Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога и как да пръскаме срещу бълхи и кърлежи

6
Снимка: Радио ВИДИН

Днес в предаването говорим за битовите вредители- бълхи, мухи, кърлежи и плъхове. На какви болести са носители, какви обработки трябва да се правят срещу тях и най-вече кога, за да не се стигне до масовото им размножаване. Срещаме ви с видинския хирург Цветан Василев, който разказва за второто си посещение в българската база на остров Ливинстън на Антарктида. Утре ще отбележим Международния ден на биологичното разнообразие.

Унищожаването на бълхи е ефективно, когато се извършва с комбинирани методи и средства. Обикновено можем да ги намерим по домашните си любимци, но можем да си ги пренесем в домовете и колите. Бълхите са упорит и бързо размножаващ се паразит, пренасящи се много лесно. Третирането им най-често е свързано с домашни любимци, посредством препарати и каишки. Често при системно нападение на външни и вътрешни места, се ползват препарати от аптеката.

"Тяхното ухапване е болезнено, предизвикват алергии, сърбежи. Трябва да се подходи по населени места комплексно. Обикновено те се появяват там, където няма достатъчно хигиена. Пренасят се по много начини, особено от безпризорните кучета. Снасят яйцата си навсякъде. Затова в населените места трябва да се обработват места, където има движение на безпризорни кучета", каза микробиологът Веселин Кръстев пред Цветомир Цветанов.

СнимкаНяма опасност от възникване на заболявания, както едно време са били огнищата от чума. Сега гражданите си обработват помещенията и местата, където се пренасят бълхите. В домашни условия трябва да се обработват навсякъде- вътре и навън. По- голямата ефективност идва от навременното третиране и достатъчната обработка. Проблемът с бълхите е, че яйцата им не загиват и третиранията трябва да се повтарят от 8 до 10 дни, най-малко 2-3 обработки.

В регионалните здравни инспекции и дезинфекционните станции трябва да има специалисти, които да извършват наблюдения върху  популацията на паразитите като мухи, кърлежи, бълхи, категоричен е Веселин Кръстев.

Видинският хирург Цветан Василев направи втора експедиция до Антарктида. Първото му посещение е в края на 2011 и в началото на 2012 година, за два месеца и половина. Сега остава близо 3 месеца. Поканен е да участва за втори път, след като предварително е заявил, че има желание отново да отиде.

Снимка: Цветан Василев, личен архив"Има голяма тръпка да отидеш на 14 000 километра от България и да видиш непознати земи, да изпиташ нови преживявания, да видиш флората и фауната в тази част на света. От София летяхме до Рим. От Рим до Буенос Айрес. След това със самолет до Рио Гайегос- един град в южната част на Аржентина. След това с автобус до Чили- до града Пунта Аренас. От Пунта Аренас със самолет до остров Кинг Джордж и от там, с испанския кораб Есперидес, който обслужва испанската база, и ни откара до българската", разказа за пътуването Цветан Василев.

На базата се събират 22 човека. От тях две португалки с научна програма- те изследват вечната замръзналост на земята, т.нар. пермафрост. Българските алпинисти също работят по проект за покоряване на неизследвани върхове- изкачиха Голям иглен връх и връх Лясковец в Тангра планина.

Снимка: Цветан Василев, личен архивНа картата на Антарктида, освен Тангра планина, има и Видинско плато. По време на експедицията Цветан Василев поставя изложба на видинския фотограф Богомил Петров на тема "Видин на Антарктида" и изпълнява желанието му фотосите да бъдат показани на място, обитавано от пингвини. Наред с ежедневните си задължения, българската група се среща и общува с колегите си от другите бази. Поставят и изложба с репродукции от нашата национална художествена галерия в базата на испанците.

"Пристигна английски кораб, който направи щателна проверка на нашата база- как се спазват екологичните норми, къде се изхвърлят боклуците, какви научни програми имаме. На базата разделно се събират металите, пластмасовите и стъклените отпадъци", разказа Цветан Василев.

На Антарктида се събират двата океана- Тихия и Атлантическия, и времето се влияе от техните течения. Докато обикалят из базите на континента, българите срещат пингвинови колонии на Хана поинт, на Байа фолш, на Сали рок. Срещат морски слонове, снимат китове в залива. Българският лекар посещава и остров Дисепшън, на 40 км от остров Ливингстън. Той представлява гърло на вулкан. На него е действала преди 100 години най-голямата китоловна база в района. Още стоят огромните цистерни и постройките, в които са варили китова мас.  

СнимкаУтре, на 22 май, ще отбележим Международния ден на биологичното разнообразие. Темата, обявена за 2015 година от Секретариата на Конвенцията за биологично разнообразие в Монреал, Канада, е "Биоразнообразие за устойчиво развитие". Посланието отразява важността на усилията на всички държави, за създаване на цели за устойчиво развитие, като част от Програмата за развитие на Организацията на обединените нации за периода от 2015-2030 година.

"Изборът на темата подчертава приемането на Декларацията от Гангуон от министри и участници във висшия министерски сегмент на Дванадесетата сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за биологичното разнообразие в Южна Корея през 2014 година. Декларацията прави връзка между изпълнението на Програмата след 2015 и други процеси, като например Рамковата помощ за развитие на ООН, Националните стратегии за биоразнообразието и планове за действие и други", каза говорителят на РИОСВ Монтана Алексиния Николова.
   
България вече няколко години традиционно отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие. Основно инициативите са на регионално ниво, с участие на десетки ученици от различни възрастови групи, природолюбители, читалища и учени.

Още интересни подробности от пребиваването на Цветан Василев на Антарктида и какви обработки срещу мухи и кърлежи трябва да се правят, за да е ефикасна борбата с тях, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50