Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев: "Частната болница във Видин няма да конкурира държавната"

МБАЛ "Света Петка"
Снимка: Радио ВИДИН

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП- 15,2%. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с подкрепата на 2,7%. В отговорите на открит въпрос кои са петимата водещи политици в България, лидерите на най-утвърдените формации заемат предните места. В първата петица попадат: 1. Бойко Борисов с 48,1%; 2. Сергей Станишев с 27,2%; 3. Лютви Местан с 21,7%; 4. Георги Първанов със 17,1%; 5. Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда на 8 място с 8%. Той е изпреварен от лидера на ББЦ Николай Бареков, който е 6 с 12,9%, и от Ахмед Доган- седми с 9,7%. От "Сова Харис" подчертават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи- неустойчива.

"Динамиката на политическите събития в страната през последните дни е такава, че не за три дни, а за три минути се появява следваща нова"
- заяви Владимир Тошев. Депутатът от ГЕРБ от видинския регион даде пресконференция, на която разясни някои моменти от наболелите за видинчани проблеми.

Отворен остава въпросът с първата частна болница по инвазивна кардиология, която трябваше да бъде открита още в началото на април, но това не се случи. Владимир Тошев нападна остро министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

"Още по-тревожно е положението с упоритото отказване да се даде лиценз на частната болница за инвазивна кардиология, която на практика е готова и се очакваше да заработи на 1 април... На този въпрос най-после миналата седмица министърката ми отговори с крайно неубедителния и неверен аргумент, че имало някакъв член в някакъв закон, който пречил да стартира дейността на тази частна болница. Този член гласи, че не могат в държавни болници да отстъпват конкурентни дейности на частни болници, т.е. болницата във Видин дава сградата си и другата болница ще я конкурира." Три са точките, по които може да има конкуренция и те са изпълнени от частното лечебно заведение, допълни депутатът- то няма да има аптека, патоанатомия и образна диагностика. 

Потърсихме позиция от директора на МБАЛ "Св. Петка" във Видин д-р Виолета Дочкова за това, какво се случва с отделението по инвазивна кардиология и ще има ли в крайна сметка такова в лечебното заведение в крайдунавския град.

"Обществената поръчка за ремонт е приключила, избрана е фирма, която започва дейност и се надяваме до края на октомври да започне да работи и новото отделение по инвазивна кардиология към нашата болница. Абсолютно съм на мнение, че трябва да си изградим наше отделение за да задържим нашите специалисти- кардиолози и по този начин лечебното заведение ще има повече приходи и ще се открият и останалите липсващи отделения"
- каза директорът на видинската болница.

"Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Парите от Европа са спрени и поради тази причина много от започнатите проекти са на този етап."  Това каза още депутатът Владимир Тошев. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45