Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат цените на годишните технически прегледи на колите почти двойно

Вдигат цените на годишните технически прегледи на автомобилите почти двойно. Досега те струваха между 45 и 50 лева, а сега проверката на изправността на превозните средства може да стигне до 80 -100 лева, прогнозира Диан Драганов, председател на варненски клон на Съюза на българските автомобилисти.




Причините за драстичния скок е компенсиране на разхода за оборудването, необходимо за въведеното от "Автомобилна администрация" наблюдение в реално време, както и инфлацията и увеличаване на заплатите на служителите. 

"Налагането на този нов софтуер накара нашите колеги да закупят нови уреди, защото старите не бяха съвместими с него. Не вдигаме цените заради печалба! В сектора се похарчиха много средства, за да дооборудваме пунктовете си. Някои колеги дори смениха изцяло оборудването си", посочи Драганов.



Драганов посочи, че 70% от техническите пунктове във Варна вече са преоборудвани и имат софтуера за новата система, която трябваше да заработи до дни. Очакванията му са това да стане до средата на юни заради гратисен период за фирмите, чиито уреди все още не са доставени.




Има голяма разлика в цените на техническите прегледи в различните пунктове. "Всеки пункт си е отделна фирма, всеки си прави сам за себе си цената и никой не може да повлияе върху това", допълни Диан Драганов.

Репортерът Иван Барбов посети пункта за технически прегледи към Съюза на българските автомобилисти във Варна. Чуйте репортажа:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58

Варненци ще вземат частица от Благодатния огън, пазен в манастир от миналата година

Благодатният огън от миналата година се пази в много храмове. В Катедралния храм във Варна тази година свещеният пламък ще бъде донесен от един от манастирите в епархията. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще  отслужи пасхалната архиерейска литургия на Възкресение Христово в катедралния храм "Успение Богородично" в морската..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

"Град в града" строят на мястото на бившия радиозавод във Варна

"Град в града" или т. нар. сити ще бъде изграден на територията на бившия радиозавод във Варна. Инвестицията е на стойност над 400 млн. лева. Това каза и зпълнителният директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов, който категорично отхвърли обвиненията срещу дружеството, което блогърът Симон Милков отправи вчера на пресконференция.  Журналист..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощието ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14