Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой зад кого застава на местните избори

В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това кой зад кого застава на местния вот през октомври.

Изборите наближават. Неофициално предизборната кампания вече започна. Проучванията показват категорично, не е тайна за никого, че на национално ниво ГЕРБ ще бъде водещата политическа сила на тези местни избори. Спорно е за ДПС, някои дори дават второ място за партията, по отношение на БСП- трето или второ място.

Ние попитахме социолога Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл", какво очаква да покажат изборите: 

"Тези избори ще бъдат с много голям залог за всички. Очакванията ми са за сериозна предизборна борба- не особено красива, бих казал дори ожесточена."

В началото на месец август стана ясно, че Движение "България на гражданите" номинира областния координатор Павел Паунов за кандидат за кмет на Видин. Две седмици по-късно инициативен комитет предложи кмета на Видин Герго Гергов за следващ мандат. Броени дни след това новосъздаденото Гражданско обединение "Единни за промяна" заяви, че ще участва в изборите през есента чрез местна коалиция, която ще регистрира кандидатури за кмет, общински съветници и кметове на населени места от община Видин. Именно въпросната местна коалиция издига кандидатурата на Росица Кирова за кмет на Видин. Само преди дни видинската организация на БСП подкрепи Герго Гергов за кмет. А вчера председателят на БСП във Видин Пламен Трифонов даде пресконференция, на която стана ясно това:

"БСП не издига кандидатура за кмет на община Видин, а подкрепя досегашния кмет като независим кандидат. Учудващо е, че Михаил Миков, председател на Националния съвет на БСП не ми издаде пълномощно, формално, да представлявам партията пред Общинската избирателна комисия и пред СИК-овете. Сега трябва да има други пълномощни, с които се дава възможност да се регистрира самата партия, общинските листи и кандидатите за кметове. Мисля, че другарят Миков ще поправи тази грешка и аз ще получа пълномощно, защото няма друга логика. Досега в партията не е имало такъв случай. Хипотетично, дали е възможно те да издигнат друга кандидатура и да я наложат? На това аз му казвам малоумие. Аз не вярвам, че някой може да постъпи по този малоумно ненормален начин. Аз не мога да си представя, чисто формално, да дойде парашутист."   


Кандидатите за кметове на партия ГЕРБ във Видинско все още не са оповестени официално. Очакваме това да се случи в близките дни. Записахме обаче настоящата кметица на община Бойница Анета Генчева, която ни каза, че ще разчита на партийна подкрепа. Зад нея застават именно от ГЕРБ. Анета Генчева през 2007 година е от НДСВ и печели на първи тур със 66.06%. През 2011 година се явява от НДСВ и БСП и печели отново на първи тур с 58,34%.

Ясни са кандидатите за кметове на партия ГЕРБ в Монтанско. В Лом партията издига Пенка Пенкова - кмет на града в два последователни мандата от 2003 до 2011 година.

"Това, което даде основание да ме потърси ПП ГЕРБ /не е тайна, че в миналия мандат през 2011 година се случи така, че местният кандидат ме победи/, е че със знанието на хората бях градоначалник с два успешни мандата. Разбира се, със своите грешки, които няма как един управленец да не допусне"
, каза Пенка Пенкова.  

Кандидатите за кметове на БСП в Монтанско също вече са утвърдени. Научихме ги от областния лидер на партията Жори Алексиев. Според него БСП-Монтана залага на всички общини, с изключение на Монтана-град.

"Кандидатите за града са много силни, с много финансови средства, с утвърдени имена." 


Политическата картина във Врачанско ни представя Жоро Александров:

"Битка, състезание или празник- това са различните определения за изборите, които се чуват по-често, когато дойде време за агитиране преди гласуване. Честно казано и трите израза са верни, но зависи от гледната точка и от самите кандидати. Както и от това доколко ще бъдат коректни при агитацията. Тази есен, както е известно, има местни избори. Символично е това, че вотът е 1 ден преди големия християнски празник Димитровден, когато господарите плащат на ратаите си за свършената от тях работа. Преди да им плащаме с бюлетини обаче, нека видим кои са знаковите фигури във Врачанско, които ще се борят за народното доверие. В областния град май лесно разпознаваемите фигури са малко. Като изключим настоящия градоначалник Николай Иванов, май не се сещам за други сред обявилите се досега от кандидатите за кметове. Това превръща състезанието във Враца в надбягване с един кон, но… кой знае? Може сред анонимните катърчета да излезе и някой по-ербап! В Мездра всеки след изкаралия 5 мандата като кмет Иван Аспарухов (който вече е заместник-министър) е пълен анонимник. Боричкането за гласовете в железничарския град и околните 26 села правят местните избори в тази община наистина като серия от поредицата "Истории с неочакван край". Подобен е казусът с избора на наследник на изкаралия два мандата кмет на Козлодуй Румен Маноев. Градоначалникът отдавна обяви, че няма да управлява повече крайдунавската община, така че политическите партии трябва вече да са очертали достойните хора за негов заместник. В Криводол борбата ще е между сегашния титуляр Петър Данчев и кандидатите на БСП и ГЕРБ. Прогнозата тук е, че който от тях стигне до балотаж, има шанс да обърне Данчев на втория тур. В община Роман Красимир Петков едва ли ще намери сериозен опонент срещу себе си. Подобна е ситуацията в Хайредин, където фаворит да запази поста си е Тодор Алексиев.

В Мизия най-избираем изглежда настоящият кмет д-р Виолин Крушовенски, който ръководи общината от 10 години. Авторитетът на хирурга обаче се разклати леко около природното бедствие, което сполетя града преди година, но това едва ли ще му попречи да седне отново в стола си и след 25 октомври. В Оряхово след отказването на капитан далечно плаване Христо Иванов от надпреварата, битката изглежда като тази във Враца и само чудо или невероятен скандал могат да лишат сегашния кмет Росен Добрев от втория мандат.

В Бяла Слатина също не очаквам особени изненади, тъй като авторитетните кандидати в общината се съобразяват с партийните поръчения. Моята прогноза е, че Иво Цветков, който се ползва с протекцията на ГЕРБ, ще запази поста си. Най-люта ще е схватката в община Борован, където очаквам "смяна на караула", т.е. настоящата кметица Десислава Тодорова да не се задържи в кабинета си. Най-близо до завръщането си на бял кон е ексуправникът Петър Цветковски, който е издигнат от БСП. Най-колоритната фигура на тези избори ще е Ценко Чоков, който далече преди да е започнала предизборната надпревара, заведе възрастни избирателки на родното Черноморие. Така, хем отново се превърна в мишена на медиите, хем си вдигна рейтинга, хем уби конкуренцията в белослатинското село Галиче. Иначе, населението на област Враца се е увеличило с над 12 хиляди души - това показа проверката по общини, извършена заради изборния туризъм. В 10-те общини има общо 124 населени места, като в много малко от тях няма да се избира директно кмет."


Ако трябва да обобщим - битката няма да е красива.

Още по темата кой зад кого застава на местните избори чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05