Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение VarnaSpaces на две години

Председателят арх. Венцислава Недялкова разказва за пътя дотук и за предстоящите инициативи

| Интервю

Сдружение VarnaSpaces / Пространствата на Варна за двете години от своето създаване се превърна във важен участник в процесите по отваряне на градското планиране към идеите и мнението на гражданите. Като инициатор и медиатор сдружението предизвика дискусии, представи предложения за промени в градската среда, спомогна за намирането на общ език между граждани, експерти, институции, администрация и бизнес. За това, което се случи, и за това, което предстои пред VarnaSpaces, разказва арх. Венцислава Недялкова - председател на сдружението.

Всъщност ние работим в избраната от нас посока вече четири години, но сдружението официално съществува от две. През този период се изправихме пред много предизвикателства, но нашата цел неизменно си остава да включваме гражданското общество в градското планиране. Докъде сме стигнали е трудно да се каже, но със сигурност сме на прав път. Всяка наша дейност води до отварянето на нови и нови врати, до приобщаването на още граждани към идеята. В крайна сметка това е процес, който уверено следваме.

Как се роди идеята да създадете сдружение, чиято дейност да е посветена на градското планиране и на участието на гражданите в него?

Всичко започна с един каталог за градски пространства за култура, който направихме преди четири години. Тогава бяхме аз, Макс, Кейт и Мануела. Това беше и първият проект, с който кандидатствахме към фонд "Култура" на Община Варна. Изработихме и каталог, който включваше въпросните пространства, и всичко това, тъй като беше фокусирано върху една градоустройствена концепция за обживяване на градски пространства, ни вдъхнови да продължим да работим в тази посока под името "Пространствата на Варна".

Кои ваши събития дотук би отличила?

Със сигурност никога няма да забравя опешеходяването на крайбрежната алея във Варна. Това си беше революция за нашия град и искрено благодаря на всички замесени. Много вълнуващ беше и проектът "Активирай пространство" със студентките от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" - техните свежи идеи бяха изключително зареждащи! Последва период, в който започнахме по-конкретно да се занимаваме с градоустройствени теми. С проекта "Където Охрид среща Буров" се опитахме да предложим на местната администрация как би могла една 200-метрова отсечка от ул. "Охрид" да стане пешеходна. Тогава отново ни подкрепиха много доброволци, граждани, местни бизнеси, както и районната администрация. А изминалата 2023 г. беше колкото турбулентна, толкова и вълнуваща. Двете основни дейности бяха рисунките на "Севастопол" по проект "Reconnect the City", който осъществихме в партньорство с Община Варна, както и "Форум за Варна", в който включихме експерти от цялата страна и заедно помислихме за това, как Варна може да стане един по-красив и удобен град за всички. Проведохме три дискусии на тема "Градоустройството на Варна", "Варненският бряг" и "Културното наследство на Варна". Това беше едно от най-смислените начинания с наше участие, защото се оказа, че хората във Варна жадуват за такъв тип събития. С огромен интерес следяха това, което казват експертите, а последвалите им въпроси бяха изключително адекватни. Срещите преминаха в съвсем приятелски и спокоен тон, с разбиране за проблемите и желание за тяхното решаване.

А какво предстои пред VarnaSpaces?

На първо място трябва да завършим проектите, които сме започнали. Единият от тях е "Форум за Варна", на чиито публични дискусии гражданите валидираха идеите на експертите. В рамките на тази година предстои обобщаване на цялата информация и представянето ѝ пред обществото на достъпен и ясен език чрез сборник с идеи за градско развитие на Варна. Той ще бъде безплатен и достъпен за всеки гражданин, ще се разпространява на популярни места из града, а също така ще го подарим и на всички общински съветници. Желанието ни е хората малко по малко да започнат да си представят по-цялостната картина за развитието на този град.

А нещо съвсем ново, от което се надявам да бъдем част през тази година, е поканата от един европейски консорциум, в който участват институции от Германия, Италия, Англия, Франция и Испания, да станем техен партньор в един проект, наречен "Утопия". Става дума за визуализация на различни сценарии за развитие на определени места в пристанищни градове, богати на културно наследство - чрез виртуална реалност хората да могат да видят идеите за обживяване на тези пространства. Нашата идея е да помислим какво може да се случи с Магазия 7, която се намира на пристанище Варна-Изток. Това е едно огромно хале, което се ползва сравнително рядко, а в същото време Варна има нужда от закрити пространства за култура. Някои от другите идеи са Магазия 7 да се превърне в Морска палата, експо център, в място за изложби, изложения, а ако получим зелена светлина за този проект, ще предложим и още варианти.

Друга инициатива, която се надявам да има продължение през тази година, е свързването чрез рампа или подобно съоръжение на ул. "8-ми ноември", която вече е пешеходна, с обществената зона на Пристанище Варна. Този проект започнахме още с предишната администрация, с която доста бяхме напреднали в комуникацията, но тъй като става въпрос за пет институции, от които зависи реализацията, нещата се движат бавно. Истината е, че това не е просто стълба, която ще подобри достъпността до пристанището. Тя ще го свърже с историческото ядро на града, което пък ще доведе до промяна на туристическия облик и на икономическото развитие на района. И още нещо: това, освен връзка между две градски зони, е и своеобразен мост между институциите в града. Установихме, че често хората на отговорни постове не могат да намерят общ език - ще дам за пример общинската администрация и администрацията на пристанището. От което страдаме всички ние, така че се надявам чрез тази рампа да се установят нови, диалогични междуинституционални и междуличностни отношения и в крайна сметка да стигнем до резултат в полза на всички.


Целия разговор с арх. Венцислава Недялкова в предаването Улица "Събота" слушайте чрез плейъра в началото на статията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30