"Азбука в града"- новата книга на Милена Бойкова М. - Терзийска

Журналистката Милена Бойкова М. -Терзийска, представи във Видин новата си книга " Азбука в града", издателство "Мирфея". Книгата е за деца от 5 до 8-годишна възраст и представлява стихове за знакови градски обекти, започващи с определена буква от азбуката ни ( напр. автомобил, блок, музей, паваж, театър).

"Книжката ми "Азбука в града" отваря две важни врати за младите читатели- тази на грамотността и другата- на познанието за места и понятия в града. Развива и креативността- децата могат да дорисуват или оцветят образите", каза авторката в предаването "Цетовете на деня" по РАДИО ВИДИН. Илюстрациите на стиховете са рисувани от студентката в специалност "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия- Мила Янева. Проектът е финансиран от програма "Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата- 2019 г.

"Децата приемат книжката много добре, с доверие и пламъче в очите. Идеята беше втората ми творба "Азбука в града" да е посветена и да види бял свят на 24 май и дни преди най-слънчевия празник-Денят на детето, 1 юни. С книжката децата опознават не само буквите, но и градската среда", допълва авторката.

Милена Бойкова М.-Терзийска е родена и израства във Видин. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Като студентка започва да отразява арт-събитията за в. "Демокрация" и остава 6 години в културния отдел на ежедневника. Работи като репортер и редактор в седмичника "Кеш", туристическо и автомобилно списание, сътрудничи на медии като "Мениджър", "Мода"... Във в. "Новинар" работи 3 години, последната от които е завеждащ отдел "Култура". Като редактор подготвя и броеве на списанието за бременност и майчинство "9 месеца". Печели журналистически награди на столичните галерии "Витоша" и "Леседра", приз от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов", Панагюрище. След близо 15 години журналистически опит Милена подготвя концепция за детски римувани творби, вдъхновени от собствената й дъщеря.

© Снимка: Личен архив

"Човек на словото съм- филолог и журналист, с дълъг опит в различни медии. Майчинството обаче ме отведе в една друга словесна вселена- тази на литературата за деца. Написах поредица римувани творби на различни теми - стихотворно въведение в основите на познанието и социалната среда: от приказки с поука през гатанки до азбучни произведения. И се очерта цялостна концепция",
разказва Милена, която като автор и издател, ще се опита да отвори нови хоризонти за младия читател.

"Това е трудно, но благородно начинание и се надявам да срещна подкрепа по пътя. Радвам се, че втората ми книга е оценена и подкрепена от Столична програма "Култура", допълва тя. 

Приятелите на РАДИО ВИДИН познават Милена Бойкова М.-Терзийска и с приказката в стихове "Заключената памет на принцесата".
Вижте още

Кукленият театър във Видин с премиера на "Ревливата принцеса"

В салона на Кукления театър във Видин днес e премиерата на спектакъла „Ревливата принцеса“ . Автор и режисьор е Ирослав Петков, а сценографията е дело на Мария Ибришимова. Играят Аделина Илиева и Красимир Колев.  Спектакълът е много динамичен, казва режисьорът Ирослав Петков . Обещава, че и за миг зрителите няма да скучаят:..

публикувано на 26.09.18 в 15:12

Европейския ден на езиците отбелязаха във Видин

Европейския ден на езиците отбелязаха в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин. Мултимедийна презентация, викторина и езикова сладкарница с лакомства бяха подготвени за гостите- ученици от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. Повече за инициативата разказа Таня Николова , от отдел "Чуждоезикова читалня" към видинската библиотека: "По..

публикувано на 26.09.18 в 13:50

Стресът, мама и аз

Състоянието на силното физическо и нервно напрежение е неизбежно, най-податливи са най-малките . Страховете са ярко изразени, засягат и родителите . Голяма промяна, голямо начало, всичко е различно за първокласниците- обстановката, дневният режим, детето трябва да намери своето място сред нови съученици, нови задължения и домашни, приятели, нови..

публикувано на 25.09.18 в 14:29

Група "Сигнал" отбелязват 40 години с турне

Те нямат нужда от представяне, защото са група "Сигнал". Днес, 25 септември, рок формацията ще изнесе голям концерт в Драматичния театър в Монтана, а поводът е 40 години от създаването ѝ. Членовете на групата- Йордан Караджов - вокал, бас, китара, Владимир Захариев - барабани, Александър Мариновски - китара и Георги Янакиев - бас китара не пропускат..

публикувано на 25.09.18 в 12:51

Ин витро процедури- условия за кандидатстване

В рубриката ни "Моите права" днес говорим за едно от основните човешки права - това да имаме дете. И заради все по- разпространените проблеми със зачеването при двойките, ще обърнем внимание на ин витро процедурата. Процедурите се финансират от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Те включват т.нар. стимулация, контрола на стимулационния процес и..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Божията подкрепа и грижа към нас, подпомага да открием нашето призвание в живота

В Първа Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас. В днешното Евангелско четиво чухме странните и страшни думи на св. ап. Петър: "Иди си от мене, Господи…", с които..

публикувано на 23.09.18 в 08:00