Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съдбата на "Видахим"

Работници във "Видахим": "Убийствено е пак да се повтори сценарият: хората навън с багажа"

7
Една от жените от цех Конфекция
Снимка: Радио ВИДИН
Най-големият работодател във Видин, "Видахим", изпитва сериозни затруднения заради дългове на НЕК към дружеството в размер на 19 милиона лева. Липсата на средства води до недостиг на въглища за работата на топлоелектрическата централа, а това спира и дейностите в производството на гуми. 600 души, работещи в завода, са притеснени от това, че могат да останат без доходи. Засега забавяне в работните заплати няма, но докога? Това се питат работещите в завода:

"И аз и семейството ми работим тук, до сега не е имало случай и ден да се просрочи изплащането на заплатите. Всеки има някои притеснения при тези обстоятелства. Работя в завода от 32 години, след пускането през 2002 година съм от първия ден, знам какво е било. До сега заплата и аванс не са закъснявали, но за да работим нормално, трябва да има постъпления. Никой не е казвал, че ще напуска, но всеки един е притеснен за семейството си..."

Проблемът с такъв голям работодател е много сериозен. Поискана е среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това оповести вчера видинският депутат от партия АБВ Иван Иванов:

Цех"Водих разговори с ръководството на "Видахим" миналата седмица. Проблемът е много сериозен, защото 600 души навън за нашия град е сериозен проблем, ако бъдат съкратени. Поискал съм среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и очаквам да се осъществи именно по проблема на "Видахим". Не съм защитник на ръководството на предприятието, а на хората, които работят там, да могат преди празниците да си получат заплатите. Трябва да се търси решение на проблема, а не след Нова година да останата на улицата"- обяви видинският депутат.

Дори да се наложи временно да спрат работа, това не значи, че е дошъл краят на "Видахим", казват от ръководството на дружеството.

"Ръководството ще се погрижи за работниците си и никой няма да остане на улицата. Знаем, че темата е много чувствителна в най-бедния регион. Знаем, че това се е случвало вече с "Видахим" и че недоверието е огромно. Но се стараем, като работодатели, да не създаваме напрежение и да не оставим никого на улицата, защото става въпрос за човешки съдби." Това каза неколкократно в разговор с екип на Радио ВИДИН председателят на Съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението във Видин- Севдалина Димитрова.

Работен процес в цех 100Към вчерашна дата, положението с неравномерните доставки на въглища, заради липса на средства, е непроменено. Най-голяма възвращаемост в предприятието имат от продажбата на електроенергия, произведена от ТЕЦ-а. Последните работни заплати, обаче, са изплатени с приходите от продажба на гуми.

Нормално работи заводът за гуми. Така поне беше миналата  седмица, когато нашият екип гостува в цех "100". Единственият в цялата страна завод за гуми сега произвежда селскостопански и индустриални гуми. Бързаха да изпълнят поръчката за електрокарни гуми, преди да са свършили въглищата, иначе спират и те. А по разчетите, въглищата стигат до 26 ноември. Наш екскурзовод в завода беше главният инженер в производството Сийка Минева:

От ляво на дясно: инж. Сийка Минева, Захари Захариев-работник цех 100, и началника на цех 100 Николай Николов"Работим по заявки на няколко фирми от страната. Произвеждаме богата гама гуми, макар че никой не вярваше, че ще се справим. Индустриалните ни гуми са 19 размера, а от селскостопанските правим 15 размера. Ясно е, че този завод, с онзи капацитет, с който е работел, никога няма да заработи отново. През 1974 година в завода за гуми бяха 4 300 души, сега сме около 150. Работим в цех "Конфекция" и цех "100", където се смесват каучуковите смеси. Миналата седмица направихме 1 300 гуми, сега- 1 200"- обясни инж. Сийка Минева.
 
Работниците са на редовна смяна 8 часа, но понеже въглищата ще свършат и трябва по-бързо да се изпълни поръчката, се работи два дни по 12 часа, с един ден компенсация. Полагат им се и киселото мляко като противоотрова, и купони за храна. Първата пневматична гума, марка "ВИДА" е произведена през септември 1969 г. През ноември 2004 г. след успешна приватизация е възстановено производството на пневматични гуми.

Екипът ни се разходи и в емблематичния цех "100", където работят 23-ма души. Не скриха от нас, че са притеснени, ако нещо се случи и спрат да идват на работа. Макар че е шумно и мръсно, а саждите са навсякъде около тях- това е техният живот, разказаха Георги Георгиев от командния сектор на цех "100", началникът на цеха Николай Николов и трите жени, които също работят редом с мъжете в конфекцията на гуми.  

"Имаме работа, поне докато има въглища. Ако спрем, следват ремонти, да се доостъкли цеха, ремонт на девети "бембер". За съкращения не сме били уведомявани. Толкова е мъчително, убийствено е пак да се повтори сценарият: хората навън с багажа. Не мога да си го представя!"- каза още инж. Сийка Минева.

Още за работата и проблемите на "Видахим" може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45