Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата автогара във Видин- скърби и неволи

7
Снимка: Полина Тодорова

Обособяването на нова автогара във Видин предизвика много остри реакции в града. Чакалнята й се намира в старата жп гара, а за да се приспособи пространството, беше необходимо да се реорганизира движението и да се промени мястото около емблематичния за града ни паметник на "Скърбящия воин". Всичко това обаче предизвика остро недоволство срещу инициативата на Общината, което се простира от обвинения, че ще се навреди на военния паметник, до това, че си имаме вече автогара и нова не е нужна. Автобусни шофьори пък изтъкнаха, че мястото няма да е достатъчно за големите автобуси. Пътниците обаче одобриха идеята да се направи нова автогара, показа анкета сред видинчани.

"Дано да има, но да има и пътници в автогарата... Би трябвало още една автогара да има, защото междуселищни и други автобуси имаме доста... Не е подходящо мястото, защото там е тясно и няма да има място за всички автобуси. Ние сме много автобуси."

СнимкаКръговото движение и разширените пътни платна около новата автогара са с цел да се улесни движението и маневрирането на по-големите автобуси, обясниха от Общината.

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов обаче алармира, че проектът не е съгласуван с Министерството на отбраната. Законът за военните паметници изисква проектите за териториите, на които е разположен военен паметник, да се изпращат на министъра на отбраната за съгласуване. Според областния управител изграждането на навес за тръгващите автобуси от новата автогара ще влоши изложението на паметника, а премахването на тротоара около "Скърбящия воин", както е по проекта, ще ограничи достъпа на хората до него.

Министерството на отбраната ще извърши проверка на проекта
, каза главният експерт по военните паметници във ведомството Иво Антонов:

"Ние получихме сигнала на областния управител, към него има приложени и снимки. Това, което се наблюдава на тези снимки, не е особено доволно за нас, защото тук виждам, че се ограничава пространството около този паметник. Това е един от най-старите войнишки паметници в България, знаков, който е символ, не само за град Видин, а въобще за Сръбско-българската война."

Освен до Министерството на отбраната, областният управител изпрати писмо и до Министерството на културата за становище за предприетите от Общината строително-ремонтни дейности за обособяване на общинска автогара в сградата на видинската жп гара, която е паметник на културата. Изграждането на навес ще закрие красивата архитектурна фасада на сградата, се казва в съобщението от областната администрация.

Защо проектът на Общината не е съгласуван с министерствата на културата и на отбраната, както изисква законът- на този въпрос отговори изпълняващият длъжността кмет на Общината Добромир Дилов:

"От Община Видин е издадено разрешително за ремонт ( на улицата между пощата и жп гарата- бел. ред.), което се обявява в Регионалната дирекция "Национален строителен контрол". Дирекцията в двуседмичен срок извършва проверка на издаденото разрешително за строеж- дали е законно или е незаконно издадено. След този двуседмичен срок разрешението влиза в сила. В законовия двуседмичен срок решението не е върнато или обжалвано от РДНСК и е влязло законово в сила." Изграждането на навес пред автогарата ще бъде съгласувано с Министерството на културата, уточни Добромир Дилов.

"Има идея отвън да се обособят навес или заслони, но това е само като идея, която тепърва ще бъде реализирана и за нея ще се издава тепърва разрешително за строеж или разрешително за поставяне, което вече ще се съгласува с Министерството на културата."

Чакалнята ще се отоплява с климатици и в нея ще се помещават гишета на автобусни фирмиВеднага след като бъде обособена, се надяваме новата автогара да заработи, обобщи Добромир Дилов. Кметът трябва да издаде заповед за мястото, от където ще тръгват междуселищните автобусни линии. Дали превозвачите ще заплащат такса за ползването на новата автогара все още не е уточнено, обясни заместник кметът.

"Идеята е да се създаде едно партньорство между Общината и превозвачите, всички да се чувстват спокойни и да е по реда на закон, тъй като сега нещата са размити, не го крия- със знанието на Общината и със знанието на ДАИ се тръгва от различни места и ние умишлено не санкционираме и не се пишат актове на частните превозвачи."

Въпроса за това какво ще се случи с автогарата на единия от големите превозвачи- Вергил Алексиев, не пожелаха да коментират нито от Общината, нито собственикът на фирмата. По проект се предвижда пристигащите автобуси да спират на съществуващата вече автогара на превозвача.

Припомняме, че заради новата автогара движението се прехвърля по платното пред пощата. Тротоарът около паметника на "Скърбящия воин" е демонтиран, за да се разшири пътят, а зеленото пространство ще бъде облагородено. Стоянката на таксиметровите коли остава на същото място. Пред старата ж.п. гара ще има четири спирки за тръгващите автобуси по междуселищните линии. Изградено е и кръгово кръстовище до гарата, с маркировка и изкуствени неравности.

"Общинската автогара е необходима, защото в момента автобусите потеглят от спирките на градския транспорт, а по закон междуселищните автобуси линии задължително тръгват от автогара", обяви преди време Добромир Дилов мотивите за обособяването на новата гара. Съществуващата автогара е приватизирана, а автогара "Алексиев" е с временен статут и е крайно недостатъчна като площ и организация да поеме и обслужи един областен град със стратегическото разположение на Видин, допълват от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40