Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май


Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година. 

Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук , както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите.

Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния старт на летния туристически сезон, който Община Варна отбелязва с концерт-спектакъл "И лятото дойде". В концерта ще участват популярни български изпълнители, DJ и симфоничен оркестър, входът е свободен, мястото е входа на Морската градина, а началният час – 19 часа.

Други акценти в програмата са традиционния концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили от 18:00 часа във Военноморски музей, изложбата "Ордените на 8-ми Пехотен приморски полк" в Музей на Възраждането, Пасхален концерт на Византийски хор с диригент Мартин Димитров от 15:00 часа в Аладжа манастир, акапелното изпълнение на солисти от Държавна опера Варна в Археологически музей, откриването на изложбата "Емоционална декомпресия" в Дом на архитекта от 20:00 часа.

В ГХГ "Борис Георгиев" освен постоянната експозиция посетителите ще могат да видят пет гостуващи изложби. Творческа работилница за посетителите е организирана от Галерия за графично изкуство, а в богатата програма на градската галерия са включени и музикални изпълнения на ученици от НУИ "Добри Христов", както и клавирен концерт на Борил Христов, ученик във варненското училище по изкуствата.

Варненци и гостите на града ще имат възможността да посетят откриванията на три изложби на варненски художници. От 18:00 часа в галерия "ЖарАрт" ще открият самостоятелна изложба на Светослава Георгиева. В същия час в Художествен музей "Георги Велчев" се открива изложбата на Антония Колева-Нитра, а от 19:00 часа в галерия Ларго, тази на Калоян Илиев-Кокимото. Последните две изложби са част от програмата на предстоящото второ издание на Форум за съвременно изкуство БУНА, който стартира във Варна на 24 май.

Още акценти от програмата на галериите във Варна са две литературни четения и представяния на книгите на Анастасия Стоева и Теодора Станкова в галерия "Папийон", представяне на Клементина Манчева - илюстратор, и Росица Бърдарска – писател, и тяхната съвместна книга за деца "Приказки на една кука" в галерия "Арт Маркони" и представяне на колекция акварели на Димитър Стефанов-Слънчо в галерия "Вива".

Алтернативните културни пространства също ще предложат интересни преживявания на публиката като демонстрации на тъкане на хоризонтален стан, работилничка за рисуване на приказни герои за деца, беседа на тема моделиране на съвременни бижута и разговор на тема “Екология в съвременното изкуство”. 

Програма на обектите в системата на Регионалния исторически музей във Варна:

Археологически музей

бул. „Мария Луиза“ № 41

12:00 – 20:00 ч. Вход свободен

18:00 – 19:00 ч. Акапелно изпълнение на солисти от Държавна опера Варна

Римски терми на Одесос

ул. „Сан Стефано“ / ул. „Хан Крум“

12:00 – 20:00 ч. Вход свободен

Аладжа манастир

Природен парк „Златни пясъци“, ул. „Абай“ 61

12:00 – 18:00 ч. Вход свободен за музейна експозиция

12:00 – 20:00 ч. Вход свободен за скален манастир

15:00 ч. Пасхален концерт: Византийски хор, диригент Мартин Димитров

Природонаучен музей

Приморски парк

12:00 – 20:00 ч. Вход свободен

Побити камъни

9143 Игнатиево

10:00 – 19:00 ч. Вход свободен

Етнографски музей

ул. „Панагюрище“ № 22

12:00 – 20:00 ч. Вход свободен

17:00 ч. Изпълнение на гайда

Музей за нова история на Варна

ул. „8-ми ноември“ № 3

12:00 – 20:00 ч. Вход свободен

18:00 – 19:00 ч. Акапелно изпълнение на солисти от Държавна опера Варна

19:00 – 20:00 ч. Изпълнение на соло китара

Музей на Възраждането

ул. „Д-р Л. Заменхоф“ № 21

10:00 – 22:00 ч. Вход свободен

10:00 – 22:00 ч. Изложба "Ордените на 8-ми Пехотен приморски полк"

10:00 – 22:00 ч. Творческа работилница "Нарисувай ми картина - Стара Варна с четка и молив"

18:00 – 20:00 ч. Сарашка работилница с Людмил Игнатиев

19:00 ч. "140 години 8-ми Пехотен приморски полк" - лекция на Симеон Кулиш и Регионален клон "8-ми Пехотен приморски полк" към НД "Традиция".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвъртък от месеца в Духовно–просветния център „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15