Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събор на възпитаниците организира за 100-годишнината си ПГГСД „Николай Хайтов“ във Варна

25
ПГГСД "Н.Хайтов", Варна
Снимка: Д.Дончева

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна навършва 100 години през 2024 година. Много варненци и жители на областта са нейни възпитаници, някои от които цели семейства и продължават и до днес семейната традиция да предават на децата си занаята на дърводелството и производството на мебели.



Гимназията е основана през 1924 година в село Долни Чифлик като Държавно практическо столарско училище от трима местни жители, разказа за Радио Варна директорката Мария Георгиева, която ръководи училището от 30 години.

„Събирайки се те казват: „Нашите младежи работят земеделие, но те трябва да работят и занаят. И така в две стаи на старите казарми се създава училището.“

15 са били първите ученици на училището – днес са 415. Във Варна училището се премества през 1932 година с ново име – Държавно допълнително занаятчийско училище, като тогава учениците са се явили на изпит за калфа и майстор. Само тези, които са успявали да защитят майсторските умения са можели да си открият собствен дърводелски бизнес.

В годините до днес гимназията сменя местоположението си, като първоначално се помещава в мазите на училище „Цар Симеон Първи“. Два пъти са строени сгради за образователната институция, като в първата днес се помещава Медицинския университет, но във втората гимназията запазва мястото си и до днес.


Съвременните специалности на училището са атрактивни и съобразени с търсенето на специалисти в страната. Това е и първото учебно заведение, което въвежда дуалната форма на обучение в областта. В него се гордеят и с традицията да обучават цели фамилии в дърводелския занаят.

Училището разполага със съвременна материално-техническа база, учебен корпус с 19 кабинета по общообразователни и специални предмети, физкултурен салон фитнес зала и спортни площадки, производствен корпус с 8 учебни работилници, 4 машинни отделения, достъп до Интернет, библиотека.

„Като палитра от професии ние не сме водещ отрасъл във Варна, но във Варна строителството е огромно, а всяко строителство води до обзавеждане, така че винаги тези професии ще бъдат актуални.“, убедена е Мария Георгиева.


Уменията и майсторството на ученици и учители може да види всеки който влезе в училището. Всички стаи и коридори са украсени с дърворезби изработени през годините от ученици и учители /вж.снимките в галерията/. Точно с тях екипът на гимназията иска да кандидатства за Рекордите на Гинес, но среща много сериозна пречка – голямата сума, която трябва да заплати, ако иска да кандидатства – 10 000 паунда.

Така световната изява отстъпва много бързо от планираната празнична програма, която започва още през 2023 година с Национален литературен конкурс за есе на тема „Крила имат само тези, дето сърце им иска да лети“.


През следващите месеци предстоят конкурс за дърворезби по „Диви разкази“ на Хайтов, за който учениците са готвят като четат произведенията на писателя. Ще има още изложби, прожекции на филми, театрални постановки, фотоконкурси, спортни прояви, състезания, а съвсем скоро предстои снимането на видеоклип с химна на гимназията.

През март ще се проведе кръгла маса посветена на живота и творчеството на патрона на училището. А кулминацията ще е през май с празничен концерт и събор на възпитаниците, който ще се проведе на 11 май от 10 часа в двора на училището. Поканени са всички бивши и настоящи ученици и учители, работещи в училището. Ще бъдат посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол, с народна музика и с български хора. На специални екрани ще се прожектира историята на гимназията.

Следващата проява е планирана за 24 май – концерт в Долни Чифлик където започва историята на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ преди 100 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Румен Радев във Варна: Ядрената енергетика остава незаменим източник

В близък и средносрочен план, докато стигнем така желаното бъдеще на нулеви въглеродни емисии, ядрената енергетика остава незаменим източник.  Тя ни два лукса и спокойствието да можем да мислим някога да постигнем такива зелени технологии, които да ни позволят да преминем и да разчитаме на нови източници на енергия. Това каза президентът Румен Радев по..

обновено на 05.06.24 в 19:20

ВиК ремонтите около бул. “Христо Смирненски“ се бавят

Бавят се ВиК ремонтите в участъка от бул. “Христо Смирненски“ от кръстовището с ул. „Мир“ до това с ул. „Прилеп". Ремонтните дейности трябваше да приключат до 15 май. Кметът Благомир Коцев, заместник-кметът по строителството и инфраструктурата Пламен Китипов и Димитър Кирчев – директор на дирекция "Контрол и санкции" в Община Варна направиха инспекция..

публикувано на 05.06.24 в 18:05

Утре трима министри участват в проверка на чистотата на морската вода край Шкорпиловци

Министърът на туризма Евтим Милошев ще участва в съвместна проверка за качеството на морските води на плаж Шкорпиловци заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров. Проверката ще се извърши утре от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория (РЛ) –..

публикувано на 05.06.24 в 17:31

Румен Радев в Балчик: Зелената сделка е баланс, не трябва да понижава стандарта на живот

В световния ден на околната среда президентът Румен Радев днес отказа да коментира политически въпроси, но по темата на деня – екологията, заяви, че зелената сделка е баланс. "Зелената сделка е прекрасна крайна цел, процес. Въпросът е по какъв път ще вървим, за да опазим нашата природа чиста и децата ни да живеят в прекрасна околна среда. По пътя да..

публикувано на 05.06.24 в 16:45

Без вода до 18 часа остават абонатите в част от Морската градина

Без вода до 18 часа остават абонатите в част от Морската градина, съобщават от ВиК - Варна.

публикувано на 05.06.24 в 16:35

Президентът Румен Радев засади бяла бреза в Балчик

Президентът Румен Радев отбелязва Световния ден на околната среда в Балчик с редица инициативи. Фиданки на бяла бреза засадиха държавният глава, кметът на Белия град Николай Ангелов, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев. Това е ден, посветен не само на околната среда, но и на нашето бъдеще, приветства президентът Румен Радев..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

Кметът Коцев с позиция за свалената подкрепа от "Алтернативата на гражданите"

Не е нужно да формираме коалиции, за да работим за нашия град. Оставете личните си и партийни интереси на заден план. Ако разрушителното минало ни обедини на изборите през ноември, то реалните ви действия ще покажат дали добруването на варненци е в плановете ви за бъдещето. Този призив отправя кметът на Варна Благомир Коцев в Facebook профила си..

публикувано на 05.06.24 в 15:23