Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощи от цялата страна пътуват към пострадалите от наводненията наши съграждани

Мизия, имате поща!

Гергана Михалчева: "Набирателната кампания на Българския червен кръст продължава. Който иска да помогне, може да изпрати колет на адрес ул. "Георги Димитров" №25-27"

7
Снимка: Полина Тодорова

За делничния ни живот се заговорихме днес в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН.

За живота ден за ден
, който може да има много лица- като живота ден за ден на видинския уличен музикант Гагарин, например, чийто разказ звуча в ефира ни днес.

Ден за ден са принудени да живеят и хората в потопения град Мизия...

И в единия и в другия случай това е така не защото хората са го пожелали, а защото не са имали друг избор.

От темата за избора тръгна тази сутрин и приятелската ни приказка в коридора на Радиото и решихме, че можем и ние с мъничко да бъдем полезни- всеки даде някаква сума и направихме едно бързо пазаруване- така, както го прави всяка домакиня. Но в малко по-голямо количество- според средствата, които се озоваха в малката ни импровизирана "касичка". С купеното отидохме заедно с Ваня Минева и Полина Тодорова във видинския офис на "Еконт".

СнимкаТам опаковахме нещата от първа необходимост с надеждата, че заедно с изпратените полезни вещи от първа необходимост, до хората в наводнения град ще стигне и нашето откровено състрадание. В пощенския офис разбрахме, че нашето колетче за нуждаещите се заминава за наводнения град в един транспорт с дрехи и трайни консервирани храни, оставени от състрадателни видинчани в храма "Свети Димитър".
 
"Молим се за хората в Мизия. И помагаме по силите си"- каза пред Деница Пламенова Негово Преосвещенство епископ Поликарп.

"Останалите без дом хора вече нямат свое лично пространство. Замислих се как се чувстват особено тези, на моите години, които трябва да спят в детската градина на Мизия- сред весели детски играчки, облечени в чужди дрехи и зависими за храна и вода от пристигащите до града им помощи... Те още много време ще са несигурни, тревожни и гневни... Няма скоро да надмогнат болката от загубеното и страха, че не могат да се справят със започването на живота си отначало. Ние, които сме си у дома- на сухо и чисто, трудно можем да си представим какво изпитват. Дано поне за минутка сме им били полезни. Нека първата стъпка към създаването на ново лично пространство да започне с една добра вест: Мизия- имате поща!"
-
така Ваня Минева коментира нашето днешно спонтанно решение да пазаруваме за едно семейство от Мизия.

Нашите скромни видински дарения ще пристигнат в наводнения град в събота сутринта- обеща Иван Кадийски от пощенския офис на "Еконт" във Видин. Какво ще се случи с колетчетата там и с какво още можем да бъдем полезни на потопения град- попитахме Гергана Михалчева, директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК Враца.

"Набирателната кампания на БЧК продължава. Който иска да помогне, може да изпрати колет на адрес ул. "Георги Димитров" №25-27, това е административният адрес на Община Мизия. Пунктът на БЧК е пред самата сграда. Много голяма нужда има от ботуши, ръкавици, колички, кофи, дезинфектанти, почистващи средства. Благодарим на всеки, който е готов да дари", казва Гергана Михалчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40