Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на музеите във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" (програма)

С вход свободен и специална програма от 18 до 22 часа Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век, представящи героичното като част от православната иконография.

Нощта ще бъде открита със специален топовен салют от средновековно корабно оръдие и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Изкушените от морската тематика ще имат възможност да се научат да мятат хвъргало и връзват здрави моряшки възли, както и да се запознаят отблизо с въоръжението, снаряжението и униформите на българите през вековете.

ПРОГРАМА

18:00 – 22:00 ч. – Вход свободен за постоянната експозиция и временната изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“;

18:00 ч. – 22:00 ч. – На всеки кръгъл час топовни залпове от средновековно корабно оръдие с Клуб миноносец „Дръзки“;

19:00 – 20:00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили;

18:00 – 22:00 ч. – Демонстрация на въоръжението, снаряжението и униформите на българите през вековете с Клуб миноносец „Дръзки“;

19:00 – 22:00 ч. – „Училище за моряци“ – как се връзват морски възли

С вход свободен от 16:00 до 20:30 часа на 18 май ще бъде и Парк-музей „Владислав Варненчик“.

От 18:00 до 20:00 часа най-малките гости на Музея ще се запознаят с японския картинен театър Камишибай и ще се пренесат във вълшебния свят на любимите си герои заедно с магазин за детски книжки и дървени играчки. 

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на Музея, където могат да видят рицарски доспехи, представящи епохата на кръстоносните походи, както и различни видове средновековно въоръжение и снаряжение, открити на бойното поле. Желаещите ще могат да влязат и в мавзолея на полско-унгарския крал Владислав Ягелончик, по-късно наречен Варненчик.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освободен" - новият сингъл на група Innerglow

Група Innerglow издаде своя нов сингъл “Освободен”, с който официално поставя начало на лятото. Песента бе сред финалистите в конкурса Пролет на БНР. Музиката е тази, която ни помага да преодолеем трудностите в живота и да ги приемаме  по-леко. Самите ние сме толкова задължени на музиката, затова че ни е извеждала от много трудни моменти,..

публикувано на 08.06.24 в 18:09

The Center представя най-новия си танцов спектакъл във Варна

Училището за танци и модерна култура The Center ще представи пред варненска публика новия си танцов спектакъл – "RGB". Събитието ще се проведе на 22-ри юни, събота, от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. "RGB" e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо..

публикувано на 08.06.24 в 15:40

Анатолий Станкулов и приятели благотворително в Балчик за изложбата „Изкуство в помощ на изкуството“

От 10 до 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик ще бъде експонирана изложба, част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“. Платформата е проект на Фондация „Имеон-Балкани“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на..

публикувано на 07.06.24 в 15:42
Двореца в Балчик

Тържествена вечер, посветена на чешката култура в Балчик

Чешките дни на културата, които се провеждат в Балчик от 1 до 9 юни, тази вечер ще бъдат официално закритие от 17.00 часа в галерия „Тихото гнездо“. Приятелството на Държавния културен институт „Двореца“ с Чехия и нейната история е култура е дългогодишно, като през 2024-а се отбелязват десет години от творческото и институционално партньорство със..

публикувано на 07.06.24 в 15:41

Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън имаше своята варненска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг.  В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се..

публикувано на 06.06.24 в 17:05

Цензурата в изкуството преди и сега

„Цензурата в изкуството преди и сега“ – по тази тема дискутираха участници в Международния театрален фестивал „Варненско лято". Изкуствата от всички епохи се сблъскват с ограничения, които в по-голяма или по-малка степен обществото им налага. Историята на изкуствата ясно ни показва различните граници на артистичната свобода, а религиозната,..

публикувано на 06.06.24 в 14:44

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни).  Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство,..

публикувано на 04.06.24 в 15:40