Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Снимка: Архив, БНР

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със служебна цел намаляват с 3.6%. Най-много са били пътуванията на български граждани към Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Франция, Италия и Обединеното кралство. Най-голям е делът на пътуванията за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 53.2%, следват пътуванията за почивка и екскурзия - 29.4%, и със служебна цел - 17.4%. Какъв сезон очаква туризмът и ще се превърне ли страната ни в по-привлекателна дестинация? 

През март 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 756.5 хил., като се отчита ръст от 7.2% в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличава се броят на всички наблюдавани видове пътувания - за почивка и екскурзия, по служба и с други цели. 33.3% (251.8 хил.) от всички посещения на чужденци в страната ни са били транзитни - на път към друга крайна дестинация. 375.7 хил. или 49.7% от посещенията в България са на чужди граждани от страни в Европейския съюз, най-вече от Румъния - 37.4%, и Гърция - 30.8%. Посещенията у нас на граждани на европейски държави извън ЕС са 310.4 хил., или 41.0% от всички визити на чужденци в България. 150.9 хил. или 48.6% от посещенията от тази група са от турски граждани. Потърсихме за коментар Пресиян Лозанов, туроператор, родом от Северозападна България, чиято компания предлага предимно изходящи дестинации.

"Определено все повече млади хора пътуват в чужбина и избират чужбина като дестинация за почивка. Това е абсолютно нормално, тъй като те изкарват и повече пари, по-трудоспособни са от хората в пенсионна възраст и заради това пътуват повече. Сред по-предпочитаните дестинации, по-бюджетни да кажем, са Египет, Тунис, Турция, Гърция, докато по-предпочитаните екзотични дестинации са Доминикана, Малдиви, Мексико, Сейшели. Причината за това родният туризъм да се задъхва и да изостава е грешен мениджмънт и политика, според мен. Не бих казал, че разликата в цените е проблем, въпрос на политика е" - обясни Пресиян Лозанов

Попитахме видинчани какви дестинации биха предпочели за почивката си това лято:

"В България, според мен прекаляват с цените на всичко. Ходихме в Египет преди два месеца и там в сравнение с България, цените са съвсем различни. Стандартът е много по-висок в комплексите, били сме и в България в такива комплекси и просто разликата е голяма... Отношението е също така много по-добро, не те гледат като портфейл с пари. Много по-човешки и по-толерантно се отнасят хората към теб... Има една приказка, според която трябва да опознаем България, за да я обикнем, така че аз съветвам вашите слушатели да обиколят първо България. Лично за мен България е по-добрата дестинация, отколкото светът, но всичко зависи и от финансовите възможности... От 23 години живея в Испания и почти половината ми живот е преминал в Испания, разлика има голяма. Сега нещата наистина изостават, в цяла Европа изостават, но в сравнение с тук е друг свят."

В обратна посока Националната статистика отчита, че най-много посещения в България през месец март са реализирали граждани на Турция, Румъния, Гърция, Украйна, Сърбия, Германия, Обединено кралство, Република Северна Македония, Италия и Полша. Най-много са пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 50.4%, следвани от тези за почивка и екскурзия - 35.5% и тези по служба - 14.1%. Ще се превърне ли страната ни в по-привлекателна дестинация това лято? Потърсихме за коментар Димитър Балтов, член на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

"В общи линии след рестарта, тоест след COVID-19, ръстът е постоянен, но в интерес на истината тук може би е, че в началото на миналия месец започнаха да се изравняват нещата. Досега беше наистина сериозен ръст, почти нямаше екскурзии и дестинации, по които да имахме проблем със запълването на местата. Сега започна да се наблюдава едно изравняване на интереса, тоест вече няма ръст. Това, което се наблюдава при нас е, че по-евтините екскурзии се търсят по-малко. Продължават да вървят все така добре далечните дестинации извън Европа. При европейските дестинации се наблюдава леко отдръпване на търсенето."

Липсата на работна ръка и тази година ще е един от основните проблеми пред родния туризъм. За това алармираха преди месец от сдружения и организации, свързани с бранша. 

"Работната ръка е проблем във всички браншове. Аз не знам бранш, в който да нямат проблем с работната ръка в България. Проблемът е много сериозен и се дължи до голяма степен и на това, че на младите хора не им се работи" - каза още Димитър Балтов, член на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00