музика и съм бил част от големите оркестри в България - като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и оркестъра на Софийската опера и балет, да свириш в оркестър и да пишеш музика за симфоничен оркестър са две много различни неща. Щастлив съм, че тръгнах по този път и се надявам да продължа да се развивам в тази посока, защото усещането да чуя музиката си, изпълнена от симфоничен оркестър, е невероятно."

Това музикално сътрудничество дава възможност на младите музиканти да усъвършенстват своите умения. Музиката във всичките ѝ вариации има обединяваща сила. Тя е език, който не се нуждае от думи. Създаването на музика с млади хора от два напълно различни града в две различни части на Европа учи участниците на гостоприемство и приятелство и изгражда мост между тези различни светове - между Изтока и Запада и между Северозападна Европа и Балканите.

Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд "Култура" към Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна, Община Дордрехт, Нидерландия, Фондация "Побратимяване Дордрехт-Варна", Фондация за културно образование SCe.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35